L’arribada de l’anticicló aquest últim cap de setmana i l’assentament posterior ha afavorit que aparegués la boira persistent a l’interior del país, un element clàssic dels mesos de desembre i gener a les comarques de ponent i a la vall de l’Ebre.
La imatge que ha captat el satèl·lit Terra (NASA) dimarts era un veritable espectacle visual. La fotografia l’ha capturat aquest satèl·lit d’òrbita polar que s’enlaira a uns 700 km d’altura a mig matí, just quan passava per damunt de Catalunya i el sud de França.
Boira i neu
La instantània mostra clarament la gran extensió de la boira, tot resseguint la vall de l’Ebre i abraçant de ple les comarques de la Terra Ferma i fins i tot de l’Altiplà Central. La fotografia també mostra bancs de boira de menor extensió: el pla de Girona, la plana de Vic, la conca de Tremp i, fins i tot, el banc de boira que s’ha passejat a primera hora del dia entre el Baix Vallès (el Vallès Oriental) i el tram final del Besòs (el Barcelonès).
Al nord de la fotografia s’entreveu també la boira resseguint el curs del riu Garona (França), així com el d’alguns dels seus afluents com l’Òlt o l’Avairon.
La neu dels Pirineus i els sediments dels rius Ebre i Roine
Un altre element que no passa desapercebut a la imatge del satèl·lit és la gran extensió de neu que cobreix els Pirineus i també els Prepirineus. La fotografia permet desxifrar algunes unitats geogràfiques com el Port del Comte, la serra del Cadí, les muntanyes del Ripollès, el Puigmal o el Canigó, a banda de tota la carena del Pirineu axial.
El cabal extraordinari que porta aquests dies el riu Ebre a causa de les precipitacions extenses de les darreres setmanes a l’Aragó i els Pirineus ha forçat l’obertura de comportes dels embassaments. El gran cabal, combinat amb la presència de sediments en suspensió, es feia visible també des del satèl·lit. L’aigua mesclada amb els sediments s’observa amb tonalitats més verdoses quan entra al mar.
També s’hi observen els sediments que aporta el riu Roine (França).