El Mediterrani oriental viu ja un estiu avançat. El sud de Grècia, Xipre, el Líban o Egipte es troben immersos en una massa d’aire molt càlida, de característiques plenament estiuenques.
A 1.500 metres hi ha temperatures de 24-25 ºC de mitjana a l’atmosfera lliure, de tal manera que es tradueix amb valors d’entre els 33 i els 36 ºC a moltes zones.
De fet, aquesta massa d’aire càlid amb vents de component sud fa una setmana que es troba ancorada en aquest sector. El 29 d’abril es va batre un rècord de temperatura mínima extrema: 30,7 ºC a Falasarna, a Creta (Grècia).
La calor de ple estiu ha arribat per quedar-s’hi
Amb algunes oscil·lacions en les temperatures, l’ambient plenament estiuenc continuarà als països del Mediterrani oriental.
Ara que ja ha desaparegut el confinament perimetral de Catalunya amb la finalització de l’estat d’alarma, aquells que vulgueu viatjar a la recerca de sol i calor, aquesta zona és una bona opció. Xipre, Creta, Egipte o el Líban continuaran amb temperatures màximes persistents d’entre els 30 i els 36 ºC.
Una massa d’aire molt estable impedirà l’arribada de fronts i pertorbacions. A més, continuaran tenint una zona d’aire força càlid que anirà basculant des dels deserts del nord d’Àfrica cap al cor del Mediterrani central i oriental.
Què implica aquesta massa d’aire càlid al Mediterrani occidental a Barcelona i la península Ibèrica?
Ja sabeu que l’atmosfera està tota connectada i una configuració determinada en un sector té ingerències directes o indirectes en un indret molt allunyat.
El fet que el Mediterrani oriental estigui “bloquejat” atmosfèricament per una massa d’aire estable, estàtica i càlida en alçada implica que el Mediterrani occidental estigui més exposat a l’arribada de fronts i aire fred des de l’Atlàntic.
Si finalment aquesta massa d’aire càlid del Mediterrani oriental no es mou i es queda allà tot el mes, aquí podríem tenir més variabilitat, amb entrada de diferents fronts i zones d’aire fred que es puguin despenjar.