llibres per sant jordi 2019

50 barcelonins, destacats en diferents disciplines, ens recomanen llibres que han llegit.

Recomanacions per Sant Jordi

50 barcelonins, destacats en diferents disciplines, ens recomanen llibres que han llegit. Clica sobre cada una de les seccions.

Els recomanadors de llibres de Sant Jordi 2019

Mercè Sampietro, Andrea Motis o Ferran Busquets. Tria qui vols que et recomani per Sant Jordi alguna de les seves lectures. Clica sobre les imatges i descobreix-ne els títols escollits.

Els Mossos condecoren la Fundació Arrels
Merce- Sampietro
Exposició dels de Me_lata el corazón, a Artevistas Gallery

 

teatre i cinema

A continuació pots consultar les lectures que ens recomanen barcelonins com Oriol Pla, Mercè Sampietro o Victòria Pagès.

Llibres recomanats per…

Mercè Sampietro – actriu

(Barcelona, 1947) Va debutar al teatre amb ‘Olvida los tambores’ l’any 1970. Des d’aleshores, la seva trajectòria s’ha mantingut lligada als escenaris, el cinema i la televisió.

‘Els idus de març’, Thornton Wilder

[primera edició: 1948] Wilder retrata Juli Cèsar com un home egòlatra encegat pel poder en els mesos previs a ser assassinat.

Mercè Sampietro: Un exemple fantàstic de com la història pot esdevenir una apassionant novel·la de personatges en mans d’un escriptor imaginatiu”.

Tiempo de silencio’, Luis Martín-Santos

[primera edició: 1962] En Pedro, un jove investigador, i el seu ajudant de laboratori s’endinsen en els baixos fons del Madrid de finals dels 40 per aconseguir ratolins amb què continuar estudiant sobre el càncer.

Mercè Sampietro: Novel·la que expressa la misèria i la violència sorda de la postguerra espanyola amb una força i emoció enormes i lluny del realisme estret i limitat de la novel·la social.

Dublinesos’, James Joyce

[primera edició: 1914] Recull 15 relats que retraten la societat del Dublín de principis del segle XX.

Mercè Sampietro: Em quedo, sobretot, amb el relat ‘Els morts’, un bellíssim conte sobre la frustració, el fracàs i el sense sentit que suposa el fet de viure”.

Llibres recomanats per…

Nausicaa Bonnín – actriu

(Barcelona, 1985) Es va estrenar al teatre amb vuit anys, a ‘Cartes a nenes’. Més tard, es va donar a conèixer amb la sèrie ‘El cor de la ciutat’. També l’hem vista a la gran pantalla, protagonitzant, per exemple, el debut de la directora Mar Coll, ‘Tres dies amb la família’.

'Milk and honey'Milk and honey’, Rupi Kaur

[primera edició: 2014] Recull de poemes sobre la violència, l’amor, la pèrdua, l’abús i el dolor i com saber trobar la dolçor en el moments més amargs.

Nausicaa Bonnín: Una poesia crua, preciosa i brillant, en paraules properes immensament evocadores”.

'Maternidades subversivas'Maternidades subversivas’, María Llopis

[primera edició: 2015] María Llopis reflexiona sobre nous models de maternitat i criança.

Nausicaa Bonnín: Indispensable per desestructurar la maternitat tal com l’entenem dins aquest sistema capitalista i patriarcal i obrir-nos a totes les maternitats possibles.

'Permagel'Permagel’, Eva Baltasar

[primera edició: 2018] La protagonista del debut d’Eva Baltasar s’escuda en una capa de gel permanent per preservar la persona en formació que hi guarda a dins.

Nausicaa Bonnín: Em fascina l’odissea vital de l’heroïna d’aquest llibre. Un viatge al més quotidià i profund del dia a dia”.

'I Déu en algun lloc'I Déu en algun lloc’, Sònia Moll

[primera edició: 2014] Sònia Moll expressa en versos el procés de perdre progressivament la mare.

Nausicaa Bonnín: La bellesa i vellesa de veure consumir-se algú estimat. Com fer poesia l’Alzheimer, com vomitar tot aquell dolor en uns versos que inflamen l’ànima”.

Llibres recomanats per…

Vicky Peña – actriu

(Barcelona, 1954) Es va estrenar al teatre amb ‘El criat de dos amos’. La seva trajectòria ha passat pels escenaris, els musicals, el cinema i la televisió. Recentment, l’hem vista interpretant Joan Crawford al Teatre Akadèmia.

Memorias de una superviviente’, Doris Lessing

[primera edició: 1974] La premi Nobel de Literatura descriu una societat industrial i urbana que es descompon mentre els ciutadans fan mans i mànigues per sobreviure.

Vicky Peña: Fent un recorregut pels laberints de la memòria, l’autora presenta una distopia inquietant sobre la nostra societat en un temps no gaire allunyat en el futur”.

Desgràcia’, J. M. Coetzee

[primera edició: 1999] David Lurie és un professor d’universitat, de 52 anys, divorciat en dues ocasions. Quan es fa pública la seva relació amb una alumna, decideix deixar la feina i anar a visitar la granja de la seva filla Lucy.

Vicky Peña: Em va impressionar l’inesperat efecte dominó que planteja l’autor, a partir d’un comportament aparentment habitual. La responsabilitat inesperada sobre les nostres accions i les seves conseqüències.

El carrer de les Camèlies’, Mercè Rodoreda

[primera edició: 1966] La Cecília és una nena abandonada acollida per una família. Aquesta condició la marcarà molt i la farà sentir perduda. La cerca del seu lloc en el món la portarà a ambients marginals.

Vicky Peña: La Cecília és una contrafigura interessant de la Colometa de ‘La plaça del Diamant’. El plaer de llegir Rodoreda i la seva manera de veure Barcelona”.

Llibres recomanats per…

Oriol Pla – actor

(Barcelona, 1993) Es va donar a conèixer a la televisió, en sèries com ‘El cor de la ciutat’ o ‘Merlí’. El 2018 va guanyar el Premi Gaudí al millor actor secundari per la pel·lícula ‘Incerta glòria’. 

La muntanya màgica’, Thomas Mann

[primera edició: 1924] L’enginyer Hans Castorp visita el seu cosí, ingressat per tuberculosi en un sanatori als Alps. L’estada, que havia de ser de tres setmanes, s’allargarà.

Oriol Pla: Per la seva extensa història, profunditat de pensament i les converses i disputes dels seus personatges més filosòfics. Ha sigut el llibre més important de la meva joventut”.

El espacio vacío’, Peter Brook

[primera edició: 1968] Assaig cabdal sobre el teatre modern.

Oriol Pla: Per l’anàlisi poètica, terrenal i a vegades críptica dels diferents tipus de teatre que entén Peter Brook. Un llibre al qual torno i retorno, inspirador i esperançador.

El llibre tibetà de la vida i de la mort’, Sogyal Rinpotxe

[primera edició: 1992] Es considera un dels reculls més complets dels ensenyaments del budisme tibetà.

Oriol Pla: Un llibre que vaig llegir durant la creació de ‘Ragazzo’, un monòleg que vaig interpretar, escrit i dirigit per Lali Àlvarez. La seva manera d’entendre la mort i, per extensió, la vida en el seu relat em va fer pensar molt en el valor del temps, allò material, la fe i l’amistat”.

Llibres recomanats per…

Victòria Pagès – actriu

És una de les cares conegudes de la televisió catalana. Va començar com la Nets dels inicis del Club Súper 3 i ha participat en diverses sèries com ‘El cor de la ciutat’ o ‘Merlí’. A principis d’any ha interpretat ‘Incògnit’, al Teatre Lliure.

Anatomy of a suicide’, Alice Birch

[primera edició: 2017] Un trauma es pot heretar per l’ADN? És un dels plantejaments que va voler explorar la dramaturga Alice Birch en aquesta obra protagonitzada per tres dones d’una mateixa família marcada pel suïcidi.

Victòria Pagès: Llegir teatre també és fascinant, tot i que la gent no hi està acostumada. Aquesta obra m’ha colpit molt. Escrita per una dramaturga britànica molt jove, fa un recorregut per tres generacions de dones (mare/àvia/neta) marcades pel suïcidi. Una reflexió sobre maternitat i malalties mentals”.

Incerta glòria’, Joan Sales

[primera edició: 1956] Sales descriu la vida a la rereguarda de la Guerra Civil des de diversos punts de vista, el del tinent Lluís de Brocà i el de la Trini Milmany; i, ja en la postguerra, el del seminarista Cruells.

Victòria Pagès: Soc filla de la neboda de Joan Sales. De petita, a casa, sempre parlaven del tiet Joan escriptor. D’adolescent vaig llegir ‘el totxo’ del qual parlava tota la família. Llavors no em va entusiasmar i en aquella època ni tan sols era gaire reconegut. Després, és un llibre que he tornat a llegir diverses vegades i he anat paint i entenent-ne la dimensió. Per entendre la dimensió de la guerra i les repercussions personals, fins i tot metafísiques, que comporta”.

L’ordre del dia’, Éric Vuillard

[primera edició: 2017] El febrer del 1933, destacats industrials alemanys van fer donacions econòmiques importants a Hitler. Vuillard destapa les intrigues que van afavorir l’ascens del nazisme.

Victòria Pagès: L’he llegit recentment i m’ha deixat una sensació estranya. Analitza com va ser possible l’ascens del nazisme amb la connivència d’interessos, omissions i falsedats. Argumentacions entre la ficció i la realitat d’un fet històric. No sé si és una bona combinació. Interessant de llegir i reflexionar”.

Llibres recomanats per…

Clara Moraleda – actriu i youtubera

(Barcelona, 1994) Com a actriu de musicals, l’hem vista a ‘Mar i cel’, ‘Fang i setge’ i ‘Scaramouche’. Però els seguidors del seu canal de YouTube la coneixen com la Leopolda Olda.

Nada’, Carmen Laforet

[primera edició: 1945] L’Andrea arriba a la Barcelona de la postguerra per estudiar Lletres a la universitat. Durant la seva estada a la ciutat, s’allotja al pis de la seva àvia, al carrer d’Aribau.

Clara Moraleda: La meva novel·la preferida. La puc llegir cada any i seguir sentint l’agitació i la contrarietat de l’Andrea entre el pis fosc d’Aribau i el món nou que descobreix a fora”.

M’estimes i em times’, Júlia Bertran

[primera edició: 2017] La periodista i il·lustradora Júlia Bertran qüestiona la idea de l’amor romàntic a través de dibuixos i entrevistes.

Clara Moraleda: Lectura recent. Un recull d’entrevistes i pensaments sobre l’amor romàntic, la sexualitat i les relacions, que formen una obra d’art molt útil i actual.

Memòries d’Idhun’, Laura Gallego

[primera edició: 2004] Idhun es troba sota el control d’Ashran, el Nigromant. A la terra, un guerrer i un mag exiliats han format la Resistència per posar fi al seu regnat.

Clara Moraleda: Trilogia estrella de la meva adolescència. Reviure aquelles històries fantàstiques i tan intenses em fa tornar als 15 anys, quan aquests llibres eren gairebé l’únic sentit de la meva existència!”.

Llibres recomanats per…

Jaume Figueras – cronista de cinema

(Barcelona, 1940) Al llarg de la seva trajectòria ha col·laborat amb diversos mitjans com Ràdio Barcelona, la revista ‘Fotogramas’ i el Canal 33.

El món d’ahir’, Stefan Zweig

[primera edició: 1941] Zweig hi va descriure en els seus darrers anys d’exili l’Europa d’entreguerres. Va ser publicada pòstumament.

Jaume Figueras: Per ajudar-me a comprendre l’Europa del segle XX”.

Vida privada’, Josep Maria de Sagarra

[primera edició: 1932] Sagarra descriu la Barcelona dels anys 30 a través de la decadència de la família Lloberola.

Jaume Figueras: Per mostrar-me com era la Barcelona de fa cent anys.

Las travesuras de Guillermo’, Richmal Crompton

[primera edició: 1922] Recull diversos relats sobre les entremaliadures d’en Guillem i els seus amics.

Jaume Figueras: Per iniciar-me de ben petit i de manera tan divertida al consum compulsiu de la lectura”.

música

A continuació pots consultar les lectures que ens recomanen barcelonins  com Andrea Motis, Albert Guinovart o el grup Xiula.

Llibres recomanats per…

Andrea Motis – trompetista i cantant

(Barcelona, 1995) Es va formar a l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu i es va donar a conèixer amb el disc ‘Joan Chamorro presenta Andrea Motis’. ‘Emotional Dance’ és el seu debut en solitari.

‘L’economia del bé comú’, Christian Felber

[primera edició: 2010] Christian Felber planteja una alternativa més democràtica i justa al capitalisme financer, l’economia del bé comú.

Andrea Motis: Aquest llibre aporta llum a les persones que es trenquen el cap a reflexionar sobre com ens podria anar millor políticament i ecològicament a tot el món. Val la pena que tothom llegeixi aquest llibre per, com a mínim, nodrir-se d’un munt d’idees”.

‘Sàpiens’, Yuval Noah Harari

[primera edició: 2011] El professor Yuval Noah Harari ha condensat milers d’anys d’història de la humanitat en un llibre, des dels primers humans que van trepitjar la Terra fins a la revolució científica.

Andrea Motis: “Dona una perspectiva de què i qui som com a éssers humans que recomanaria a tothom!”.

‘Ecotopia’, Ernest Callenbach

[primera edició: 1975] El periodista William Weston viatja a Ecotopia, un nou estat ecologista. Allà descriu una societat quasi sense contaminació i que funciona amb energies renovables.

Andrea Motis: Callenbach va voler fer una ficció que pogués ser realitat en un món on predominés l’ecologisme i la llibertat. Llibre dels anys 70 amb els seus pros i contres que, si bé avui en dia es podria modernitzar i actualitzar en alguns aspectes, a mi m’ha afinat les idees i la imaginació per pensar en un món possible i ben diferent”.

Llibres recomanats per…

Rikki Arjuna – Xiula

(Barcelona, 1978) Educador social, actor i conegut pels més petits per formar part del grup d’animació infantil Xiula.

‘Tinc un volcà’, Míriam Tirado i Joan Turu

[primera edició: 2018] L’Alba té un volcà dins seu que, de vegades, s’encén i explota. Una nit, una fada li explica què pot fer quan s’enrabia.

Rikki Arjuna: És una eina molt potent per treballar la ràbia conjuntament pares, mares i fills. A través d’una història molt propera, ens adonem que tots sentim ira en multitud d’ocasions i el conte ens dona idees sobre com poder gestionar-la”.

‘Rayuela’, Julio Cortázar

[primera edició: 1963] Una història i moltes maneres de llegir-la. Cortázar va trencar amb la narració lineal en el que va definir com una contranovel·la.

Rikki Arjuna: Llibre iniciàtic i de capçalera, un joc literari que m’ha marcat des que el vaig llegir i m’ha fet adonar de la recerca constant de l’ésser humà”.

‘Tierra de campos’, David Trueba

[primera edició: 2017] Un músic emprèn un viatge en un cotxe fúnebre per enterrar el seu pare al seu poble natal.

Rikki Arjuna: Un relat magnífic sobre la vida d’un músic, amb la qual em vaig sentir identificat en algunes parts. La connexió del present i el passat és sublim”.

Llibres recomanats per…

Albert Guinovart – pianista i compositor

(Barcelona, 1962) S’ha format al Conservatori Superior de Música de Barcelona i a Londres. Entre les obres que ha compost hi ha els musicals ‘Mar i cel’ i ‘Flor de nit’, l’òpera ‘Atzar’ i el ballet ‘Terra baixa’.

Cims borrascosos’, Emily Brontë

[primera edició: 1847] L’única novel·la d’Emily Brontë és considerada una obra mestra. Narra la història d’en Heathcliff, un home hostil i amargat que viu en una finca de Yorkshire.

Albert Guinovart: És un llibre fascinant perquè tracta de grans passions, amb pulsions humanes portades a l’extrem. Amor i odi, tot es barreja en una estructura narrativa que va ‘in crescendo’”.

‘El roig i el negre’, Stendhal

[primera edició: 1830] El jove Julien Sorel, fill d’un fuster, lluita per ascendir de condició social.

Albert Guinovart: Una novel·la en què recorres tota sort de sentiments i ambicions, i t’identifiques amb el protagonista, en Julien Sorel, alhora que s’hi fa un retrat d’una època apassionant.

Los monederos falsos’, André Gide

[primera edició: 1925] Els estudiants Bernard i Olivier i l’escriptor Édouard són els personatges centrals d’aquesta narració, que trenca amb la narració lineal.

Albert Guinovart: És un llibre amb una estructura molt complexa que t’atrapa per les relacions que s’estableixen entre tots els personatges, complexes, amb una intenció maximalista que et deixa sense alè”.

Llibres recomanats per…

Joan Ximénez Valentí, “Petitet” – músic

Nascut al Raval, va créixer envoltat de músics i rumba catalana. Ha tocat amb el Gato Pérez, Carles Benavent o Los Amaya. El 2015 va crear l’Orquestra Simfònica de Rumba del Raval i dos anys més tard la va dirigir al Gran Teatre del Raval.

Platero i jo’, Juan Ramón Jiménez

[primera edició: 1914] En paraules de Juan Ramón Jiménez, en Platero és un ase petit, suau i pelut, que es converteix en el seu confident.

Petitet: De petit, a l’escola, me’l van fer llegir 40.000 vegades. Me’l sé de memòria i tot!”.

Els músics gitanos de la rumba’, Guy Bertrand

[primera edició: 2018] Recull la investigació de Guy Bertrand sobre el naixement de la rumba catalana a la Barcelona dels anys 50 i com va arribar als gitanos catalans de França.

Petitet: És un llibre molt especial per mi. Considero que és el que millor s’acosta a la realitat de la rumba catalana i la relació que hi tenen els gitanos catalans i francesos.

Alí Babà i els quaranta lladres’

[primera edició: 1704] Una nit, Ali Babà descobreix la cova on els 40 lladres guarden els seus tresors i la paraula secreta que utilitzen per obrir-la, “Obre’t sèsam”.

Petitet: No el vaig llegir, de fet, sinó que el vaig escoltar en un disc LP. Et narrava aquest conte de ‘Les mil i una nits’ i, a més, ho acompanyava amb una música rumbera que m’agradava molt. Et transportava a la història. Podem dir que em va ensenyar com és el món”.

Llibres recomanats per…

Antoni Carbonell, “Sicus” – músic

(Barcelona, 1974) Cantant, compositor, guitarrista i fundador del grup Sabor de Gràcia. El 2011 va codirigir el documental ‘Gitanos catalans!’.

'Rincón de haikus'Rincón de haikus’, Mario Benedetti

[primera edició: 2001] L’obra poètica de Mario Benedetti és molt extensa. En aquest llibre, per exemple, hi apareix el vers ‘Hay pocas cosas tan ensordecedoras como el silencio’.

Sicus Carbonell: Aquest llibre en va ajudar molt en una època complicada de la meva vida”.

'Veinte poemas de amor y una canción desesperada'Veinte poemas de amor y una canción desesperada’, Pablo Neruda

[primera edició: 1924] Una de les obres més reconegudes de Neruda, que va escriure de jove, quan encara no havia complert els 20 anys.

Sicus Carbonell: Normalment he llegit llibres de poesia, i aquest va ser-ne un dels primers.

'Poema del cante jondo'Poema del cante jondo’Federico García Lorca

[primera edició: 1931] Lorca trasllada a la poesia l’art del “cante jondo” a través de poemes com ‘La guitarra’.

Sicus Carbonell: Aquest llibre és un dels meus preferits, perquè em va transmetre les ganes de fer música”.

arts plàstiques

A continuació pots consultar les lectures que ens recomanen barcelonins com la il·lustradora Roser Capdevila o el pintor Guim Tió.

Llibres recomanats per…

Roser Capdevila – il·lustradora

(Barcelona, 1939) Hortenca i il·lustradora formada a l’Escola Massana. Diverses generacions la coneixen per ser la creadora de ‘Les Tres Bessones’.

Heidi’, Johanna Spyri

[primera edició: 1880] La Heidi, una nena de cinc anys, arriba als Alps suïssos, on haurà de viure amb el seu avi.

Roser Capdevila: Recordo haver-lo llegit d’adolescent. Em va agradar molt perquè em va obrir un món nou amb neu, amb trineus, en un moment de Barcelona grisa, de postguerra al barri d’Horta. Era com viure en un món molt diferent”.

Mirall trencat’, Mercè Rodoreda

[primera edició: 1974] Rodoreda retrata la vida durant la Guerra Civil i la postguerra a través del testimoni de la Colometa.

Roser Capdevila: Per aquella sensació tendra que entra a dins teu quan llegeixes una narració seva.

Jo confesso’, Jaume Cabré

[primera edició: 2011] L’Adrià passa molta estona jugant sol a la botiga d’antiguitats de la família i, sobretot, al despatx del seu pare.

Roser Capdevila: M’agrada molt com escriu, però, sobretot, m’agrada que en les seves novel·les la música hi té un paper important i a mi m’agrada molt la música”.

Llibres recomanats per…

Lara Costafreda – il·lustradora

S’ha format en disseny de moda i arts plàstiques entre Barcelona, Londres i Rio de Janeiro. Les il·lustracions florals són un dels trets distintius de la seva obra.

‘Fora de classe. Textos de filosofia de guerrilla’, Marina Garcés

[primera edició: 2016] Marina Garcés ens convida a pensar, a fer-nos preguntes inesperades per trobar noves respostes i obrir camins.

Lara Costafreda: És un llibre de preguntes obertes, de reflexions sense final, que dibuixen un camí cap al pensament crític i donen pistes per entendre el món i posar-ne en dubte alguns pilars sobre els quals hem construït les nostres societats suposadament avançades”.

‘El hombre mojado no teme la lluvia’, Olga Rodríguez

[primera edició: 2009] La periodista Olga Rodríguez ens acosta a la realitat de l’Orient Mitjà a través de les històries personals de ciutadans que viuen i pateixen en zones en conflicte.

Lara Costafreda: Perquè relata d’una manera molt sincera i colpidora els diferents conflictes oberts que hi ha a l’Orient Mitjà. A través del seu testimoni com a periodista ens obre la porta, de forma brillantment entenedora, a conèixer una altra cara de la guerra i del conflicte: la dels seus testimonis del carrer.

‘Teoria King Kong’, Virginie Despentes

[primera edició: 2006] Despentes desmunta els fonaments de la societat patriarcal tractant temes com la prostitució, la pornografia, la maternitat o la repressió del desig.

Lara Costafreda: És un llibre brutal, sorprenent i impactant, que sacseja i posa en dubte tot el que sabem i pensem sobre gènere, relacions sentimentals, treball sexual, feminisme, plaer, sobirania, etc. És un llibre trepidant narrat en primera persona, que no pot deixar a ningú indiferent”.

Llibres recomanats per…

Me_lata – artistes urbans

Si heu passejat pel Raval, segur que heu vist les llaunes pintades obra d’aquesta parella d’artistes urbans, que es volen mantenir en l’anonimat.

‘Subway art’, Martha Cooper i Henry Chalfant

[primera edició: 1984] Es considera la Bíblia del grafit. Els fotògrafs Martha Cooper i Henry Chalfant hi van documentar els grafits al metro de Nova York.

Me_lata: Documenta, explica i reflecteix molt bé els inicis de la cultura del grafit a Nova York. A nosaltres ens agrada per la quantitat gràfica d’imatges, ens ha marcat i ens ha portat a fer el que fem”.

‘Wall and Piece’, Banksy

[primera edició: 2005] En aquest llibre, l’artista anònim Banksy recull tota la seva obra.

Me_lata: Ens encanta el treball d’aquest artista. El llibre, com tota la seva feina, té un to crític social i molt reividicatiu, és totalment recomanable i convida a reflexionar i lluitar per un món millor.

‘Art in transit’, Keith Haring

[primera edició: 1984] Recull els dibuixos que l’artista Keith Haring va fer en espais publicitaris buits al metro de Nova York.

Me_lata: Ens dona una pinzellada del que va ser el seu treball artístic al metro de Nova York i als carrers. Ens encanta la seva feina i la seva personalitat i, sobretot, el treball social que va fer abans de morir”.

‘Jean-Michel Basquiat 1960-1988’, Leonhard Emmerling

[primera edició: 2003] És la biografia d’un dels artistes més admirats dels anys 80, Jean-Michel Basquiat. La seva, però, va ser una trajectòria curta, ja que va morir per sobredosi amb 27 anys.

Me_lata: Explica l’art reivindicatiu, colorista i les diferents influències de l’artista Jean-Michel Basquiat, com passa de viure i pintar al carrer de Nova York a galeries i museus d’art”.

Llibres recomanats per…

Guim Tió – pintor

(Barcelona, 1987) Les seves obres s’han exposat en galeries de Taiwan, Itàlia i a la Miscelanea de Barcelona.

Elogi de l’ombra’, Junichiro Tanizaki

[primera edició: 1933] Contraposa la concepció de la bellesa lligada a la llum d’Occident amb la concepció japonesa de l’ombra, que no és vista com un element negatiu sinó com a part de la bellesa.

Guim Tió: Un assaig que et farà reflexionar sobre el concepte de la bellesa occidental i apreciar l’estètica de la penombra i els seus matisos”.

El nervio óptico’, María Gainza

[primera edició: 2014] La primera novel·la de María Gainza connecta moments vitals de la narradora amb grans figures de l’art com el Greco, Toulouse-Lautrec o Augusto Schiavoni.

Guim Tió: 11 capítols independents en què l’art, l’espectador i l’entorn íntim de la narradora es barregen de forma magistral.

El nedador del mar secret’, William Kotzwinkle

[primera edició: 1975] Kotzwinkle va escriure aquesta novel·la curta tot just després de la mort del seu primer fill.

Guim Tió: Un relat intens, fascinant i trist”.

ciència i universitat

A continuació pots consultar les lectures que ens recomanen barcelonins com el filòsof Rafael Argullol; el fundador de la Casa del Tibet a Barcelona, Thubten Wangchen, o la periodista Gina Tost.

Llibres recomanats per…

Rafael Argullol – filòsof i escriptor

(Barcelona, 1949) Actualment és catedràtic d’estètica i teoria de les arts a la Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra.

‘Èdip rei’, Sòfocles

[primera edició: abans del 425 aC] Aquest clàssic narra la tràgica història d’Èdip, príncep de Tebes. Sense saber-ho, mata el seu pare i es casa amb la seva mare, tal com va predir l’oracle de Delfos.

Rafael Argullol: Perquè demostra que no ens coneixem”.

Assaigs’, Michael de Montaigne

[primera edició: 1580] Obra clau del pensament humanista francès. Montaigne hi reflexiona sobre la por, la solitud, la vanitat i l’art de conversar, entre altres temes.

Rafael Argullol: Perquè exposa més preguntes que respostes.

‘Faust’, Johann Wolfgang von Goethe

[primera edició: 1808] El doctor Faust ven la seva ànima al diable a canvi que li compleixi tots els seus desitjos.

Rafael Argullol: Perquè ens assenyala el camí de la llibertat”.

Llibres recomanats per…

Eduard Estivill – metge

(Barcelona, 1948) Especialista en neurofisiologia clínica i pediatria, s’ha centrat en l’estudi i el tractament del trastorn del son.

L’art d’estimar’, Erich Fromm

[primera edició: 1956] En aquest assaig, Erich Fromm es pregunta si l’amor és una art o una qüestió d’atzar.

Eduard Estivill: Me’l vaig llegir quan tenia 12 anys i em va marcar. Un assaig sobre l’amor en què l’autor acaba concloent que estimar és un art”.

El Padrino’Mario Puzo

[primera edició: 1969] Tan clàssica com les seves versions cinematogràfiques, relata la vida de Don Vito Corleone, cap de la màfia siciliana a Nova York.

Eduard Estivill: Crec que és un dels llibres de què he gaudit més, el vaig llegir quan feia les primeres guàrdies i els llibres em feien molta companyia.

'Cent anys de solitud'‘Cent anys de solitud’, Gabriel García Márquez

[primera edició: 1967] Novel·la cabdal de la literatura hispanoamericana que segueix la història de la família Buendía a través de sis generacions.

Eduard Estivill: No l’hauria llegit mai fins que un company músic me’l va recomanar. Vaig rendir-me a la història”.

Llibres recomanats per…

Antoni Bolinches – psicòleg

(Barcelona, 1947) Llicenciat en psicologia i màster en sexualitat humana, s’ha especialitzat en teràpia de parella i de creixement personal.

‘Psicopatología de la vida cotidiana’, Sigmund Freud

[primera edició: 1901] Freud analitza situacions que els lectors segurament han viscut algun cop, com els oblits mentals, equivocacions en l’escriptura o les supersticions, entre d’altres.

Antoni Bolinches: Perquè no hi ha ningú com Freud per aprofundir en l’inconsicent humà”.

‘Crítica de la raó pràctica’, Immanuel Kant

[primera edició: 1788] En la segona de les tres obres anomenades “crítiques”, Kant recull la seva teoria moral.

Antoni Bolinches: Perquè si s’apliquessin els seus principis filosòfics, el món seria millor de com és.

‘L’home a la recerca del sentit’, Viktor Frankl

[primera edició: 1946] El psiquiatra Viktor Frankl explica en primera persona com va sobreviure als camps de concentració nazis.

Antoni Bolinches: Perquè és un exemple de com podem transformar el sofriment en creixement”.

Llibres recomanats per…

Alfred Rodríguez Picó – meteoròleg

(Barcelona, 1958) Amb nou anys va instal·lar el seu primer observatori a la terrassa de casa i des d’aleshores és un amant de la meteorologia. Durant nou anys va presentar ‘El temps del Picó’, a betevé.

'Las travesuras de Guillermo'Las travesuras de Guillermo’, Richmal Crompton

[primera edició: 1922] Recull diversos relats sobre les entremaliadures d’en Guillem i els seus amics.

Alfred Rodríguez Picó: Als 11 anys em vaig aficionar a la lectura gràcies a aquesta col·lecció, em vaig llegir totes les seves aventures”.

Viatge al centre de la Terra’, Jules Verne

[primera edició: 1864] El professor Otto Lidenbrock i el seu nebot s’endinsen en un viatge cap a l’interior del planeta.

Alfred Rodríguez Picó: Als 14 anys vaig descobrir Jules Verne, un dissabte vaig estar 16 hores seguides sense parar de llegir el ‘Viatge al centre de la Terra’ i a partir d’aquí em vaig llegir totes les seves novel·les. Per cert, ara estic rellegint-ne algunes i les estic gaudint com el primer dia.

“Trilogia de Corfú”, Gerald Durrel

[primera edició: 1956] Durrel i la seva família van viure a l’illa grega de Corfú durant quatre anys. Allà, col·leccionava animals diversos com si fossin domèstics, la qual cosa va inspirar la primera entrega de la trilogia ‘La meva família i altres animals’.

Alfred Rodríguez Picó: També destaco la gran trilogia de l’estada a Corfú de Gerald Durrell. La recomano per passar-ho molt bé”.

Llibres recomanats per…

Thubten Wangchen – monjo budista

(Tibet, 1954) Fundador i director de la Casa del Tibet a Barcelona. També és membre del Parlament tibetà a l’exili.

El libro de la alegría’, Douglas Abrams

[primera edició: 2016] Dos Nobel de la Pau comparteixen reflexions i creences.

Thubten Wangchen: Dos germans espirituals, un de budista i un de cristià, dialoguen de cor a cor per harmonitzar diferents tradicions espirituals en el camí cap a la felicitat de veritat”.

La força de la compassió’, Daniel Goleman

[primera edició: 2015] La compassió ha guiat la vida del Dalai Lama i és el tema central d’aquest llibre.

Thubten Wangchen: El psicòleg Daniel Goleman, després de més de 20 anys treballant amb el Dalai Lama, ens descobreix en aquesta obra la força de la compassió per millorar el món en què vivim.

Cuando todo se derrumba’, Pema Chödron

[primera edició: 1996] Convida a saber trobar oportunitats i ensenyances en els moments de crisi.

Thubten Wangchen: Una monja budista tibetana natural de Nova York ens explica com, des de la seva experiència americana i a través de la saviesa de la filosofia budista, afrontar els problemes quotidians, fins i tot els que sembla que no tenen solució, d’una manera pràctica i positiva”.

Llibres recomanats per…

Meritxell Falgueras – sommelier

(Barcelona, 1981) És la cinquena generació del Celler de Gelida, del carrer del Vallespir. Ha publicat llibres divulgatius i col·labora en diversos mitjans per difondre la cultura del vi.

‘El cel segons Google’, Marta Carnicero

[primera edició: 2016] Amb l’adopció de la Naïma, la Júlia i en Marcel comencen a veure les primeres escletxes de la seva relació.

Meritxell Falgueras: Explica una rutina d’una manera interessant, exquisida i plena d’emocions”.

La força d’un destí’, Martí Gironell

[primera edició: 2018] Ceferino Carrión fuig de l’Espanya franquista i emprèn un viatge que el portarà, amb una identitat nova, al món de les estrelles del Hollywood dels anys 50 i 60.

Meritxell Falgueras: Perquè la vida del Jean Leon és tan emocionant com la dels seus vins.

‘Lo que sucedió cuando me rompiste el corazón’, Rocío Carmona

[primera edició: 2018] A les portes de l’estiu, la Mia trenca amb la seva parella i perd la feina. Amb el cor trencat, s’endinsa en la soledat per descobrir-se a ella mateixa.

Meritxell Falgueras: Perquè un cor trencat, com el ‘Mirall trencat’, de Mercè Rodoreda, tot ho veu!”.

Llibres recomanats per…

Manel Lucas – periodista i guionista

(Barcelona, 1963) Llicenciat en ciències de la informació i història, ha col·laborat en diversos programes de televisió i ha estat guionista del ‘Polònia’.

Las Tres Españas del 36′, Paul Preston

[primera edició: 1998] Paul Preston presenta, a través de relats, personalitats destacades de la Guerra Civil com Pilar Primo de Rivera, Manuel Azaña o Dolores Ibárruri, entre d’altres.

Manel Lucas: Destaco aquest llibre entre els milers i milers de la Guerra Civil per l’originalitat de la reflexió sobre aquesta tercera Espanya, formada per gent del bàndol republicà que no compartia la duresa de tot el que hi va passar. Gent com el mateix president Manuel Azaña, el liberal Salvador de Madariaga o el socialista Julián Besteiro. L’esperit d’aquesta Tercera Espanya, segons Preston, va ser clau per a l’arribada de la democràcia després de la mort de Franco. Escrit amb la capacitat didàctica i l’estil directe habituals d’aquest hispanista fonamental”.

Jane Eyre’, Charlotte Brontë

[primera edició: 1847] Jane Eyre és una òrfena que als 18 anys deixa l’orfenat on ha passat la infància i comença a treballar com a institutriu.

Manel Lucas: Una novel·la del segle XIX que es llegeix com un llibre modern, tant per l’estil com per la temàtica. És una gran novel·la feminista sobre una dona amb una força i una voluntat decidida d’independència personal. El llibre va tenir els problemes previsibles a l’Anglaterra victoriana.

Pyongyang’, Guy Delisle

[primera edició: 2004] El dibuixant quebequès Guy Delisle explica la seva estada a Corea del Nord i descriu, amb un toc d’humor, les incoherències del règim.

Manel Lucas: Un còmic autobiogràfic sobre un dibuixant que passa una temporada a Corea del Nord per motius de feina. Una manera excepcional, divertida i irònica, d’acostar-se a la bogeria del règim de la dinastia comunista dels Kim. Si llegiu ‘Pyongyang’ us enganxareu després a tota l’obra de Delisle”.

Llibres recomanats per…

Roger Palà – periodista

(Barcelona, 1978) Va ser cap de redacció de la revista ‘Enderrok’ i ha impulsat l’observatori crític dels mitjans Mèdia.cat. Actualment és un dels editors de ‘Crític’.

Aprendre a parlar amb les plantes’, Marta Orriols

[primera edició: 2018] La vida de la Paula, neonatòloga de 40 anys, es capgira quan mor en Mauro, la seva parella.

Roger Palà: Una novel·la sobre l’experiència del dol als 40 anys, després de la pèrdua del company de tota una vida. No sobre com superar el dol, sinó sobre com integrar la pèrdua i tots els processos que acompanyen a aquesta lluita, i en especial la redescoberta de la possibilitat de viure nous sentiments després de la mort de l’ésser estimat. A més a més, és un llibre insultantment ben escrit”.

Entre Ítaca i Icària’, Xavier Domènech, Joan Tardà i Àngels Barceló

[primera edició: 2019] Tardà i Domènech reflexionen sobre la situació política a Catalunya, Espanya i sobre la política d’esquerres.

Roger Palà: Conversa entre dos veus de referència de l’esquerra catalana que tot just ara han fet un pas enrere de la primera línia de la vida política. La confluència Domènech-Tardà, moderada per Àngels Barceló, deixa reflexions inèdites sobre Catalunya, Espanya i les esquerres.

La revolta de Santa Jordina’, David Fernàndez i Lyona

[primera edició: 2019] La llegenda de Sant Jordi es reescriu amb un referèndum sobre la monarquia a Montblanc, el drac Mercat i una heroïna, la Jordina.

Roger Palà: Una reinterpretació de la història de Sant Jordi amb molt de sentit crític, on el drac és el Mercat i el rei és l’Estat, i el poble no necessita cabdills salvadors per alliberar-se: només llibres, llibres i més llibres. Primera incursió del periodista i activista David Fernàndez en el món dels contes per a infants, amb la participació de la il·lustradora Lyona als pinzells”.

Llibres recomanats per…

Gina Tost – periodista

(Barcelona, 1985) Especialitzada en tecnologia videojocs i empreses emergents o “startups”, és professora a la UPC, el Tecnocampus de la UPF i La Salle.

‘El perfum’, Patrick Süskind

[primera edició: 1985] La primera novel·la de Patrick Süskind explica la vida de Jean-Baptiste Grenouille, perfumista i assassí de noies.

Gina Tost: Un clàssic de la literatura que permet gaudir dels sentits només amb la lectura”.

‘A ciegas’, Josh Malerman

[primera edició: 2014] La humanitat viu atemorida per un fenomen desconegut que fa embogir qui el veu. La Malorie decideix sortir del refugi on ha sobreviscut els darrers anys per trobar un lloc millor.

Gina Tost: Ara n’han fet una pel·lícula a Netflix, però no fa justícia a aquest llibre, de tensió apassionant.

‘Els àngels em miren’, Marc Pastor

[primera edició: 2019] L’assassinat de dues noies joves engega una complicada investigació dels Mossos d’Esquadra, enmig d’una situació política convulsa.

Gina Tost: El mosso escriptor és una màquina de fer bones novel·les en català i la seva última novetat és boníssima”.

“Trilogia dels Reckoners”, Brandon Sanderson

[primera edició: 2013] I si els superherois no ajudessin la gent sinó que la sotmetessin per conquerir el món? Aquesta és la premissa d’‘Steelheart’, ‘Firefight’ i ‘Calamity’.

Gina Tost: És com ‘Harry Potter’ però amb superherois. Sanderson és un dels meus escriptors de ciència-ficció preferits i un dels més prolífics”.

Llibres recomanats per…

Dani Cortijo – historiador

Llicenciat en història per la Universitat de Barcelona, s’ha especialitzat en la història de la ciutat. És l’autor del bloc ‘Altres Barcelones’, que va guanyar el Premi Blocs Catalunya l’any 2009.

'Històries i llegendes de Barcelona'Històries i Llegendes de Barcelona’, Joan Amades

[primera edició: 1984] En dos volums, recull històries de la ciutat, racó per racó.

Dani Cortijo: És un recull minuciós, carrer per carrer —gairebé casa per casa— de la història, les llegendes i la saviesa popular d’una Barcelona desapareguda”.

'Memòries d'una vaca'Memòries d’una vaca’, Bernardo Atxaga

[primera edició: 2005] La vaca Mo vol demostrar a la seva amiga Vache qui Rit que no és estúpida, alhora que descriu els primers anys de la postguerra al País Basc.

Dani Cortijo: Una novel·la juvenil que explica la Guerra Civil vista des del punt de vista d’una vaca.

