Prop d’un miler de científics i experts meteoròlegs de tot el món es donen cita a Barcelona des d’aquest dilluns i fins divendres a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. Són els assistents al Congrés Internacional de Meteorologia que organitza la Societat Meteorològica Europea (EMS) i que és la trobada sobre clima més important d’Europa.

“Una finestra del que es fa a Catalunya”

Barcelona havia de ser la seu d’aquest congrés el 2021 però les restriccions derivades de la pandèmia per coronavirus ho van impedir. Que el congrés s’hagi de celebrar finalment a la ciutat és, segons el Servei Meteorològic de Barcelona, una oportunitat per mostrar la recerca que es fa a Catalunya. Des d’aquesta entitat, Marc Prohom afirma que només del servei català “s’han presentat 20 projectes, una finestra del que es fa al Servei Meteorològic de Catalunya”.

“Un indret on intercanviar opinions”

Oriol Rodríguez, també del Servei Meteorològic de Catalunya, reconeix que el congrés és una oportunitat per conèixer gent i intercanviar opinions. Unes sinergies poden acabar derivant en futures col·laboracions, explica Rodríguez.

Les emissions de carboni, en el punt de mira

L’entitat organitzadora de la trobada a Barcelona és l’Associació Catalana de Meteorologia (ACAM), membre de la Societat Meteorològica Europea (EMS), que aplega una seixantena de societats i entitats sense ànim de lucre de tot Europa que treballen per compartir i difondre coneixement meteorològic i climàtic.

Jordi Mazon, de l’ACAM, explica que la temàtica central del congrés és avaluar quin paper tenen la meteorologia i la climatologia a aconseguir una Europa climàticament neutra, és a dir que s’emeti la mateixa quantitat de diòxid de carboni del que es retira.