pols sàhara
Càrrega de pols (mgr/m2) prevista per dissabte 21 de maig a les 18 h. Font: University of Athens

La calor anirà a més els pròxims dies, i tot fa pensar que tocarà sostre entre el cap de setmana i l’inici de la setmana vinent. Els models apunten l’arribada d’una massa d’aire gestada al Sàhara, amb registres de més de 20 graus a 850 hectopascals (uns 1.500 metres d’altura) en el moment àlgid. Es tractarà de valors fins a 10 graus superiors als habituals per a l’època de l’any a aquesta altura.

En aquest escenari, la temperatura podrà superar els 35 ºC amb facilitat als indrets més càlids del país, per bé que, arran de mar, de moment, no sembla que el termòmetre s’hagi de descontrolar de forma excessiva, gràcies en bona mesura a la persistència de vents humits de mar cap a terra i que, precisament, el mar encara es troba relativament fresc, a uns 19 ºC en superfície.

Evolució de la temperatura prevista a 1.500 m (850 hPa) en blanc respecte a la mitjana (línia vermella) a a vertical de Barcelona. Font: Wetterzentrale.de

La massa d’aire càlid, gestada al desert del Sàhara

La massa d’aire que tindrem damunt de Catalunya aquest cap de setmana s’haurà gestat en ple desert del Sàhara, entre l’est d’Algèria i Líbia.

La presència de vents de component sud a diferents nivells afavorirà que transporti una massa de pols en suspensió, la qual anirà a més amb el pas de la setmana.

Així ho pronostiquen els models, els quals indiquen que la concentració de pols serà màxima el cap de setmana, motiu pel qual caldrà estar atents als nivells de contaminació per partícules en suspensió.

Cel marronós coincidint amb la calorada

Si s’acompleixen els pronòstics, parlaríem de cel marronós i nivells de partícules realment importants. Es tractaria d’una situació comparable a la que aquesta primavera va tenyir de forma espectacular el cel d’algunes regions del sud-est de la península Ibèrica, i que va pintar de marró la neu de Sierra Nevada i dels Pirineus aragonès i lleidatà.

Les entrades de pols sahariana, més freqüents?

Segons va explicar ara fa uns mesos Ernest Wernerdirector tècnic del Barcelona Dust Forecast Center“no hi ha una tendència clara en l’àmbit quantitatiu ni tampoc en l’àmbit estacional”. Ni són més ni es donen més aviat que fa uns anys. Ara bé, també va afegir que “depèn molt de l’any i de si hi ha sequera o no”, en referència a la quantitat potencial de pols que hi pugui haver.

Werner va destacar també que “la superfície del Sàhara ha augmentat un 10 % en un segle”, fet que fa que la font de pols sigui més gran.