Calor extrema Barcelona xerrada juny 2024
Autor: Alfons Puertas

Dimecres, 12 de juny, tindrà lloc la xerrada “Calor extrema a Barcelona” per parlar sobre l’illa de calor urbana, l’escalfament global, així com les onades de calor i mesures d’adaptació.

La trobada englobarà tres conferències dutes a terme, primerament, pel Dr. Javier Martín Vide, catedràtic en Geografia Física per la Universitat de Barcelona; seguidament, pel Dr. Marc Lemus i Cánovas, investigador postdoctoral per la Universitat de Santiago de Compostel·la i EURAC Research (Bozen, Itàlia) i, per acabar, la Dra. Elena Domene Gómez, cap de l’Àrea de Sostenibilitat de l’Institut Metròpoli. Tot plegat, moderat pel Martí Oliveras Aumedes, meteoròleg a RAC1.

Inscriu-te a la cita científica

La xerrada que proposa la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) tindrà el focus centrat en la calor extrema a Barcelona.

Es podrà conèixer a fons l’illa de calor urbana, un fenomen característic del clima de casa nostra, en què l’entramat urbà juga un paper molt important en el fet que la temperatura quedi a la banda alta com més al centre de la ciutat que a la perifèria. El seminari també tindrà un ull posat en l’escalfament global, així com les onades de calor i mesures d’adaptació.

pisos Barcelona temperatura portals refugi climatic calor extrema
Les nits tropicals s’han multiplicat en les darreres dècades

Així doncs, Javier Martín Vide, catedràtic en Geografia Física per la Universitat de Barcelona, parlarà sobre com les illes de calor a Barcelona representen un risc climàtic i un problema de salut pública, alhora que fan augmentar també el consum elèctric. Aquest fenomen provoca un excés de calor nocturn que incrementa els ingressos hospitalaris i la mortalitat en persones vulnerables.

El Marc Lemus i Cánovas, investigador postdoctoral per la Universitat de Santiago de Compostel·la i EURAC Research (Bozen, Itàlia), exposarà els últims resultats obtinguts sobre l’atribució de l’onada de calor sense precedents que va tenir lloc a Barcelona el juliol passat (2023). En la seva ponència analitzarà com l’escalfament global observat i projectat ha intensificat aquests esdeveniments extrems de calor i l’impacte que té sobre la població.

Per acabar, la cap de l’Àrea de Sostenibilitat de l’Institut Metròpoli, Elena Domene Gómez, presentarà l’estat actual de la vulnerabilitat social a les onades de calor a l’àrea metropolitana de Barcelona. Explicarà com s’han identificat les zones més afectades i els grups més vulnerables, i proposarà accions per millorar l’adaptació a l’augment de les temperatures.

Inscriu-t’hi ara fent clic aquí!

Per a qualsevol dubte, pots contactar amb en Marc Lemus i Cánovas (lemuscanovas@gmail.com).