'Història econòmica de la població mundial'Historia económica de la población mundial’, Carlo Maria Cipolla

[primera edició: 1968] Cipolla explica l’evolució econòmica de la humanitat des de la revolució agrícola fins al segle XX.

Dani Cortijo: Una visió sintètica i clarivident de la història de la humanitat a través de l’ús i abús que hem fet dels recursos. Ja preveia els problemes actuals”.

Llibres recomanats per…

Amadeu Carbó – folklorista

(Barcelona, 1970) És autor de diverses publicacions i llibres sobre les festes i tradicions. Ha estat coordinador de l’Any Amades 2009 i membre del Consell de Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Les serps impossibles’, Jesús Avilés i Feliu Torrents

[primera edició: 2019] Aquest llibre recull testimonis que s’han trobat amb serps estranyes i llegendes i rondalles sobre aquests rèptils.

Amadeu Carbó: És una novetat. Una aproximació a les serps mítiques i fantàstiques… O potser més reals del que pensem”.

'El senyor Joanet del Guinardó'El senyor Joanet del Guinardó’, Carles Sindreu

[primera edició: 1954] Retrata la vida al Guinardó a principis del segle XX.

Amadeu Carbó: Una novel·la 100 % barcelonina i molt desconeguda. Una delícia de text amb punts surrealistes. Escrita i editada en català a l’època dura del franquisme. Un text en què aparentment no passa res, però és una crítica dura als nous rics, a la societat d’aparador, etc..

L’ull i la navalla’, Ingrid Guardiola

[primera edició: 2018] Guardiola exposa que el món és una interfície, tenint en compte les imatges i dades que compartim constantment a través dels dispositius tecnològics.

Amadeu Carbó: Un assaig que ha sortit darrerament i que reflexiona i ens farà pensar sobre l’ús i abús de la imatge a les xarxes socials i el seu valor”.

Llegendes de la nit’, Miquel Martín

[primera edició: 2019] Explica tots els misteris que envolten les quatre nits més màgiques de l’any: Sant Joan, Tots Sants, Nadal i la nit de Cap d’Any.

Amadeu Carbó: Un recull de relats de tradició oral relacionats amb la nit”.

Llibres recomanats per…

Albert Recio – professor d’economia aplicada

És membre de l’Associació de Veïnes i Veïns de la Prosperitat i sotspresident de la FAVB. De professió és professor d’economia aplicada a la UAB.

La vida en tiempo de paz’, Francesco Pecoraro

[primera edició: 2013] L’enginyer Ivo Brandani ens explica la seva vida, en temps de pau, mentre espera un avió.

Albert Recio: Una magnífica reflexió sobre la vida de les classes mitjanes des de la postguerra europea fins avui. Repensar la història passada ens ajuda a entendre on som”.

Apóstoles y asesinos’, Antonio Soler

[primera edició: 2016] Antonio Soler explica la vida del Noi del Sucre i l’augment de l’anarquisme a Barcelona a principis del segle XX.

Albert Recio: L’any del centenari de la vaga de la Canadenca, és una lectura totalment recomanable. Amb un bon retrat de personatges essencials de l’obrerisme, com Salvador Seguí o Angel Pestaña, i la violència patronal, que va ser un preludi de la Guerra Civil i el franquisme.

Las cenizas de Prometeo: Transición energética y socialismo’, Quim Sempere

[primera edició: 2018] L’autor alerta del risc de col·lapse que comporta el sistema econòmic i industrial actuals.

Albert Recio: La crisi ecològica ja és una amenaça palpable i l’impacte que té pot esdevenir socialment catastròfic. L’autor aporta idees en pro d’una reorganització social civilitzadora”.

Llibres recomanats per…

Arcadi Oliveres – economista

(Barcelona, 1945) Llicenciat en ciències econòmiques per la UB. Va participar en la Caputxinada, l’any 1966. Durant 12 anys va presidir l’associació Justícia i Pau. 

'La ciutat dels prodigis'La ciutat dels prodigis’, Eduardo Mendoza

[primera edició: 1986] Mendoza explica en paral·lel l’evolució de Barcelona entre les dues Exposicions Universals del 1888 i del 1929 i l’ascenció social d’Onofre Bouvila.

Arcadi Oliveres: Reflecteix una època convulsa i alliçonadora de la meva ciutat. Sempre he trobat que, malgrat la seriositat temàtica, l’autor ho sap enfocar amb una important dosi d’ironia”.

'Crímenes de hambre'Crímenes de hambre’, Miguel Pajares

[primera edició: 2018] L’activista nord-americana Susan Moore apareix morta al port de Barcelona. Aquest fet desencadena una investigació policial que revelarà una trama mundial.

Arcadi Oliveres: Una anàlisi novel·lada i perfectament descriptiva dels interessos econòmics i polítics que s’amaguen darrere del poder, sovint corrupte.

'Zapatos rotos'Zapatos rotos’, Joan Guerrero

[primera edició: 2019] El fotoperiodista Joan Guerrero traça una autobiografia a través de fotografies.

Arcadi Oliveres: Una combinació entre fotografia i reflexió de caire poètic en un escrit de caràcter autobiogràfic”.

Llibres recomanats per…

Fabian Mohedano – Iniciativa per la Reforma Horària

(Barcelona, 1975) Ciències del Treball a la UB, és el promotor de la Iniciativa per la Reforma Horària i el 2015 va ser nomenat president del Consell Assessor per a la Reforma Horària.

El dret a la peresa’, Paul Lafargue

[primera edició: 1883] Lafargue denuncia les conseqüències del treball i com aquest allunya la classe obrera de la lluita.

Fabian Mohedano: El gendre de Marx pensava que el dret del treball no era res més que el dret a la misèria. Un opuscle ple d’ironia i sarcasme”.

Elogio de la lentitud’, Carl Honoré

[primera edició: 2004] En una societat en què les presses imperen, aquest llibre planteja si serà possible fer les coses més lentament.

Fabian Mohedano: “Va inspirar la proposta per crear un moviment social en l’impuls de la reforma horària a Catalunya el 2014. Viure de pressa no és viure, és sobreviure.

L’arbre de l’eriçó i altres contes de la bona nit’, Antonio Gramsci

[primera edició: 1948] Gramsci va escriure els 10 contes d’aquest llibre per a la seva dona i els seus fills des de la presó.

Fabian Mohedano: Per recordar que la manca de llibertat no és impediment per transmetre valors i coneixements de pares a fills. Avui també ho pateixen persones que ens són molt properes”.

moviment veïnal

A continuació pots consultar les lectures que ens recomanen representants d’associacions de veïns i entitats vinculades als barris com Joan Itxaso, Mercè de la Torre o Pere Nieto.

Llibres recomanats per…

Filiberto Bravo – AV Ciutat Meridiana

Presideix l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana i en els darrers anys s’ha convertit en la cara visible de la lluita contra els desnonaments al barri.

'Cent anys de solitud'Cent anys de solitud’, Gabriel García Márquez

[primera edició: 1967] Novel·la cabdal de la literatura hispanoamericana que segueix la història de la família Buendía a través de sis generacions.

Filiberto Bravo: Amb aquest llibre et transportes a un Macondo que t’introdueix en un món de fantasia i màgia. Vaig llegir Gabo de molt jove i em va despertar l’afició per la lectura”.

Pedro Páramo’, Juan Rulfo

[primera edició: 1955] Juan Preciado promet a la seva mare just abans de morir que reclamarà al seu pare, Pedro Páramo, allò que els pertany.

Filiberto Bravo: Et porta a un passat en què la fantasia brilla per sobre de la realitat. Descobrir Ruflo va ser sorprenent per a mi, m’apassiona la seva manera d’escriure, que en alguns casos he intentat imitar.

El llop estepari’, Hermann Hesse

[primera edició: 1927] Harry Haller, el protagonista, explica la seva vida i la seva relació amb el món a través de diversos manuscrits.

Filiberto Bravo: Posa en dubte el que som i la realitat que diem abraçar. És un llibre només apte per a bojos solitaris, és el teatre de la vida. Em vaig veure reflectit en el personatge que descriu”.

El raïm de la ira’, John Steinbeck

[primera edició: 1939] Després del crack del 29, la família Joad ha d’emigrar des d’Oklahoma fins a Califòrnia per buscar una vida millor.

Filiberto Bravo: En comptes d’envellir, sembla que es va escriure ahir. Em va impressionar molt perquè, tot i tenir 70 anys, és un retrat del que està passant actualment”.

Llibres recomanats per…

Montserrat Morera – presidenta del CAB

Des del 2016 presideix el Consell d’Associacions de Barcelona. També és presidenta del Centre Parroquial i Cultural Sant Vicenç de Sarrià.

“Els Cinc”, Enid Blyton

[primera edició: 1942] La col·lecció d'”Els Cinc” narra les aventures de quatre cosins i un gos que passen les vacances plegats a Vil·la Kirrin.

Montserrat Morera: Cap als 10-12 anys, tot i que ja m’agradava molt llegir, em vaig introduir del tot en la lectura amb els llibres de l’Enid Blyton. Vaig llegir i rellegir moltes vegades totes les seves col·leccions. Era l’època preadolescent de la lectura compulsiva. Em fascinava el personatge de la George per la seva personalitat, esperit transgressor i, sobretot, per la seva incipient lluita per la igualtat de gènere”.

‘A genius in the family’, Piers i Hilary du Pré

[primera edició: 1998] Els germans de la violoncel·lista Jacqueline du Pré expliquen la història de la seva germana.

Montserrat Morera: Per temes professionals, m’he dedicat molt a conèixer i difondre el llegat musical de les dones al llarg de la història de la música. Un llibre sobre aquest tema que em va impactar va ser la biografia d’una gran cel·lista Jacqueline du Pré. El llibre, escrit pels seus germans Piers i Hilary du Pré, descriu la seva trajectòria, els seus esforços, la dificultat de viure a redós d’un marit massa famós en el món de la música, que va fer que acabés oblidada.

‘El present que m’acull’, Maria Mercè Roca

[primera edició: 2000] Miquel Planagumà explica 200 anys d’història de Catalunya a través de fragments de la vida de vuit generacions de la seva família.

Montserrat Morera: Em van entusiasmar els primers llibres de Maria Mercè Roca, ‘El present que m’acull’ i ‘Els arbres vençuts’. És una escriptora que he anat seguint i llegint per la seva sensibilitat, la descripció que fa de temes quotidians i propers, així com pel tractament exquisit i emotiu de problemàtiques socials i pel seu compromís amb el món femení”.

‘De part de la princesa morta’, Kenizé Mourad

[primera edició: 1987] Explica la fugida de la princesa Selma fins a l’Índia durant la Primera Guerra Mundial i el retorn a Occident, anys més tard, al París ocupat pels nazis.

Montserrat Morera: Sempre m’ha interessat la literatura francesa, tant dels clàssics (Victor Hugo em va impressionar) com l’actual. De l’actual en destacaria Kenizé Mourad per la descripció que fa de la cultura turca, la civilització islàmica i, sobretot, el paper de la dona i les dificultats que té”.

Llibres recomanats per…

Pere Nieto – AV Poblenou

És mestre a l’Escola Gravi i des de finals del 2018 és president de l’Associació de Veïns del Poblenou. Fa anys que està vinculat al moviment associatiu del barri i ha participat als Diables, l’Esplai Movi o la coordinadora d’entitats.

'Istanbul, Istanbul'Istanbul, Istanbul’, Burhan Sönmez

[primera edició: 2015] Quatre homes empresonats a Istanbul s’expliquen històries i vivències mentre esperen l’arribada dels interrogadors.

Pere Nieto: Un llibre que barreja la dramàtica vida en una presó i la capacitat d’alliberament dels contes. Dur i tendre alhora”.

'L'escola importa'L’escola importa’, Enric Prats

[primera edició: 2019] El doctor en pedagogia Enric Prats planteja com repensar l’educació.

Pere Nieto: Un bon llibre, que ens ofereix més preguntes que respostes al voltant de l’educació.

‘Permagel’, Eva Baltasar

[primera edició: 2018] La protagonista del debut d’Eva Baltasar s’escuda en una capa de gel permanent per preservar la persona en formació que hi guarda a dins.

Pere Nieto: Una sacsejada total. Un llibre que no pot deixar indiferent. Per obrir la ment a altres mirades”.

'Ordesa'Ordesa’, Manuel Vilas

[primera edició: 2018] Manuel Vilas repassa la seva vida i fa, alhora, una crònica de l’Espanya de les darreres dècades.

Pere Nieto: Un llibre que em va apassionar. Autobiografia sense filtres. I una narració en què es veu el gran poeta que és el seu autor”.

Llibres recomanats per…

Mercè de la Torre – activista social

(Màlaga, 1948) De petita es va traslladar amb la seva família a Barcelona. El 1994 va fundar l’associació Per l’Altre Cor Cremat de Barcelona, per ajudar persones en risc d’exclusió social.

La sonrisa etrusca’, José Luis Sampedro

[primera edició: 1985] En Salvatore Roncone, un camperol calabrès, es trasllada a Milà, on viuen el seu fill i la seva família.

Mercè de la Torre: He llegit aquest llibre diverses vegades, sempre hi trobo quelcom diferent, crec que soc jo la que va evolucionant i, per tant, canvia la meva mirada davant d’aquesta història de veritable amor”.

Contra el viento’, Ángeles Caso

[primera edició: 2009] La São vol buscar una vida millor a Europa. Durant la cerca establirà amistat amb una dona plena d’inseguretats amb qui crearà un vincle indestructible.

Mercè de la Torre: Una vida dins d’una altra vida. Dues dones que es complementen i aprenen mútuament d’elles mateixes, cuidant l’una de l’altra.

'El temps entre costures'El temps entre costures’, María Dueñas

[primera edició: 2009] La modista Sira Quiroga deixa Madrid i es trasllada a Tetuan i, posteriorment, a Tànger. Allà aconsegueix obrir un taller.

Mercè de la Torre: A més de recordar un temps no pas llunyà de la nostra història, si tens uns quants anys, confirmes moltes històries del teu entorn que pensaves que eren impossibles quan te les explicaven, però que van ser certes.

Digue’m qui soc’, Julia Navarro

[primera edició: 2010] Una periodista comença a investigar la vida de la seva besàvia, que va fugir d’Espanya poc abans de l’inici de la Guerra Civil.

Mercè de la Torre: La vida et dona l’oportunitat de descobrir històries que van succeir, però moltes quedaran amagades. D’altres, si tens voluntat i possibilitats, et faran descobrir un món desconegut, dins de la teva família. Quan acabo un llibre quasi sempre penso que alguna cosa [del que he llegit] és certa, malgrat sembli impossible”.

Llibres recomanats per…

Joan Itxaso – AV Sagrada Família

Des de finals dels 90 està involucrat activament amb el moviment veïnal. És vocal d’Urbanisme, Sostenibilitat i Medi Ambient del ‘AV Sagrada Família.

'Cent anys de solitud'Cent anys de solitud’, Gabriel García Márquez

[primera edició: 1967] Novel·la cabdal de la literatura hispanoamericana que segueix la història de la família Buendía a través de sis generacions.

Joan Itxaso: El vaig llegir a la joventut i em va impressionar la imaginació de Garcia Márquez en la descripció de la història”.

El dret a la ciutat’, Henri Lefebvre

[primera edició: 1968] Lefebvre exposa una alternativa al model de ciutat que ha estès l’economia capitalista i reivindica que els ciutadans s’apoderin de la ciutat.

Joan Itxaso: Vaig trobar-hi un enfocament diferent i necessari per entendre les ciutats: el ciutadà com a protagonista.

Barcelona, cap a on vas?’, Eduard Moreno i Manuel Vázquez Montalbán

[primera edició: 1991] Eduard Moreno i Manuel Vázquez Montalbán dialoguen sobre la ciutat.

Joan Itxaso: L’anàlisi rigurosa i la denúncia concreta de l’especulació i la corrupció a Barcelona amb un llenguatge planer”.

Sobre la teoria de la relativitat especial i general’, Albert Einstein

[primera edició: 1916] Einstein va exposar-hi els fonaments de la teoria de la relativitat de la manera més clara possible, pensant en el públic general.

Joan Itxaso: La imaginació d’Einstein explicada científicament però de forma didàctica: l’espai, el temps, la velocitat de la llum i el naixement de l’univers”.

Llibres recomanats per…

Anna Barnés – voluntària de la Biblioteca Popular Josep Pons

És veïna de la Bordeta i col·laboradora voluntària de la Biblioteca Popular Josep Pons de Can Batlló des dels seus inicis, el 2011.

Els papers pòstums del Club Pickwick’, Charles Dickens

[primera edició: 1836] Va ser la primera novel·la de Charles Dickens. L’objectiu del Club Pickwick era observar la societat humana i prendre’n notes.

Anna Barnés: Un dels llibres més rodons i divertits que he llegit mai. La seva lectura em va reconciliar amb Dickens i em va ajudar a redescobrir-lo. La magnífica traducció de Josep Carner al català em va ajudar a acabar d’enamorar-me de la meva llengua en uns moments en què jo, castellanoparlant de naixement, estava fent la meva personal immersió lingüística al català”.

'El misteri del tren blau'El misteri del tren blau’, Agatha Christie

[primera edició: 1928] El detectiu belga Hèrcules Poirot és el protagonista de les novel·les policíaques d’Agatha Christie. Ha resolt misteris a bord de trens, navegant pel Nil o en una mansió, per exemple.

Anna Barnés: Després d’haver-ne llegit algunes en castellà, em vaig sorprendre molt en descobrir que la traducció al català feia emergir un sentir de l’humor i una fina ironia que es perdien del tot en les traduccions al castellà. Des de llavors, sóc una addicta a Agatha Christie, l’he llegit i rellegit repetidament. En català, és clar.

'Matar un rossinyol'Matar un rossinyol’, Harper Lee

[primera edició: 1960] Lee qüestiona els prejudicis racials i socials dels anys 30 al sud dels Estats Units a través dels ulls de dos nens, Scout i Jem Finch.

Anna Barnés: Tot un clàssic de la literatura estatunidenca. Primer vaig veure la pel·lícula, un magnífic film en blanc i negre del 1962. Molt temps després vaig llegir la novel·la que em va semblar encara més encisadora. És una història plena de sensibilitat, calidesa i sentit de l’humor que tracta molts temes, des de la injustícia racial fins a la destrucció de la innocència conformant un escenari on es desenvolupen els ritus de pas de la infància a l’adolescència. Per mi, que soc educadora social, aquest és un llibre que m’enganxa i que m’encanta rellegir de tant en tant”.

Llibres recomanats per…

Desideri Díez – historiador

(Castrojeriz, 1948) Catedràtic de llengua i literatura catalana a la UAB, s’ha centrat en estudiar la història d’Horta i n’ha publicat diversos llibres. L’any 2000 va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona.

‘La Bíblia’

[primera edició: 382 dC] Llibre sagrat del cristianisme. Es considera el llibre més venut del món, amb milions de còpies.

Desideri Díez: Per tot el que ha aportat al coneixement de la cosmologia de la humanitat. Sempre present a la vida cultural de primer ordre”.

La divina comèdia’, Dante Aligheri

[primera edició: segle XIV] Descriu la davallada del poeta a l’infern, el purgatori i el posterior ascens al paradís, on es retroba amb la Beatriu, el seu amor de joventut.

Desideri Díez: Per l’excel·lència en la representació de la cultura i el pensament de l’època.

'Assaigs'‘Assaigs’, Michael de Montaigne

[primera edició: 1580] Obra clau del pensament humanista francès. Montaigne hi reflexiona sobre la por, la solitud, la vanitat i l’art de conversar, entre altres temes.

Desideri Díez: Obra magna que ajuda a viure amb integritat i dignitat humana dins el caos mundial”.

'Don Quijote de la Mancha'‘El Quixot’, Miguel de Cervantes

[primera edició: 1605] Cervantes narra les aventures i desventures d’Alonso Quijano, un entusiasta de les novel·les de cavalleria, que decideix autoproclamar-se Quixot.

Desideri Díez: Pel seu incomparable retrat de la psicologia de la societat espanyola d’abans, d’ara i… de sempre”.

Llibres recomanats per…

Josep Maria Contel – historiador

(Barcelona, 1952) Veí del carrer de Verdi de tota la vida, al llarg de la seva trajectòria ha investigat i treballat per preservar la història de Gràcia. És president del Taller d’Història de Gràcia.

