Desembre ja pica a la porta. Es tracta del segon mes més fred de l’any, empatat amb febrer, i del setè més plujós a l’Observatori Fabra.
Després d’una tardor que ha estat extraordinàriament càlida i molt més eixuta del compte, com començarà l’hivern climàtic? Què és el que diuen, a hores d’ara, els models estacionals sobre l’últim mes d’aquest 2023?
Abans d’entrar en matèria, recorda que aquests mapes cal agafar-los amb pinces i que el que indiquen és la possible tendència de l’anomalia de temperatura i precipitació.
Sense canvis de tendència pel que fa a la manca de fred
No hi ha discrepàncies entre el model estacional de la NOAA i el del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini quan presenten un desembre menys fred del que marca la mitjana. L’americà insinua que l’anomalia mensual es podria situar entre 0,5 i 1 grau.
El model europeu, que permet anar més al detall, deixa entreveure un començament de desembre amb el fred habitual per a l’època. Ara bé, a partir de la segona setmana de mes s’imposaria una anomalia positiva de més d’un grau que es podria mantenir fins a finals d’any.
Així doncs, tornaríem a tenir un desembre poc fred. L’últim que va ser normal i es va ajustar a la mitjana climàtica va ser el de l’any 2020.
Unanimitat en la poca pluja que s’espera
Per si mateix el desembre no és gaire plujós a Barcelona. Se situa en setena posició, amb una mitjana de 47 l/m² a l’Observatori Fabra.
Els dos principals models aposten per una anomalia negativa de precipitació per a aquest mes. Si és així, no es podria trencar la inèrcia seca que fa més d’una trentena de mesos que arrosseguem.
Per la distribució de l’anomalia de precipitació que dibuixen, sembla que continuaria predominant el règim de vent de l’oest. És a dir, tot indica que es mantindrà la circulació de fronts d’origen atlàntic, que porten força pluja a l’oest i el nord peninsular, però que a la façana mediterrània arriben desdibuixats.