Autor: Alfons Puertas
Autor: Alfons Puertas

Hem deixat enrere un mes de setembre que ha estat ben diferent del que és habitual a casa nostra. La calor d’estiu no ha volgut marxar del tot, i les plujes que solen ser abundants han fet el salt a la majoria de les comarques. Això és el que es desprèn del balanç que ha fet públic aquest dilluns el Servei Meteorològic de Catalunya.

Si a Barcelona el setembre del 2023 ha acabat sent excepcionalment càlid i força més eixut del compte, l’escenari en l’àmbit català no ha estat gaire diferent, tret d’alguna excepció.

El setembre del 2023, entre els més càlids registrats

Anomalia de la temperatura mitjana mensual del setembre del 2023. Font: SMC

Als dos observatoris històrics de Catalunya, el Fabra i el de Roquetes (el Baix Ebre), aquest setembre ha estat el segon més càlid de les respectives sèries centenàries.

De fet, a molts indrets del país ha estat dels més calorosos, tan sols superat pel setembre del 2022 a l’extrem sud i del 2021 a l’Empordà. En altres àrees del territori, van ser tant o més càlids els setembre del 2018 o del 2011.

L’anomalia de la temperatura mitjana respecte a la climàtica s’ha situat per sobre dels 3 graus a molts indrets dels Pirineus i dels Prepirineus, i ha superat els 2 graus a la major part de la meitat nord.

Poca pluja en conjunt, però no a tot arreu

Percentatge de la pluja mitjana del mes de setembre recollida aquest any. Font: SMC

El mapa del tant per cent de la pluja mitjana per al mes de setembre que s’ha acumulat enguany queda tenyit de color carbassa o vermell a bona part del centre i el nord del país. Tot i que poc o molt la pluja ha acabat visitant el territori, el cert que és que en general no han estat tongades de pluja gaire importants.

A la meitat nord del país són poques les zones on s’ha acumulat més del 70 % de la precipitació normal, i hi ha indrets on no s’ha arribat ni tan sols al 30 %. Per contra, a l’extrem sud i a punts del pla de Lleida aquest setembre ha estat plujós. Al Montsià hi ha poblacions on ha plogut entre quatre i cinc vegades més del que marca la mitjana.

Més de 300 l/m² en punts de les Terres de l’Ebre

L’excepció majúscula han estat les Terres de l’Ebre, on ha plogut més del compte a bona part de la zona. Els aiguats dels dies 2 i 3 (amb 269 l/m² a Santa Bàrbara com a registre més destacat) i els dels dies 15 i 16 (120 l/m² a l’Ametlla de Mar) van fer diana a aquestes comarques i això ha comportat un setembre molt plujós.

En tot el mes de setembre, els tres registres de pluja mensual que encapçalen la llista corresponen a estacions de les comarques del Montsià i del Baix Ebre:

  • 320 l/m² a Santa Bàrbara (Montsià)
  • 300 l/m² a Mas de Barberans (Montsià)
  • 275 l/m² al Parc Natural dels Ports (Baix Ebre)

Aquestes dades contrasten amb la resta de Catalunya. Hi ha àmplies zones dels Pirineus i de la Depressió Central on no s’han superat els 30 l/m² en tot el mes.

A Barcelona la pluja també ha estat cara de veure. A l’Observatori Fabra s’han mesurat 50 l/m², molt menys del que marca la mitjana del que és el segon mes més plujós de l’any (82,5 l/m²).

Comparteix a: