rècord temperatura juliol 2023
Temperatura mitjana global de l'aire de tots els mesos de juliol des del 1940 fins al 2023. Dades: ERA5. Font: C3S/ECMWF.

Les dades de l’ERA5, el sistema de reanàlisi atmosfèrica produït pel Servei de Canvi Climàtic Copernicus del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini, ha mostrat que el juliol del 2023 ha estat el més càlid a escala mundial. El període de dades que cobreix comença el gener del 1940 fins a l’actualitat.

Hi ha hagut tot un seguit d’esdeveniments meteorològics extrems, com ara onades de calor a Europa, l’Amèrica del Nord i Àsia, o incendis al Canadà i Grècia que han permès classificar aquest mes passat com el més calorós.

S’han batut diversos rècords de temperatura al planeta. Al Mediterrani tampoc n’hem estat exempts, ja que a l’illa de Sardenya es van registrar 48,2 graus.

Un juliol de rècord

El començament va ser molt càlid. De fet, es va registrar durant quatre dies seguits el rècord diari de temperatura mitjana global de l’aire.

A més a més, del 3 al 31 de juliol van ser els dies més calorosos que s’havien referenciat mai des del 1940. El màxim de temperatura mitjana global es va assolir el dia 6 de juliol, amb 17,08 graus.

Rècords de temperatura també a Catalunya

Mentrestant, a casa nostra, a Figueres, es va arribar als 45,4 graus i als 45,1 a les estacions meteorològiques que hi ha situades al pantà de Darnius-Boadella i de Navata.

Cap al llindar dels 1,5 graus

La primera i tercera setmana de juliol també van superar el llindar d’1,5 graus per sobre del nivell preindustrial. Aquest fet no s’havia assolit mai durant un mes de juliol.

En termes mensuals, la temperatura mitjana va ser de 16,95 graus, cosa que fa que aquest mes se situï molt a prop de la millor estimació que hi ha per a un escalfament global d’1,5 graus per a un mes de juliol, que és de 16,96.

Aquesta temperatura ha suposat que se superés el rècord anterior, del 2019, quan es van assolir els 16,63 graus.

El mar, més càlid que mai

La temperatura mitjana de la superfície del mar també ha assolit un nou rècord aquest mes de juliol. Ha superat en 0,51 graus la mitjana de temperatura que s’havia establert per al període comprès entre 1991 i 2020.

Comparteix a: