onada calor juliol
Temperatura prevista per a diumenge, 3 de juliol. Font: WIndy.tv

Malgrat la normalització de la temperatura dels darrers dies, la calor vol tornar a guanyar protagonisme. Els mapes van forts i pronostiquen un altre repunt important del termòmetre de cara als pròxims dies, concretament a partir de dissabte 2 de juliol del 2022. Tots els models aposten per una pujada clara del termòmetre al conjunt de Catalunya, si bé difereixen encara en la durada, un fet habitual quan es tracta d’una previsió amb força dies d’antelació.

La calor, continguda de moment al Mediterrani central

La borrasca atlàntica que les darreres setmanes s’ha emplaçat a l’oest d’Europa i de la península Ibèrica també ha abraçat Catalunya dins del seu radi d’acció en alguns moments, cosa que ens ha allunyat de la calor més intensa. Per contra, la dorsal càlida procedent del nord d’Àfrica ha quedat situada al bell mig del Mediterrani i en punts del centre i el nord d’Europa, on s’han assolit diversos rècords de temperatura màxima en un mes de juny.

Anomalia de temperatura superficial prevista durant la setmana del 27 de juny al 4 de juliol. La calor més intensa continuarà afectant el Mediterrani central i el centre d’Europa. Font: ECMWF

El cap de setmana, punt d’inici de l’escalada tèrmica a Barcelona i Catalunya

Els mapes pronostiquen un debilitament i desplaçament cap al nord de la borrasca atlàntica a partir del cap de setmana. Això facilitarà que la bombolla africana pugui tornar a guanyar terreny, avançar cap a l’oest i abraçar de forma més directa Catalunya. Això passarà entre el cap de setmana i mitjans de la setmana vinent.

El moment àlgid es preveu entre diumenge i dimarts, jornades en les quals el termòmetre s’acostarà als 25 graus a 850 hPa, uns 1.500 m d’altura.

Evolució de la temperatura prevista a 1.500 m (línia blanca) respecte la normal (línia vermella) segons el model ECMWF
Evolució de la temperatura prevista a 1.500 m (línia blanca) respecte la normal (línia vermella) segons el model GFS

El model centreeuropeu de predicció a mitjà termini (ECMWF) aposta per una calorada intensa però que aniria de baixa a partir de mitjans de la setmana vinent. El model americà de referència, el GFS, en canvi, la manté i l’allarga uns dies més, tot i que en menor intensitat, fins al cap de setmana següent.

Sigui com sigui, la calor tornarà a ser forta a Catalunya, en major mesura a les comarques de l’interior, els Prepirineus i el prelitoral, on podria tractar-se d’una onada de calor, tot i que de moment no sembla tan intensa com la que vam patir a principis de juny.

Calor més moderada a Barcelona i el litoral que terra endins

Barcelona i el litoral en podrien quedar més al marge, tal com sol ser habitual, tot i que la temperatura també podria superar, en el cas de Barcelona, la marca dels 30 graus en molts moments. Per bé que de moment no s’albira cap ponentada ni entrada sobtada del vent de garbí —vents que disparen a l’alça el termòmetre a la capital catalana—, caldrà anar seguint aquesta possibilitat al llarg dels pròxims dies.

El dia més calorós s’entreveu, ara per ara, dilluns, 4 de juliol, amb una màxima que podria voltar els 30-32 ºC al centre de la ciutat. Les nits més caloroses s’albiren a partir de dilluns, 4 de juliol.

Previsió de temperatures màxima i mínima a Barcelona els pròxims dies. Font: ECMWF
Evolució de la temperatura prevista a 850 hPa (1.500 m) a Barcelona