Els veïns han alertat a través de les xarxes socials de l’aparició d’una escuma a la platja de la Nova Icària de Barcelona. Asseguren que arriba cada dia cap a les 12.30 h just davant del punt de bany assistit. Es pregunten si aquest residu pot ser tòxic, ja que creuen que aquesta bromera podria ser “residus fecals amb sabó”. També apunten a la possibilitat que els residus provinguin d’algun col·lector proper.

Segons l’Agència Catalana de l’Aigua, aquest fenomen aparegut a les platges de Barcelona és un fet natural provocat pel fitoplàncton marí que s’anomena mucílag. Les altes temperatures i les aigües tranquil·les afavoreixen que es produeixi aquesta escuma a la superfície del mar.

Un fenomen natural que forma taques i llargues fileres

Els mucílags són substàncies naturals que produeix el fitoplàncton marí (algues microscòpiques). Es formen normalment en fondària i, en produir oxigen per a la fotosíntesi, floten i van cap a la superfície i formen taques i llargues fileres. Poden tenir coloracions diverses (marronoses, groguenques, verdoses…) i tenir diferents dimensions, fins i tot poden arribar a fer quilòmetres de longitud.

Els mucílags poden arribar a fer quilòmetres de longitud

Asseguren que els mucílags no suposen cap risc per a la salut

Quan els mucílags arriben a la superfície ja han entrat en una fase de degradació i poden tenir una olor intensa per la presència de matèria orgànica viva o en descomposició, ja que habitualment arrosseguen i acumulen qualsevol element que floti a l’aigua. Poden generar alerta entre els banyistes, ja que aquesta escuma es pot confondre amb brutícia llençada al mar o també es pot vincular a aigües contaminades.
L’ACA explica que aquests mucílags no són tòxics, ni suposen un risc per a la salut dels banyistes ni afecten la qualitat microbiològica de les zones de bany, perquè no aporten contaminació fecal.

Es poden confondre amb brutícia o aigües contaminades

L’Agència Catalana de l’Aigua va iniciar als anys 90 el Programa de vigilància i informació de l’estat de les platges. A través d’aquesta iniciativa ha registrat l’observació de taques de mucílags que s’han format tant a les costes del litoral de Girona, com a les de Barcelona i Tarragona.

Comparteix a: