L’Institut d’Estudis Catalans ha inaugurat una pàgina web d’Etnobotànica dels Països Catalans (https://etnobotanica.iec.cat) . En aquesta nova eina informàtica es recull el nom de les plantes que es troben a les diferents comarques, les aplicacions medicinals i alimentàries que tenen i altres usos, com l’ornamental.
Joan Vallès, catedràtic de la Universitat de Barcelona, ha coordinat el projecte i reivindica la importància de mantenir aquesta saviesa ja que a partir dels usos populars de les plantes s’han instaurat altres usos industrials: “Avui ens prenem aspirina perquè en el passat utilitzaven escorça de salze“
80.000 noms de plantes i 55.000 usos medicinals
Aquest mes s’ha publicat la primera part del projecte, amb informació sobre noms i usos medicinals de plantes, i en els propers dos anys, s’espera poder oferir les dades sobre usos alimentaris i d’altres aplicacions, com l’ornamental i els efectes nocius o tòxics del món vegetal a casa nostra.
Malgrat que és un projecte en creixement ja conté 80.000 entrades amb noms de plantes i 55.000 amb usos medicinals, i es treballa en 30.000 entrades d’usos alimentaris i 30.000 més d’altres usos.
Vallès ha reivindicat la importància dels coneixements d’etnobotànica tradicionals i subratlla que actualment encara són vàlids molts remeis vegetals: “De fet, ja s’ha comprovat que hi ha plantes que podran ser utilitzades contra la covid-19: l’equinàcia, per exemple, és bastant prometedora, i l’assaig s’ha fet a partir del saber tradicional, en aquest cas d’Amèrica del Nord”. Malgrat això, el catedràtic adverteix que no s’ha d’utilitzar aquesta eina com un receptari, ja que no s’han contrastat les dades de forma científica.