projecte Exocat espècies invasores

El CREAF i el Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació estan duent a terme el projecte Exocat, que té per objectiu fer un seguiment de les espècies invasores a Catalunya, tant animals com vegetals. Coincidint amb la Setmana de la Natura, entre els dies 20 i 22 de maig obriran el projecte a la ciutadania per fer una marató d’observacions.

Es convida a tothom qui ho vulgui a fotografiar alguna espècia invasora i penjar-les a l’aplicació iNaturalist. Per facilitar-ho, des del projecte s’ha fet una fitxa informativa de les 24 espècies més buscades. Si es tenen dubtes a l’hora d’identificar l’espècie, la mateixa aplicació iNaturalist té eines per ajudar-hi.

A Catalunya hi ha més de 1.600 espècies exòtiques

El projecte Exocat i la crida a la participació ciutadana se centra en una norantena llarga d’espècies, entre les quals hi ha la tortuga de Florida, la cotorra argentina i la figuera de moro. El cert, però, és que a Catalunya s’han arribat a identificar més de 1.600 espècies exòtiques.

Cal tenir en compte que no totes les espècies exòtiques són invasores. Amb la societat d’avui en dia, no només les persones ens movem amunt i avall contínuament. Les diverses espècies també acaben arribant a zones on prèviament no hi eren. El problema és quan una d’aquestes espècies exòtiques s’adapta al nou entorn, es reprodueix sense control i altera l’equilibri natural d’un ecosistema, fins a afectar les espècies autòctones i, fins i tot, la salut de les persones.

La cotorra argentina és una de les espècies invasores que s’estudia dins del projecte Exocat. Font: Exocat.

La participació quedarà oberta

La participació ciutadana al projecte Exocat mitjançant la plataforma iNaturalist s’iniciarà aquest cap de setmana. A partir de llavors quedarà oberta de manera permanent per tal que tothom pugui fer la seva aportació.

L’actualització d’aquestes dades és essencial per poder detectar casos nous d’invasió, per determinar la capacitat d’invasió de les espècies, per delimitar les zones més susceptibles a les invasions i per plantificar actuacions de gestió de les espècies invasores.