Malgrat que de moment Catalunya continua sense albirar cap episodi general i generós de precipitació, com tanta falta en faria, sí que des de fa unes quantes setmanes que dia sí, dia també, van caient ruixats i tronades irregulars. L’escenari no és l’ideal, però com a mínim els xàfecs han pogut parar el cop del descens de les reserves dels embassaments, els quals es mantenen força estables.
Un juny més plujós de l’habitual, segons els models estacionals
Els mapes de previsió estacional del C3S, basats en les dades del sistema de predicció estacional per conjunts de l’ECMWF, i publicats a la pàgina del Servei Meteorològic de Catalunya, són optimistes pel que fa a la precipitació. Auguren un juny més plujós de l’habitual a Catalunya, sobretot al nord-est del país i als Pirineus, on podrien caure entre 10 i 15 litres per metre quadrat més del que tocaria. Aquest escenari fa pensar en un manteniment de les condicions d’inestabilitat durant el mes de juny.
Els mapes de l’ECMWF coincideixen amb les previsions de l’agència nord-americana NOAA, la qual pronostica un juny més plujós de normal a la península Ibèrica i a totes les regions que envolten el Mediterrani.
Quants litres acostumen a caure el mes de juny a Barcelona i Catalunya?
Estadísticament, el mes de juny ja sol ser un mes relativament sec prop del mar, un tret típic de l’estiu a les àrees de clima típicament mediterrani. Als Pirineus i els Prepirineus, per contra, s’acostumen a mantenir les precipitacions força elevades gràcies a la presència de ruixats i tempestes de tarda. L’estiu, de fet, és l’estació més plujosa de tot l’any a bona part dels Pirineus.
A l’Observatori Fabra de Barcelona estadísticament (període de referència 1991-2020) es recullen 31,6 litres per metre quadrat. Es tracta del tercer mes més sec de tot l’any, darrere el juliol (31 litres) i l’agost (30,8 litres).