(ACN) El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans i Ecologistes de Catalunya han apel·lat al “civisme” durant la revetlla de Sant Joan per preservar espècies protegides del litoral català. Ambdues entitats assenyalen que petards, deixalles, música i concentracions de persones a les platges en determinats punts de la costa suposen una “amenaça” per a espècies en perill d’extinció i vulnerables. Per això demanen a la ciutadania un comportament correcte per tenir “el mínim impacte sobre el medi possible”.
El corriol comanegre i la tortuga babaua, en perill
Les entitats ecologistes subratllen que, durant l’estiu, les platges catalanes acullen dues espècies “extremament vulnerables a les pertorbacions humanes”, com són el corriol camanegre i la tortuga babaua.
El corriol camanegre és un petit ocell que nidifica a la sorra de la platja. Està catalogat com a espècie vulnerable, ja que per nidificar i criar necessita tranquil·litat. Les ONG afirmen, però, que les “molèsties humanes” i les d’alguns animals com ara gats, gossos o garses dificulten “extremament” la supervivència d’aquest ocell, que sovint abandona els nius o bé mor al cap de pocs dies de néixer.
La tortuga babaua, per la seva banda, nidifica cada vegada més sovint a les costes catalanes i, per tant, “podria veure’s afectada” per la revetlla. Les dues entitats relaten, en aquest sentit, que la matinada del 17 de juny un exemplar d’aquesta espècie va apropar-se a dues platges de Salou per fer el niu, però va fer mitja volta en trobar-se amb unes persones que es van apropar per filmar-la. La tortuga va tornar l’endemà i va fer el niu uns quilòmetres més amunt, a Calafell.
SOS Galgos, contra la pirotècnia
Una altra entitat, l’animalista SOS Galgos, demana una regulació “més estricta” dels dies i horaris en què es pot llançar pirotècnia i l’impuls de la pirotècnia silenciosa. Denuncia que els petards provoquen patiment als animals i les persones vulnerables al soroll i demana “respecte i empatia” a la ciutadania per minimitzar aquests efectes i aconseguir una “convivència més responsable”.
Aquest diumenge, l’entitat AnimaNaturalis ja va fer una acció a la plaça de Sant Jaume per demanar un Sant Joan sense petards i així evitar el patiment dels animals.