Barcelona ha posat en marxa un nou servei d’autoconsum compartit d’energia solar. És un sistema innovador que permetrà que els ciutadans puguin accedir a l’electricitat generada en instal·lacions fotovoltaiques municipals, com les que hi ha a la ronda de Dalt o a la plaça d’Alfonso Comín. L’objectiu és, a més, ampliar la xarxa fotovoltaica a l’espai públic, tal com ha explicat al betevé directe Cristina Castells, directora d’energia i qualitat ambiental de l’Ajuntament de Barcelona.

Castells ha confirmat que properament veurem més instal·lacions amb plaques solars a l’aire lliure, concretament, als llocs on hi ha molta radiació solar. “Tot aquell espai públic on s’hi pugui fer ombra, com els parcs o les places, han de servir per poder generar energia. D’aquesta manera guanyarem espais d’ombra en llocs amb molt de sol i, alhora, tindrem més energia sostenible”.

Més tendència cap aquest tipus d’energia

Castells ha apuntat que “hem d’intentar que la ciutadania consumeixi una energia molt mes pròxima i renovable i aquest sistema d’autoconsum és una oportunitat“. A més, ha afegit que molta gent cada cop més ha vist que ja “és gairebé una necessitat buscar aquesta energia”. Actualment, Barcelona produeix localment un 4,2 % d’energia renovable i l’objectiu, segons Castells és que “el 2030 es multipliqui per cinc la potencia instal·lada ara i arribéssim a cobrir fins a un 4 % l’energia que estem consumint”.

És important demanar-ho a la ciutadania, però també als responsables d’empreses del tercer sector, perquè els principals consumidors són els edificis i les infraestructures de mobilitat. “Els hotels no estan obligats a instal·lar plaques, però sí els de nova creació, com tots els nous edificis”, afirma Castells.

Puc començar un projecte fotovoltaic a casa meva?

Col·locar plaques en comunitats de veïns no és complicat, només cal molta paciència i posar-se d’acord amb tothom qui viu a la finca. Segons afirma Castells, “notem que cada cop hi ha més escolta i la gent s’hi interessa més, tot i que la presa de decisió és molt llarga. S’ha d’organitzar el veïnat“.

Pel que fa a la instal·lació, diu que és senzilla i que no interfereixen en altres instal·lacions de l’edifici. Un altre punt a favor és que donen una rendibilitat bona, que s’amortitza molt ràpid la inversió inicial i, recorda, que hi ha diverses subvencions i bonificacions fiscals per generació de parcs fotovoltaics.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a