Dimecres, 12 de juny, tindrà lloc la xerrada “Calor extrema a Barcelona” per parlar sobre l’illa de calor urbana, l’escalfament global, així com les onades de calor i mesures d’adaptació.
La trobada englobarà tres conferències dutes a terme, primerament, pel Dr. Javier Martín Vide, catedràtic en Geografia Física per la Universitat de Barcelona; seguidament, pel Dr. Marc Lemus i Cánovas, investigador postdoctoral per la Universitat de Santiago de Compostel·la i EURAC Research (Bozen, Itàlia) i, per acabar, la Dra. Elena Domene Gómez, cap de l’Àrea de Sostenibilitat de l’Institut Metròpoli. Tot plegat, moderat pel Martí Oliveras Aumedes, meteoròleg a RAC1.
Inscriu-te a la cita científica
La xerrada que proposa la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) tindrà el focus centrat en la calor extrema a Barcelona.
Es podrà conèixer a fons l’illa de calor urbana, un fenomen característic del clima de casa nostra, en què l’entramat urbà juga un paper molt important en el fet que la temperatura quedi a la banda alta com més al centre de la ciutat que a la perifèria. El seminari també tindrà un ull posat en l’escalfament global, així com les onades de calor i mesures d’adaptació.
Així doncs, Javier Martín Vide, catedràtic en Geografia Física per la Universitat de Barcelona, parlarà sobre com les illes de calor a Barcelona representen un risc climàtic i un problema de salut pública, alhora que fan augmentar també el consum elèctric. Aquest fenomen provoca un excés de calor nocturn que incrementa els ingressos hospitalaris i la mortalitat en persones vulnerables.
El Marc Lemus i Cánovas, investigador postdoctoral per la Universitat de Santiago de Compostel·la i EURAC Research (Bozen, Itàlia), exposarà els últims resultats obtinguts sobre l’atribució de l’onada de calor sense precedents que va tenir lloc a Barcelona el juliol passat (2023). En la seva ponència analitzarà com l’escalfament global observat i projectat ha intensificat aquests esdeveniments extrems de calor i l’impacte que té sobre la població.
Per acabar, la cap de l’Àrea de Sostenibilitat de l’Institut Metròpoli, Elena Domene Gómez, presentarà l’estat actual de la vulnerabilitat social a les onades de calor a l’àrea metropolitana de Barcelona. Explicarà com s’han identificat les zones més afectades i els grups més vulnerables, i proposarà accions per millorar l’adaptació a l’augment de les temperatures.
Inscriu-t’hi ara fent clic aquí!
Per a qualsevol dubte, pots contactar amb en Marc Lemus i Cánovas (lemuscanovas@gmail.com).