anomalia de temperatura a 1.500 m (Meteored)
Anomalia de temperatura a 850 hPa (1.500 ) per a dissabte 10 de setembre. Font: Meteored-ECMWF

La calor ha anat una mica de baixa dimecres però, per contra, ha tornat a pujar la humitat i, per tant, la sensació de xafogor. Els mapes apunten un manteniment de l’ambient xafogós a curt termini malgrat que el termòmetre es mantindrà a ratlla, amb registres màxims d’entre 27 i 28 graus entre dijous i dissabte.

La Diada, punt de partida d’un altre ascens de la temperatura

El cap de setmana coincidirà amb un altre increment de la temperatura. La causa d’aquest embat de l’ambient de ple estiu a Catalunya es vincula, en bona mesura, al posicionament d’una borrasca a l’oest de Portugal, la qual farà incidir vents del sud cap a Catalunya. Curiosament, aquesta pertorbació atlàntica s’haurà format damunt l’oceà a partir de les restes de l’huracà Danielle.

Entre diumenge, 11, i dilluns, 12 de setembre, es preveuen registres de 19 a 21 ºC a la capa de 850 hPa (uns 1.500 m). Es tracta d’un valor més de 5 graus superior a la temperatura mitjana per a l’època de l’any.

Temperatura prevista a 850 hPa (1.500 m) el dia 11 de setembre. Font: GFS_Wxcharts.com

Aquesta anomalia de temperatura en altura implicarà registres plenament estiuencs en superfície, sobretot a les comarques interiors i a Ponent, on el termòmetre podrà fregar o assolir els 35 graus.

Previsió de la temperatura màxima (vermell) i mínima (blau) a Lleida. Previsió per conjunts, ECMWF

Aquest serà el cas de la ciutat de Lleida, on diumenge, 11, i dilluns, 12, podran assolir fàcilment els 35 ºC. A Girona es preveuen 35 graus dilluns, a Manresa 34 entre dilluns i dimarts, a Sort o Berga 33 ºC dilluns, a Sort 36 el mateix dia o a Tortosa 35 ºC.

Calor més moderada però forta sensació de xafogor a Barcelona

Barcelona no s’escaparà de la calorada, tot i que la presència de vents marítims de migjorn i xaloc (sud- sud-est) mantindran a ratlla el termòmetre, juntament amb la presència de força núvols. Les màximes més elevades s’esperen entre dilluns 12 i dimecres, 14 de setembre, jornades en les quals s’acostaran als 30 ºC.

Previsió de la temperatura màxima (vermell) i mínima (blau) a Barcelona. Previsió per conjunts, ECMWF

Per contra, l’elevada humitat associada als vents de mar implicarà que la sensació de xafogor sigui marcada, amb índexs de 36 a 39 en alguns moments.

Quan s’acabarà aquesta calorada?

Malgrat que falten molts dies encara i hi ha incertesa, a hores d’ara tot fa pensar que la temperatura podria començar a baixar de forma lenta durant la segona meitat de la setmana vinent, i que a partir del cap de setmana del 17 i 18 de setembre podria fer-ho d’una forma més clara i començar a aproximar-se més a la normalitat.

Previsió de la temperatura a 850 hPa (1.500 m) a Barcelona (blanc) respecte a la normal (vermell). A baix, la precipitació. Font: Wetterzentrale.de- ECMWF

I la pluja?

La borrasca atlàntica farà incidir vents del sud-oest cap a Portugal i l’oest peninsular, vents humits que afavoriran que les precipitacions puguin ser abundants a principis de la setmana vinent a Portugal i l’oest de la península Ibèrica.

Els darrers mapes són força optimistes pel que fa la pluja a Catalunya, no només a l’interior i als Pirineus, sinó també cap al litoral i el prelitoral. Ara per ara tot indica que dimarts i dimecres podrien ser dies amb moltes estones de paraigua. La pluja podria arribar a ser força general i localment intensa en alguns indrets. Caldrà anar-ho seguint però, ja que es tracta d’un pronòstic a força dies vista, de fiabilitat limitada.

Previsió de precipitació per a dimarts, 13 de setembre, a les 14 h. Font: Meteored- ECMWF
Comparteix a: