La pluja ha estat la protagonista dijous a Barcelona i a bona part del territori català. Malgrat que les acumulacions en el cas del Barcelonès han estat més aviat modestes, la precipitació ha caigut de manera pausada i continuada, fent saó, i beneficiant especialment la vegetació urbana i forestal.
Collserola, la zona més beneficiada per les precipitacions
La pluja ha arribat inicialment de matinada, en forma de tempesta. Aquest primer episodi de precipitació ha estat modest, tot i que la pluja ha caigut amb energia durant uns minuts. La zona que més n’ha rebut en aquesta franja ha estat la part alta de Barcelona i Collserola.
Després d’una pausa al llarg del matí, la pluja ha reaparegut a la ciutat abans de dinar i s’ha mantingut, de manera continuada, fins a darrera hora de la tarda. Ha estat pluja entre feble i moderada, d’aquella “d’anar fent, però que no fa mal”.
En total, han caigut més de 10 litres per metre quadrat a la trama urbana de Barcelona, amb màxims entorn dels 15 litres en alguns barris, com Vallcarca. La grossa, pel que fa a la pluja, se l’ha emportada Collserola, on s’han superat els 20 litres per metre quadrat.
Molts dies de pluja que han fet reverdir Barcelona i Collserola, i han rebaixat el perill d’incendi forestal
Maig ens ha portat molts dies de pluja, tot i que malauradament amb valors més aviat minsos de precipitació acumulada.
A l’Observatori Fabra s’hi han registrat més d’un litre per metre quadrat vuit dies, i en total aquest mes de maig ja han caigut 43 litres per metre quadrat, un valor que queda encara per sota la mitjana del mes de maig del període 1991-2020, que va ser de 56 litres per metre quadrat.
Sigui com sigui, la pluja del mes de maig, sumada a la que es va recollir els darrers dos dies d’abril (36 litres a l’Observatori Fabra), ha estat suficient per penetrar al subsol i arribar a les arrels d’arbres i arbustos. Convé recordar que a finals d’abril la vegetació es trobava en un moment especialment crític a causa de la coincidència entre la sequera extrema i la necessitat d’emetre els creixents (noves fulles i tiges) de la primavera.
Els arbustos s’han rehidratat, han tret fulles i han florit en alguns casos, i l’estrat herbaci també ha reverdit. Tot plegat, s’ha notat també en forma d’una baixada clara del perill d’incendi forestal.
La pluja de les darreres setmanes també s’ha fet notar als parcs, jardins i zones verdes de la ciutat, on ja no s’aplicava rec pel fet de trobar-nos en fase d’excepcionalitat pel que fa a la sequera. La pluja ha fet sortir novament l’herba als parterres i zones enjardinades. La ciutat ha reverdit de sobte.
Sense pluja durant uns quants dies
L’allunyament de l’embossament d’aire fred en altura farà que el temps s’estabilitzi clarament amb l’arribada del cap de setmana. No tornarà a ploure a Barcelona a curt termini, tot i que els mapes del temps anuncien la possibilitat que reapareguin els xàfecs i les tronades coincidint amb l’arribada del mes de juny.