La biòloga i comunicadora científica del CREAF, Anna Ramon, ha explicat en la secció de natura del betevé directe que no s’espera una estació excepcional de bolets als boscos catalans, però sí que “sigui una temporada decent, amb produccions de 50 a 60 quilograms per hectàrea“.
Es tracta d’una previsió molt millor que en els darrers cinc anys marcats per la sequera. La investigadora confirma que la campanya ha començat amb força a comarques com el Ripollès, el nord del Berguedà, la Cerdanya, la Vall d’Aran i l’Alt Urgell, on va ploure a l’agost i al setembre.
Anna Ramon assenyala que la ciència ja ha publicat estudis que demostren que des del 1976 fins avui la producció de bolets “ha patit una davallada, està en tendència negativa“. La biòloga explica que “Catalunya és un territori molt variat, amb gran espais on creixen espècies de bolets i el que s’ha notat és que durant aquests anys hi ha zones que produeixen menys“. Aquestes dades provenen d’un estudi fet a Catalunya i liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal, amb seu a Solsona.
Sempre en cistell, mai en bossa de plàstic
Hi ha una manera de recollir bolets, respectant la natura i sense fer malbé l’entorn. Anna Ramon apunta que “s’ha de tenir en compte que el bolet és un fruit que surt d’un fong que està sota terra i que reparteix espores per créixer i reproduir-se”.
La biòloga fa tres recomanacions quan s’ha de collir la peça: “Si el bolet està corcat, tallar-lo, mirar-lo i deixar-lo on s’ha trobat si no es pot aprofitar. Després, posar-lo en un cistell, no en una bossa de plàstic i tercer, arrencar-lo sense furgar a terra per no fer malbé el fong de sota”.