Aquest dissabte, 5 de juny, és el Dia Mundial del Medi Ambient. I per commemorar el dia, un grup de voluntaris han organitzat una Ultra Clean Marathon, per tal de conscienciar la ciutadania sobre la importància de conservar els espais naturals i la necessitat d’enretirar residus abandonats en aquests espais.

Es tracta d’una cursa de 60 km en què la gent corre i recull residus abandonats als espais naturals. La marató ha començat aquest dissabte al matí a Terrassa i passa per Sant Cugat, el Parc Natural de Collserola, el riu Besòs i les platges de Barcelona. La cursa acabarà aquest migdia al Moll de la Marina, al Port Olímpic, on la gent deixarà tots els residus que han recollit al llarg del recorregut. Amb tot el que es reculli, Jana Alvarez farà una escultura artística per denunciar la quantitat de plàstic que la gent tira al medi ambient.

El que és especial de la cursa és que el més important no és la marca que els corredors facin, sinó que aquesta xifra se sumarà al número que surti de la recollida de residus que faci cadascú. En aquest cas importa la quantitat, però també la mena de residu que es recull. L’urani, per exemple, és el que més puntuació dona.

Recollida de residus a les platges de Barcelona

Mentrestant, a Barcelona, també s’ha fet una recollida de deixalles a les platges per a aquelles persones que no volien participar en la cursa, però sí en la neteja del medi ambient. Al voltant de 300 persones s’han repartit per 11 punts del litoral barceloní. Dividits en petits grups per arribar a tots els racons de la platja, els voluntaris han omplert bosses grans amb tota mena de plàstic. El que més han trobat han estat plàstics d’un sol ús, com ara llaunes i ampolles.

En la neteja també hi han participat grups de submarinistes i bussejadors que han ajudat a netejar el fons marí. En aquest cas, el que més han trobat han estat tovalloletes.

Jordà anuncia una llei contra els envasos d’un sol ús

Qui també ha participat en la recollida de brossa ha estat la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, qui ha anunciat que des del Departament preparen una llei per minimitzar els envasos d’un sol ús i evitar els productes embolicats “com si fossin nines russes”. La norma estimularà els envasos retornables perquè el plàstic, l’alumini i el vidre tinguin una vida molt més llarga.

A més, Jordà ha anunciat que també volen fer una llei de residus, que regularà la gestió pública de la brossa. Un dels reptes d’aquesta llei és convertir la fracció orgànica en un actiu en lloc d’una nosa, amb una estratègia d’aprofitament nova.

Precisament, al maig el Govern espanyol va aprovar un projecte de llei de residus i sòls contaminants que limita els plàstics d’un sol ús. A partir de l’1 de gener del 2023 estarà prohibida la distribució gratuïta d’aquests productes de plàstic.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a