canvi temps solstici estiu 2024 catalunya

Només dues setmanes després de viure el primer tastet d’estiu de la temporada a Catalunya, acompanyat de pols del Sàhara, tot fa pensar en l’arribada d’un altre canvi de temps a les portes del canvi d’estació.

Malgrat que la setmana ha començat amb molta calma, si res no canvia, l’acostament d’una borrasca en altura afavorirà, en primer lloc, un ascens del termòmetre que notarem aquest dimarts, 18 de juny, així com una injecció de pols en suspensió. L’arribada d’aquesta pertorbació podrà contribuir a la formació de ruixats i tempestes a molts punts del país, inclosa la ciutat de Barcelona, entre les últimes hores de dimecres i, sobretot, el 20 de juny, just quan tindrà lloc el solstici d’estiu 2024.

Temperatures en mitjana o fins i tot per sota

Amb tot plegat, si el canvi de temps acaba arribant, passarem d’un ambient càlid a una calor a ratlla. Alguns models, en concret l’europeu (ECMWF) pronostiquen temperatures un pèl per sota de les habituals durant uns dies.

Si mirem més endavant, encara hi ha molta incertesa en el temps per a la revetlla de Sant Joan. Tant el model americà com l’europeu veuen situacions encara diferents amb força discrepàncies. Tocarà seguir de ben a prop les següents actualitzacions.

Un canvi de temps truca a la porta: què en sabem ara mateix?

L’apropament d’una bossa d’aire fred en altura —estem parlant d’un embossament que té un nucli d’aproximadament -22 ºC a 5.500 metres, situat a la vora de Portugal— engegarà una vegada més la inestabilitat a casa nostra.

Nosaltres haurem d’esperar entre 36 i 40 hores abans no comencem a notar canvis al cel. No obstant, els que sí que ja estan rebent una bona tongada de pluja són els habitants a l’oest i nord-oest de la península Ibèrica.

Encara que amb certs dubtes, tot fa pensar en un dimecres amb més presència de núvols. Matí amb núvols baixos i boirines entre la costa barcelonina i el cap de Creus, sense descartar alguna roina a Barcelona i al Baix Llobregat. A la resta hi haurà més clarianes. A partir del migdia, però, la nuvolositat anirà augmentant i la possibilitat que plovisquegi al centre i oest del país també s’incrementarà. Tarda de dimecres amb més símptomes al cel del canvi de temps.

A la tarda arribaran els ruixats irregulars i, puntualment, alguna tempesta als Pirineus, sobretot del vessant occidental.

Entre el vespre de dimecres i en concret, dijous, 20 de juny, serà el punt clau del canvi de temps. A Barcelona la pluja hauria d’arribar entre la matinada de dijous i primeres hores de la tarda. Dijous també sembla que agafaran embranzida els ruixats a les comarques de Girona.

Aigua bruta de fang

Pel que fa a la quantitat de pluja recollida també hi ha dubtes, però ara mateix no es preveu malauradament cap regada extraordinària, com a molt de 5 a 30 o 40 l/m², repartits pel país. En el cas de Barcelona, ara mateix, el canvi de temps podria deixar entre 10 i 20 l/m².

Si acaba passant serà una bona remullada a les portes de l’estiu i a poques hores de la revetlla de Sant Joan amb una minimització del risc d’incendis.

On sí que poden arribar a rebre en tot l’episodi més de 80 i 90 l/m² és al Pirineu aragonès, entre la serra de Guara i el Parc Nacional d’Ordesa i Mont Perdut.

Tota l’aigua que caigui durant els pròxims dies, per poca que sigui, anirà acompanyada de pols en suspensió. Serà aigua bruta de fang.

Toca pagar un peatge abans no punxi una mica la calor

Amb tot plegat haurem d’omplir-nos a paciència, per bé que encara queden un parell de dies per al canvi de temps i els models encara mostren dubtes. No només per això. El moviment en contra de les agulles del rellotge associat a la pertorbació farà que el migdia d’aquest dimarts, 18 de juny, sigui calorós, més que no pas dilluns. L’arribada de vents del sud faran que el mercuri s’enfili fins als 27 o 28 ºC a Barcelona. La xafogor també s’accentuarà a la ciutat. Un cop pagat aquest peatge, en menys de 48 hores podríem tornar-nos a situar per sota de la marca dels 25 ºC.