La campanya “Collserola sense abocadors” ha identificat set punts negres a la zona de Collserola que pertanyen als barris de les Roquetes i Canyelles. Aquí, la vegetació es barreja amb restes de runa d’obres de particulars, però també panots de les voreres de Barcelona, plàstics, vidres i fibrociment. A l’abocador més gran, a pocs metres de les cases més altes de les Roquetes, fins i tot, trobem el que havia estat un cotxe i dues motos. Són abocadors amagats i sovint amb orígens als anys 60, com ho mostren el disseny d’algunes rajoles o ampolles trobades. La campanya en reclama una solució definitiva que consideren que passa per un Pla endreça especial.
Defensen que cal crear consciència al veïnat, però que també les administracions han de fer més i tenir clar la importància de mantenir dignes aquests espais de transició entre ciutat i serra. “Trobem abocadors que ho són des de fa 60 anys. Un territori descuidat, no convida a respectar-lo i arrosseguem el problema”, explica Iván Patrici, membre de la campanya. “El Pla endreça hauria de contractar gent del barri, on hi ha molt atur, i dignificar aquests espais per a ús veïnal, tampoc no voldríem que netegessin i es gentrifiqués com al turó de la Rovira”, afegeix.
Una campanya recent encetada
La iniciativa va sorgir del grup excursionista del casal 3 Voltes Rebel, però ja aplega quatre entitats més i estan contactant amb més associacions veïnals, juvenils i ecologistes per fer la campanya més gran, i preparar una acció sorpresa de denúncia els propers mesos.
A més de l’aspecte de degradació del medi natural, els preocupa la contaminació del sòl. “Hi ha molta cosa que es veu a ull nu, però si agafem l’aixada, i ja no dic una retroexcavadora, trobaríem arqueologia de la bona. Hi ha camions que hi van vessar tot de ciment, hi ha molt fibrociment, que és perillós“, apunta Ignasi Hosta, un altre activista de la campanya. “Està tot contaminat, això s’ha de netejar, cal un esforç de les institucions”, afegeix Ares Parra.
El Parc de Collserola també alerta del problema dels abocadors
El mateix Consorci del Parc Natural de Collserola ja ha alertat de les conseqüències que els abocadors incontrolats tenen per a la fauna, el sòl i les aigües pluvials i freàtiques, a més de poder ser un punt d’inici d’incendis forestals. El parc inverteix més de 223.000 € en neteja de deixalles i en bona part en la retirada i gestió de residus abocats il·legalment.
El Consorci ha explicat a betevé que a tot el Parc de Collserola —que engloba Barcelona i vuit municipis més— s’ha recollit aquest 2023 gairebé cinc tones més de residus en tasques de neteja extraordinària que al 2022. Això és un total de 27,8 tones en total. D’aquestes, més de 12 tones han estat residus voluminosos, altres 12 tones han estat runa i, la resta, més de dues tones, amiant, pneumàtics i fustes.