Veure flamencs en aquest espai natural és un fet recurrent, però no en quantitats tan elevades com aquesta setmana. Dimecres, el personal del Consorci del Delta del Llobregat en van comptabilitzar fins a 95 flamencs (“Phoenicopterus roseus”) als espais del delta del Llobregat, una cinquantena dels quals encara continuaven a la zona dijous.
El flamenc rosat, una espècie que viu entre l’Ebre i la Camarga
El flamenc rosat (“Phoenicopterus roseus”) viu habitualment a l’Ebre i a la Camarga i, ara, en època de migració, acostuma a fer parada uns dies al delta del Llobregat. Es tracta d’aus que solen volar de nit, de dia reposen.
La migració dels flamencs no és la clàssica migració estacional de nord a sud, sinó que es parla de migració circummediterrània (al voltant del Mediterrani), un tipus de migració no estacional que va del delta de la Camarga a Sardenya i d’allà a Esmirna, Tunísia, Espanya i Catalunya.
Ara fa un any es va observar la presència d’un exemplar de flamenc al delta del Besòs, un fet aquí sí, qualificat de molt rar.
El delta del Llobregat, punt clau de les rutes migratòries
Els espais naturals del delta del Llobregat són un punt estratègic de les rutes migratòries de moltes espècies d’aus i que tenen una biodiversitat excepcional.
L’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, tornava a demanar a la Generalitat de Catalunya i a l’Estat espanyol que protegeixin millor aquest espai natural.
Mijoler va lamentar la manca de resposta de la Generalitat i el govern central respecte a l’advertència que va fer Europa ara fa un any a l’Estat espanyol perquè donés major protecció als espais naturals del delta del Llobregat.
L’alcalde del Prat va reclamar a la Generalitat un cop més la urgència d’aprovar el Pla de protecció del medi natural i del paisatge del delta del Llobregat, així com les inversions compromeses per millorar la gestió dels recursos hídrics als estanys litorals. A Aena, també li va reclamar descarta definitivament i no tornar a reprendre el projecte d’ampliació de l’aeroport, el qual es va aturar a finals del 2021 gràcies a la crida de diversos col·lectius.