Marc Bret és un fotògraf especialitzat a fotografiar horitzons llunyans. Entre altres fites, aquest expert en fotografia ha immortalitzat desenes de vegades el perfil de Mallorca des de Barcelona, però també des de molts altres indrets de Catalunya.
Bret ens va fer descobrir també, ara fa un temps, que des de Barcelona hi ha dos moments de l’any —pels volts del solstici d’estiu— en els quals es pot veure sortir el sol just per darrere el cap de Tossa de Mar. Aquest fenomen també es produeix a la inversa, a l’entorn de Nadal, quan des d’aquest punt de la Costa Brava es pot arribar a percebre la silueta urbana barcelonina a la posta de sol.
Rècord mundial de distància en una fotografia dels Alps vistos des dels Pirineus
L’any 2016, Bret va arribar a fotografiar la silueta del massís dels Écrins (als Alps francesos) des del cim de Finestrelles (al Ripollès), situat a 440 km de distància. La fotografia va suposar un rècord mundial de distància entre dos punts (terra-terra).
Aquesta efemèride ha estat inclosa al llibre Guinness de rècords mundials.
La sortides de sol més distants probablement mai fotografiades
Marc Bret ha immortalitzat diverses vegades els Alps, també a l’alba.
L’any 2019, Bret va fotografiar els Alps durant la sortida de sol, és a dir, amb el disc solar darrere del perfil de les muntanyes (astropaisatge). La fotografia la va realitzar el 16 de juliol del 2019 a l’alba des del cim de Noufonts (Núria, el Ripollès).
El massís interceptat en la fotografia va ser el massís d’Estrop, als Alps de la Provença. La captura en una fotografia d’aquest massís francès no va ser fruit de la casualitat: abans va ser necessari determinar els azimuts de les sortides de sol, per tal d’esbrinar exactament quin dia aquesta muntanya transitaria justament davant el disc solar a la sortida de sol.
Les muntanyes que s’observen en la imatge són la Tête de l’Estrop (2.961 m), a 408 km de Noufonts, i els Trois-Évêchés, de 2.819 m i a 410 m de distància d’aquest indret dels Pirineus.
La Tête de l’Estrop, la muntanya on es va estavellar l’avió de Germanwings
La Tête de l’Estrop es va fer coneguda, malauradament, pel tràgic accident d’avió causat pel copilot Andreas Lubitz, el qual va estavellar intencionadament el vol 9525 de Germanwings i va causar la mort de les 150 persones que hi viatjaven, entre elles diversos barcelonins. El fatídic accident es va produir el dia 24 de març de l’any 2015.
Pot ser a +d’una o d’un li costi de creure que des del Pirineu poguem albirar sortides de sol molt distants o de rècord, si les alçades de les nostres muntanyes son menudes en comparació amb x exemple l’Himalaia. @manelcascante @muntanyaimeteo @MeteoMauri @eltempsTV3 @RAM_meteo pic.twitter.com/2SUAM38Hub
— Horitzons llunyans (@finestresdaire) July 28, 2019