què fer pedregada calamarsa

La freqüència amb què hi ha tempestes i pedregades a Europa, també a Barcelona i a Catalunya, ha augmentat considerablement al llarg dels darrers anys. Així ho constata un estudi publicat recentment a la revista ‘Journal of Applied Meteorology and Climatology’, de la Societat Americana de Meteorologia.

El treball ha estat elaborat per diversos científics europeus (del Laboratori Europeu de Tempestes Violentes ESSL, de la Universitat de Berlín, de la Universitat Adam Mickiewicz de Poznan i del Laboratori de Tempestes Violentes dels Estats Units, NSSL). S’han basat en observacions i en dades de la reanàlisi més recent del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini, l’ERA5.

Cada vegada hi ha més llamps

A bona part del continent europeu s’ha detectat que hi ha més llamps ara que no pas a mitjans del segle passat. L’augment és gairebé generalitzat. També s’observa a bona part de Catalunya, sobretot als Pirineus i a la meitat est, tot i que a diferència de Centreeuropa, el creixement no és gaire rellevant. En canvi, a punts del centre i sobretot de l’oest de la península Ibèrica els llamps han minvat lleugerament.

L’increment observat a Catalunya es deu, principalment, als mesos d’estiu i tardor. La resta de l’any ha variat ben poc el nombre de llamps.

descarrega electrica barcelona
Descàrregues elèctriques damunt del mar des de l’Observatori Fabra. Font: Alfons Puertas

Més pedregades i més violentes

No només hi ha més tempestes avui en dia, sinó que fenòmens de temps violent com les pedregades també són més habituals que anys enrere.

L’estudi revela que entre el 1950 i el 2021 a molts punts d’Europa ha crescut l’assiduïtat amb què hi ha pedregades. Catalunya tampoc se n’escapa. A la meitat est i als Pirineus és on més han augmentat les pedregades de més de dos centímetres de diàmetre, mentre que l’increment dels episodis més violentes, de més de cinc centímetres, és generalitzat.

Aquesta mena d’episodis ha augmentat en freqüència sobretot durant els mesos d’estiu, i en menor mesura a la tardor i a la primavera.

El nord d’Itàlia, on més n’ha augmentat la freqüència

La zona d’Europa que més ha vist canviar l’escenari és el nord d’Itàlia. A la vall del riu Po, les tempestes i les pedregades han incrementat notablement la seva freqüència, un augment que s’ha accelerat d’ençà de l’any 2010.

Destaca el fet que les pedregades d’una mida superior als cinc centímetres de diàmetre s’han fet tres vegades més habituals del que ho eren a la dècada dels anys 1950.

La clau: l’increment del vapor d’aigua

L’augment de la temperatura a causa del canvi climàtic és un fet evident i que no discuteix ningú dins la comunitat científica. Aquest fet comporta tot un reguitzell de conseqüències, entre les quals que l’aire és capaç de contenir una major quantitat de vapor d’aigua.

Segons els autors de l’estudi, l’increment de la freqüència de llamps i pedregades es deuria, justament, al creixement del contingut de vapor d’aigua a la capa més baixa de l’atmosfera. Aquest és un dels factors clau a l’hora d’afavorir la formació de tempestes.