pluja barcelona 15 setembre 2023
Mapa d'acumulació de precipitació. Font: Meteored/ ECMWF

Els models de mica en mica van concretant l’arribada d’un canvi de temps breu, però sobtat, de cara a divendres a Catalunya i a Barcelona. Malgrat això, fins que faltin molt poques hores no es podrà saber amb cert grau de fiabilitat quin serà l’abast final de la precipitació. Tot indica que, ara per ara, la pluja podrà caure amb abundància en alguns sectors del territori, sobretot en trams del litoral i el prelitoral.

De fet, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha activat diversos avisos per aquest episodi.

Canvi de temps per una petita borrasca al mar

Una de les causes de la incertesa de l’abast i distribució de les precipitacions rau en el fet que arribaran amb una petita borrasca mediterrània, de dimensions força reduïdes, i amb un moviment una mica erràtic.

De moment, tot indica que la borrasca, que es mostrarà en superfície i també en altura (petita bossa freda a 5.500 m), se situarà damunt del mar, davant de les costes del País Valencià, divendres al migdia i anirà circulant, de sud-oest cap a nord-est, tot resseguint la costa catalana, al llarg de la tarda i el vespre de divendres. Dissabte, de matinada, marxarà cap a la Catalunya Nord.

La posició de la borrasca farà incidir, a la part anterior, vent humit i molt càlid procedent del mar cap a la costa. Aquest fet, sumat a la presència d’aire fred en altura i l’efecte del relleu del litoral i el prelitoral, afavorirà les nuvolades i les precipitacions, que podran descarregar amb forta intensitat i acumular registres importants en alguns indrets. En conjunt, es tractarà de precipitació irregular, però que en alguns indrets podria descarregar amb molta abundància.

La trajectòria final de la baixa farà que caigui més o menys precipitació a Barcelona i al conjunt del territori. És per aquest motiu que fins a poques hores abans no es podrà saber amb més fiabilitat.

Avisos del Meteocat per intensitat i acumulació de precipitació

Aquest dijous a mig matí el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos tant d’intensitat de precipitació, com de precipitació acumulada per a divendres. Els avisos es concentren sobretot durant la segona meitat de la jornada en el cas del Barcelonès.

En el cas del Barcelonès, es preveu un llindar de perill de 2/6 sobre la possibilitat que puguin acumular-se més de 100 litres en 24 hores, és a dir, una probabilitat mitjana de superar aquest llindar (entre el 30 i el 70 %).

Possibilitat de 40 litres en 30 minuts

Pel que fa a la intensitat, s’ha emès un avís de perill de 4/6 en el cas del Barcelonès. Es preveu, per tant, alta probabilitat de superar el llindar de 20 litres en 30 minuts i baixa probabilitat (<30 %) que se superin els 40 litres en 30 minuts. En qualsevol cas, però, la pluja podria caure amb intensitat molt elevada a la ciutat.