La NASA ha confirmat la tarda d’aquest dimarts i per primer cop la presència d’aigua a la superfície il·luminada de la Lluna.
NEWS: We confirmed water on the sunlit surface of the Moon for the 1st time using @SOFIAtelescope. We don’t know yet if we can use it as a resource, but learning about water on the Moon is key for our #Artemis exploration plans. Join the media telecon at https://t.co/vOGoSHt74c pic.twitter.com/7p2QopMhod
— Jim Bridenstine (@JimBridenstine) October 26, 2020
Un descobriment que obre la porta al futur
L’Observatori Estratosfèric per a Astronomia Infraroja (SOFIA, de les seves sigles en anglès) ha trobat per primer cop a la història molècules d’aigua a la superfície de la Lluna il·luminada pel sol.
La troballa ha estat a l’hemisferi sud del nostre satèl·lit, en un cràter conegut com a Clavius, un dels cràters més grans i visibles des de la Terra. Es tracta d’una petita gran troballa.
La concentració és petita. Segons indica la NASA, al Sàhara trobem fins a 100 vegades més molècules que les que SOFIA ha detectat a la Lluna, però aquest descobriment obre les portes a la investigació de com persisteix a la superfície de la Lluna, on no hi ha aire.
La gran rellevància de l’anunci de fa un moment, de la detecció de molècules d’aigua a la superfície de la Lluna (i no tan sols dins els cràters profunds del pol sud) és en relació a la possibilitat d’explotar, en el futur, aquest aigua pel subministrament de missions i bases
— Joan Anton Català Amigó (@estelsiplanetes) October 26, 2020
A més a més, obre la possibilitat a la utilització d’aquest recurs per a expedicions futures, tot i que encara cal determinar si l’aigua trobada és apta per fer-la servir com a recurs o no.
Aquests resultats són fruit de molts anys d’investigacions. Ja abans del SOFIA, s’havia confirmat gel als pols.