El primer cap de setmana del mes d’octubre ens porta canvis de temps que ens afectaran sobretot diumenge. Acabarà plovent i durà el mercuri a valors de tardor avançada. Ho notarem especialment dilluns. Posteriorment, hi haurà una temperatura fresca durant una colla de dies.
La transició serà entre diumenge i dilluns
Bona part del cap de setmana encara el dominarà el règim de vents del sud en altura. Seran humits i, per tant, arribaran els primers ruixats la matinada de dissabte a diumenge. Tot i això, serà amb un ambient xafogós i encara sense refrescada.
El front pròpiament dit, amb l’escombrada de temperatura i la posterior arribada d’ambient més de tardor, arribarà la matinada de dilluns i es farà evident el mateix dia. A banda, les previsions apunten que les primeres hores de la setmana entrant seran de núvols i encara pluja. Més sensació de fresca, doncs.
Alguns models indiquen registres importants de precipitació, com per exemple el GFS americà. Tot i que les quantitats solen diferir i no cal agafar-les al peu de la lletra, segons el model la regada pot ser generosa justament a Barcelona i l’àmbit metropolità.
La temperatura anirà baixant ja la matinada de diumenge a dilluns.
Com es pot comprovar, la massa d’aire encara serà càlida diumenge al matí, amb el vent del sud que acabarà bufant fort a la costa i els cims dels Pirineus.
La tardor contundent s’imposarà durant la setmana vinent
A banda de la pluja que esperem amb el pas del front fred, el que quedarà després és un ambient de tardor molt més evident. Per exemple, les nits de dilluns a dimarts i la de dimarts a dimecres arribarem a mínimes que baixaran dels 15 graus al centre de la ciutat. Són valors probables d’11 a 13 graus durant les matinades a les cotes altes de Collserola. Molta més fresca.
En general, la temperatura haurà baixat entre 4 i 6 graus a bona part de Catalunya, tal com ens indica el model europeu. Passarem de la suavitat diumenge a la fresca el matí de dimarts, per exemple.
Més endavant, entrada la setmana, les previsions continuen indicant una injecció fresca des del nord i nord-est. Així, els mapes apunten que les nits quedaran completament tocades amb valors de plena tardor. Venint de dies tan suaus i amb tanta persistència durant el setembre, notarem força el canvi d’aires.
Possibles retrogressions a finals de setmana
Tot i que la previsió ja queda allunyada en el temps, els models a mitjà termini (entre els quals, l’americà i l’europeu) ens indiquen la formació d’un anticicló situat d’est a oest a Centreeuropa. Si és així, les pertorbacions podrien escolar-se cap a la Mediterrània, continuaria la fresca per a les dates i possiblement arribarien alguns episodis de pluja.
Això es tractaria d’una anomenada “retrogressió”, que, tot i tenir un nom estrambòtic, ens indica que les pertorbacions no seguirien el ritme habitual.
Així, a les nostres latituds, el vent dominant és de ponent en altura (per això les depressions entren per Galícia i acaben a la Mediterrània). Si parlem de retrogressió és que els vents giren a llevant a les capes altes de la troposfera i les depressions o pluja entren des de l’est. Una retrogressió, per exemple, és la que sol provocar nevades a la costa si el fred i la humitat són propícies.
Ho seguirem a beteve.cat/temps-barcelona, ja que podem tenir una situació beneficiosa de ruixats a casa nostra. La sequera que es manté fa temps, fins i tot, està batent rècords a observatoris com el Fabra.