Siddhartha’, Hermann Hesse

[primera edició: 1922] Hesse hi relata la vida de Siddhartha, un home hindú, combinant la narració i la meditació.

Josep Maria Contel: Un viatge iniciàtic al retrobament d’un mateix”.

L’exorcista’, William Peter Blatty

[primera edició: 1971] Blatty es basa en un cas real d’exorcisme de finals dels anys 40 als Estats Units. La novel·la aviat es va convertir en un èxit i es va dur al cinema.

Josep Maria Contel: Tot un canvi de com entendre les noves històries fantàstiques el 1974.

Els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil’, Joan Vilarroya i Font

[primera edició: 1999] Resultat d’un estudi acurat sobre els bombardejos a la ciutat de Barcelona durant la Guerra Civil.

Josep Maria Contel: El meu llibre de capçalera durant bona part de la meva investigació de la construcció dels refugis antiaeris a Gràcia”.

Llibres recomanats per…

Xavier Basiana – fotògraf i arquitecte

(Manresa, 1955) Nascut a Manresa i sagrerenc d’adopció. Va treballar per recuperar la Nau Ivanow per al barri i fa quatre anys va iniciar un procés semblant per a la Nau Bostik.

El Petit Príncep’, Antoine de Saint-Exupéry

[primera edició: 1943] Un aviador coneix enmig del desert el Petit Príncep, que prové d’un planeta llunyà on viu amb una rosa.

Xavier Basiana: El primer llibre que vaig llegir i que recordo que em va impactar va ser ‘El Petit Príncep’. Els diàlegs, simbolismes i el missatge entre poètic i filosòfic em va captivar. Va ser un llibre que reflecteix una manera de veure el món i la vida, uns valors amb què em sento molt proper”.

La Sagrera del Rec Comtal al TGV’, Xavier Basiana, Martí Checa, Joan Miquel Palomar, Pere Solà i Joaquim Terré.

[primera edició: 1997] Recull la història del barri de la Sagrera

Xavier Basiana: “M’omple d’orgull haver editat un llibre en què intento donar a conèixer, a través d’algunes pinzellades, una part de la història mai escrita del meu estimat barri d’adopció, la Sagrera.

Llibres recomanats per…

Xavier Cordomí – Casa dels Entremesos

(Barcelona, 1956) Investigador en cultura popular, dirigeix la Casa dels Entremesos i els actes tradicionals de les Festes de la Mercè, Santa Eulàlia i el Corpus a la ciutat.

‘Topografia de la destrucció. Els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939)’, Laia Arañó i Mireia Capdevila

[primera edició: 2019] És un cens dels edificis de la ciutat afectats pels bombardejos de la Guerra Civil, fruit de dos anys d’investigació de les autores.

Xavier Cordomí: És un estudi rigorós, científic i desapassionat sobre la crueltat que van representar els bombardejos aeris sobre la població civil barcelonina. Un recull de dades molt documentat i clarificador que dona una visió molt aproximada de la magnitud de la tragèdia que va patir la ciutat i els seus habitants”.

‘Sagarra i Barcelona’, Enric Gallén, Lluís Permanyer Lladós, Nèstor Luján, Joan-Anton Benach, Josep M. de Sagarra Àngel

[primera edició: 2012] Recull diverses col·laboracions que expliquen la relació familiar i literària de Josep Maria de Sagarra amb la ciutat.

Xavier Cordomí: Josep Maria de Sagarra, un senyor de Barcelona, un apassionat de la seva ciutat, que la viu, la gaudeix i la pateix. El llibre ens explica la seva relació familiar i passional amb Barcelona, sobretot la vella Barcelona; les intimitats i les generalitats, i de com les narra en la seva obra amb la prosa poètica i il·lustrada i amb el magisteri i coneixement que el caracteritzava, amb la qual em sento molt identificat.

‘Barcelona a cau d’orella’, Xavier Theros

[primera edició: 2013] L’historiador Xavier Theros explica secrets, anècdotes i curiositats de la ciutat.

Xavier Cordomí: Theros ens continua descobrint els secrets d’una Barcelona que no acabarem de conèixer mai del tot. Recorre Barcelona barri a barri i ho fa des d’una visió més social i diversa; exemplifica amb personatges i fets reals i, d’una manera singular, segueix la trajectòria marcada per altres escriptors i cronistes com ara Carandell, Permanyer, Huertas, etc. Personalment, m’agrada de seguir-lo en els seus llibres i publicacions als diaris de la ciutat i aquest text és dels meus preferits”.

‘Barcelona festes, festivals, fiestas’, Teresa Duran Armengol

[primera edició: 2016] Com són les festes tradicionals de Barcelona? Aquest llibre repassa el calendari festiu de la ciutat en català, castellà i anglès.

Xavier Cordomí: Com a professional de la festa, el considero la millor crònica il·lustrada i actualitzada de les celebracions barcelonines i que, amb unes fotografies magnífiques, es destina a la divulgació més àmplia de la singularitat festiva de la ciutat. Lluny de ser un estudi per a entesos i interessats, és un treball adreçat a un lector no iniciat i als visitants de la nostra ciutat perquè coneguin amb detalls que a vegades se’ns escapen les festes i les tradicions”.

‘El conte de la Víbria’, Mar Calvet i Glòria Fort

[primera edició: 2018] La Víbria és una bèstia solitària, desconfiada i poc sociable fins que coneix els membres de la colla de la plaça Nova.

Xavier Cordomí: És un conte que lliga les tradicions i els elements festius del barri vell de Barcelona amb els valors exemplars de l’amistat i la no discriminació de la diferència i la diversitat”.

‘4 ¼. 425 anys de les Festes de Sant Roc de Barcelona’, Xavier Cordomí

[primera edició: 2014] Aquest llibre explica la història de les Festes de Sant Roc, les més antigues que es conserven a la ciutat.

Xavier Cordomí: Descriu les festes més antigues i conservades de la ciutat, declarades Festa Patrimonial d’Interès Nacional i que, malgrat tot, són molt desconegudes. La descripció la vaig fer perquè no se’n perdés la memòria. Va des de l’any 1563, quan el Consell de Cent fa vot de ciutat a sant Roc i el fa patró de Barcelona, i el 1589, quan els veïns del barri de la Catedral constitueixen la Confraria de Sant Roc, actual Comissió de Festes; fins a l’any 2014 amb una festa petita, íntima, consolidada, patrimonial i farcida de singularitats”.

entitats socials

A continuació pots consultar les lectures que ens recomanen barcelonins com Rosa Balaguer, Ferran Busquets o Lucía Delgado.

Llibres recomanats per…

Rosa Cañadell – exportaveu d’USTEC-STEs

Llicenciada en psicologia i magisteri, ha estat professora de secundària durant més de 20 anys. Durant set anys va ser portaveu del sindicat USTEC-STEs.

Seda’, Alessandro Baricco

[primera edició: 1996] Narra els viatges del comerciant francès Hervé Joncour al Japó per aconseguir els millors capolls de cucs de seda.

Rosa Cañadell: Una petita i continguda història d’amor, senzilla i delicada, situada al segle XIX. La comences i no la pots deixar”.

Las tres bodas de Manolita’, Almudena Grandes

[primera edició: 2014] La Manolita s’ha de fer càrrec dels seus germans petits en el Madrid de la postguerra, amb el pare i la madrastra a la presó i el seu germà Antonio amagat en un tablao flamenc.

Rosa Cañadell: Em va fer reviure les històries de la postguerra, la repressió, la militància clandestina, l’amistat, l’amor i el desamor.

Fatamorgana de amor con banda de música’, Hernán Rivera Letelier

[primera edició: 2010] En un poble del desert d’Atacama, a Xile, es forma una banda de música per la visita imminent del president de la república.

Rosa Cañadell: Em trasllada a un món fantasiós, ple d’històries divertides, surrealistes i tendres de la Pampa salnitrera de Xile”.

Llibres recomanats per…

Oscar Camps – Open Arms

(Barcelona, 1963) Propietari de l’empresa de socorrisme Pro Activa Serveis Aquàtics, SL, arran de la crisi dels refugiats sirians el 2015 va fundar l’ONG Open Arms.

¡Viven! La tragedia de los Andes’, Piers Paul Read

[primera edició: 1974] Recull el testimoni dels 16 supervivents d’un accident aeri que va succeir el 1972 als Andes.

Oscar Camps: Història dels supervivents d’un avió que es va estavellar als Andes l’any 1972″. Aquest és el primer llibre que va comprar amb 13 anys. Li va impactar que tractés fets reals tan durs i la força de l’esperit de supervivència.

Nosotros, los ahogados’, Carsten Jensen

[primera edició: 2006] Explica la vida dels mariners del poble danès de Marstal i la seva passió per descobrir món.

Oscar Camps: Aquest el vaig llegir fa quatre anys, just mesos abans d’iniciar l’aventura d’Open Arms. Aquest llibre explica una versió contundent d’una època sobre les persones que suposadament desapareixien per culpa de naufragis però que simplement començaven una nova vida a Austràlia i a les illes del Pacífic.

Génesis’, Sebastião Salgado

[primera edició: 2013] El fotògraf Sebastião Salgado retrata el planeta Terra en el seu estat més pur. El llibre és el resultat d’una expedició de vuit anys per territoris verges.

Oscar Camps: És un llibre de fotoperiodisme d’una persona que, marcada per l’estrès posttraumàtic d’estar molts anys cobrint guerres i misèria a tot el món, decideix tornar al seu Brasil originari a reforestar una part de l’Amazones. En aquest llibre hi reconec l’estrès posttraumàtic que també he viscut”.

Llibres recomanats per…

Ferran Busquets – director d’Arrels Fundació

Informàtic de formació, dirigeix Arrels Fundació des del 2012. També forma part de la Fundació Mambré i Entitats Catalanes d’Acció Social.

‘El ferrocarril subterrani’, Colson Whitehead

[primera edició: 2016] Una jove esclava d’una plantació de cotó de Geòrgia emprèn una fugida desesperada amb el ferrocarril, subterrani, que és un mitjà de transport clandestí.

