El CaixaForum tindrà un bosc vertical amb arbres en suspensió a prop de l’entrada. Concretament, s’instal·larà a la paret lateral del que va ser el Palau de la Metal·lúrgia de l’exposició del 1929 i que va quedar al descobert quan es va enderrocar el restaurant La Pèrgola, l’any 2014. És una instal·lació pionera, que s’inaugurarà el mes de desembre, coincidint amb el 20è aniversari del museu. Seran més de 500 metres quadrats de vegetació amb 22.000 plantes, amb què es vol apropar el món vegetal a la ciutadania des d’una nova perspectiva.
La directora general adjunta de la Fundació la Caixa, Elisa Durán, ha diferenciat el projecte de la resta de jardins verticals existents perquè els arbres hi prendran protagonisme. N’hi haurà 15 en total, de nou espècies diferents, entre les quals una olivera, un avellaner o un garrofer. A més, amb l’objectiu de “poder ensenyar allò que mai no es veu”, les jardineres tindran unes “arrels escultòriques”.
El bosc tindrà 12 metres d’alçària i 50 d’amplada. S’aixecarà una estructura de 45 tones que és, en realitat, la que aguantarà el pes de les plantes. N’hi haurà d’arbustives, enfiladisses i penjants. Uns dipòsits pluvials permetran aprofitar l’aigua de la pluja per al rec. Uns codis QR oferiran informació sobre les plantes que conformaran el bosc.
Renaturalitzar la ciutat
Amb aquesta proposta, es vol potenciar la “renaturalització de la ciutat”, ja que la presència de verd “contribueix a la millora de la qualitat de l’aire, alhora que serà un punt de nidificació d’animals, especialment ocells”. Igualment, Durán ha remarcat que tindrà una funció “didàctica i educativa”, ja que mostrarà “el bosc viu que va canviant al llarg de l’any”.
La segona tinenta d’alcalde, Janet Sanz, ha explicat que l’Ajuntament vol convertir entre 30 i 35 mitgeres de la ciutat en jardins verticals el propers entre 12 i 15 mesos. “Volem que el bosc vertical sigui l’espurna que demostri que omplir de verd les mitgeres de la ciutat és possible”, ha remarcat.