Fotografia: Xavi Navas

Aquest maig acabarà sent el més càlid de tota la sèrie de dades de l’Observatori Fabra. El dia 22 es va registrar el rècord de temperatura màxima en un mes de maig, amb 34,4 ºC. Tot plegat sembla que sigui l’avantsala d’un estiu dur, però realment un final de primavera calorós implica que la temperatura a l’estiu pugi més del normal?

Les dades ho desmenteixen: no hi ha cap relació

Per contestar la pregunta, prendrem com a referència aquells mesos de maig en què s’han superat els 30 ºC de màxima. Aquests són els anys 1920, 1922, 1947, 1953, 2001, 2006 i 2015. És una mostra petita, però serveix per poder-nos-en fer una idea.

Cinc dels set mesos de juny posteriors van tenir una temperatura mitjana mensual superior a la mitjana climàtica. La proporció de juliols càlids era menor (quatre per tres de més frescos del normal) i d’agostos n’hi va haver més de més frescos que de més càlids del que marca la mitjana.

Així, tres d’aquests estius han acabat sent menys calorosos del que marca la mitjana i quatre, més càlids. Per tant, la resposta és que no necessàriament. Un final de primavera de calor intensa no necessàriament presagia un estiu excessivament calorós.

En aquest sentit, no hi ha res escrit. Ara bé, el cert és que els models estacionals apunten a un inici d’estiu en què tindrien continuïtat la manca de pluja i l’ambient més càlid de l’habitual.

L’estiu del 2003, el més dur de tots

L’estiu més calorós de la sèrie del Fabra és el de l’any 2003. Durant els mesos de juny, juliol i agost es van encadenar diverses onades de calor. El més remarcable va ser la constància de l’ambient canicular, que va començar a mitjans de juny i no va acabar fins a finals d’agost, tot i una petita treva just a principis de juliol.

En aquest cas, la recta final de la primavera va ser més calorosa del normal, però sense extrems. Res va fer pensar que setmanes més tard hi hauria el juny i l’agost més càlids de la sèrie de dades, amb una temperatura mitjana de 25,6 ºC i de 28,5 ºC, respectivament.

Durant aquests dos mesos i mig, es van superar els 30 ºC de màxima en 69 ocasions a l’Observatori Fabra i els 35 ºC en 13 ocasions. La calor no només es va notar durant les hores diürnes, sinó també de nit. Hi va arribar a haver 73 nits tropicals i 11 de tòrrides.

El termòmetre va tocar sostre la segona setmana d’agost. Entre els dies 11 i 14 no es va baixar en cap moment dels 27 ºC i, el dia 13, es va registrar el rècord absolut de temperatura màxima per a un mes d’agost, amb 38,4 ºC.