Ferran Busquets: Excel·lent aproximació a la realitat que han viscut milers i milers persones segrestades de casa seva per passar a ser esclavitzades per terratinents del cotó”.

‘Tota la veritat’, Karen Cleveland

[primera edició: 2018] Vivian Miller, una analista de la CIA, descobreix que el seu marit no és qui ella pensa, sinó un espia dorment.

Ferran Busquets: Una novel·la escrita per una antiga treballadora de la CIA que t’enganxa, et distreu i et planteja el gran dubte de qui ens protegeix dels qui ens haurien de protegir?.

‘El conte de la serventa’, Margaret Atwood

[primera edició: 1985] A la República de Galaad, un règim totalitari i teocràtic, les dones fèrtils tenen la missió de garantir la descendència de les classes altes.

Ferran Busquets: Una distòpia de com de perversos podem arribar a ser quan ens absorbeix el fanatisme i, en aquest cas, amb un ús pervers de la capacitat reproductiva de les dones”.

Llibres recomanats per…

Rosa Balaguer – Casal dels Infants

Llicenciada en ciències de l’educació, és directora general del Casal dels Infants des del 1999.

Fa deu anys que vaig arribar i encara no sé on és casa meva’, Víctor Panicello

[primera edició: 2018] Un grup de joves immigrants expliquen en aquest llibre solidari la seva experiència, com van arribar a Catalunya, si hi van trobar el que esperaven i com és viure en un país nou.

Rosa Balaguer: És un llibre molt interessant per reflexionar sobre el sentiment de pertinença dels nois que fa anys que van arribar a Catalunya. El van coescriure vuit joves que participaven al Casal, amb el suport d’en Víctor Panicello, que va cedir els drets d’autor de l’obra a favor de l’associació”.

Petons perduts’, Carlota Valls i Andrea Zayas

[primera edició: 2012] La iaia està trista, però sembla que els petons poden ser el que necessita.

Rosa Balaguer: És un conte molt bonic i ple de tendresa. Ens parla del poder dels petons, de la mostra d’amor que representen i de com poden unir-nos, en aquest cas fent referència a la relació entre avis i nets. El va escriure la Carlota Valls, educadora i col·laboradora del Casal durant molts anys. Les il·lustracions són d’Andrea Zayas i de nens del Casal. Els beneficis també es destinen a l’associació.

La rebel·lió dels animals’, George Orwell

[primera edició: 1945] Un grup d’animals d’una granja expulsa els humans que els manaven i creen un sistema de govern propi que s’acaba convertint en una tirania encapçalada pels porcs.

Rosa Balaguer: Una faula divertida, crua i molt útil per no oblidar-nos del perill dels totalitarismes i de la perversió dels ideals”.

Llibres recomanats per…

Lucía Delgado – portaveu de la PAH

Compagina la investigació mediambiental amb l’activisme per l’habitatge digne a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

'Vernon subutex 1'Vernon subutex 1′, Virginie Despentes

[primera edició: 2015] La mort d’una estrella del rock francès suposa la ruïna per a en Vernon Subutex, un venedor de discos.

Lucía Delgado: Novel·la que em va caure a les mans i de la qual en vaig devorar el primer volum. Explica d’una manera senzilla a través de personatges la violència política que vivim i com la precarietat arriba sense avisar a les vides i les seves conseqüències en el món actual”.

Veus i mirades. Inseguretat residencial i salut’, ASPB i PAH

[primera edició: 2019] Recull el testimoni d’una vintena de persones ateses per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

Lucía Delgado: És una fotografia personal i íntima i un crit desesperat de les famílies que es veuen en una situació d’inseguretat residencial per fer quelcom urgent: posar les persones en el centre de la vida.

Wilt’, Tom Sharpe

[primera edició: 1976] En Henry Wilt té una vida monòtona fins que es converteix en sospitós principal de la desaparició de la seva dona.

Lucía Delgado: Sempre que penso en ell em venen ganes de riure. La ironia i els disbarats d’aquest clàssic em van fer riure molt. L’hauria de rellegir”.

Llibres recomanats per…

Fàtima Ahmed – Diàlegs de Dona

Presidenta de Diàlegs de Dona, una entitat del Raval que treballa per l’acollida i integració de les dones immigrants.

La dona que buscava’, Nawal el-Saadawi

[primera edició: 1998] Fouda Khalil Salim treballa al Departament d’Investigació del Ministeri de Bioquímica del Caire. Un dia, en Farid, l’home de qui està enamorada, desapareix sobtadament.

Fàtima Ahmed: Soc una admiradora d’aquesta escriptora. Aquest llibre, com els altres que recomano, va ser un autoregal per Sant Jordi.”.

Somnis de l’Harem’, Fatima Mernisi

[primera edició: 1994] Mernisi relata el final de la infància d’una nena en un harem de Fes.

Fàtima Ahmed: Vaig tenir la sort de conèixer una de les meves escriptores preferides quan va visitar Barcelona fa molts anys.

La prohibida’, Malika Mokeddem

[primera edició: 2001] La sultana torna a Algèria després d’un temps d’exili, on ha de batallar per la dignitat i la supervivència.

Fàtima Ahmed: M’agraden les lectures de veus de dones de països musulmans, que són molt interessants i de vegades poc conegudes”.

Sueños para marginados’, Faïza Guène

[primera edició: 2007] L’Alhéme, una jove immigrant d’origen algerià, explica la seva vida, en un barri que s’ha convertit en un polvorí, i sota l’amenaça de la deportació.

Fàtima Ahmed: És un dels meus llibres preferits. A la llista, també hi podria afegir ‘El carreró dels miracles’ i ‘Identitats que maten”.

esports

A continuació pots consultar les lectures que ens recomanen barcelonins com la nedadora Jessica Vall o el boxejador Sandor Martín.

Llibres recomanats per…

Jessica Vall – nedadora

(Barcelona, 1988) Nedadora olímpica del CN Sant Andreu, és especialista en braça i ha participat, entre d’altres, en els Jocs Olímpics de Rio, en el Mundial de Natació de Kazan i en el Campionat Europeu de Natació de Copenhaguen.

Camps de maduixes’, Jordi Sierra i Fabra

[primera edició: 1997] Una nit de festa, la Luci tasta una pastilla d’èxtasi i es queda en coma. Els seus amics lluiten perquè se’n surti.

Jessica Vall: El vaig llegir a l’adolescència i em va ajudar en una etapa en què comences a decidir el teu camí”.

Sota la cistella’, Pau Gasol

[primera edició: 2018] El jugador de l’NBA Pau Gasol reflexiona sobre la seva carrera esportiva i la seva trajectòria personal.

Jessica Vall: Llegir les reflexions d’un esportista que fa molts anys que està en l’elit m’ha reforçat i m’ha fet sentir compresa.

Ikigai’, Francesc Miralles i Héctor García

[primera edició: 2016] Miralles i García viatgen a Ogimi, un poble del Japó amb l’índex de longevitat més alt del món, per descobrir el secret dels seus habitants.

Jessica Vall: Parla de quines són les premisses per a la llarga vida, i insisteix molt en la cultura japonesa i que cadascú ha de trobar a la vida la seva passió, acompanyada d’altres condicions per arribar a ser el seu ‘ikigai’”.

Llibres recomanats per…

David López – futbolista

(Sant Cugat del Vallès, 1989) Es va formar en clubs com el Sant Cugat i el CE Mercantil. L’any 2010 va debutar en el primer equip del RCD Espanyol i, després d’algunes cessions, llueix el dorsal 15 blanc-i-blau des del 2016.

'Hazte la cama'Hazte la cama’, William H. McRaven

[primera edició: 2017] McRaven comparteix en aquest llibre les lliçons de vida que va aprendre durant el seu entrenament a la unitat militar SEAL.

David López: Va ser un regal del meu company Javi López. És el discurs que va pronunciar un SEAL dels Estats Units a la graduació de la Universitat de Texas. Dona consells que li han servit en la vida per superar qualsevol adversitat. Molt recomanable!”.

El más grande. Mi propia historia’, Muhammad Ali

[primera edició: 1978] Autobiografia del boxejador Muhammad Ali a través de les seves converses amb Richard Durham.

David López: També me’l van regalar grans amics. Al llarg de la seva vida, Ali va trobar moltes pedres al camí i les va superar amb esforç i sacrifici. Això el va fer més fort i poderós per ser el millor del món. Tot un exemple i una lectura molt interessant.

Rafa: la meva història’, Rafael Nadal i John Carlin

[primera edició: 2011] El tenista Rafael Nadal explica la seva vida i carrera professional, des de la seva Mallorca natal fins als 25 anys.

David López: El vaig començar a llegir abans de la lesió i el tenia pendent, ara l’estic acabant. Explica com comença i com creix la carrera del millor tenista del món. Amb 25 anys ho havia guanyat tot i continuava sent igual de senzill, humil i treballador com quan va començar. I està escrit per John Carlin. No es pot demanar més”.

Llibres recomanats per…

Pitu Abril – periodista

(Vilassar de Dalt, 1957) Especialitzat en la crònica futbolística, dirigeix i presenta ‘La porteria’, a betevé, des del 2006.

Viatge al centre de la Terra’, Jules Verne

[primera edició: 1864] El professor Otto Lidenbrock i el seu nebot s’endinsen en un viatge cap a l’interior del planeta.

Pitu Abril: Va ser una de les meves primeres lectures de l’adolescència. Em va enganxar aquest llibre d’aventures de Jules Verne, i em va fer descobrir el plaer per la lectura”.

Un home’, Oriana Fallaci

[primera edició: 2018] Recull la història d’amor entre la periodista Oriana Fallaci i el líder de la resistència a la dictadura militar que va governar Grècia als anys 70.

Pitu Abril: Em va impactar la relació entre els dos protagonistes i la valentia del líder grec. A més, és molt original perquè està escrit en segona persona del singular.

Por qué no soy cristiano’, Bertrand Russell

[primera edició: 1927] Recull 14 assajos escrits entre 1899 i 1954 en què Russell rebat els arguments del cristianisme.

Pitu Abril: Un assaig d’un dels principals pensadors del segle XX. El llibre em va marcar perquè el vaig llegir en un moment en què ho posava tot en qüestió. Russell exposa els motius del seu agnosticisme, rebat les contribucions de la religió a la felicitat de l’ésser humà i critica durament els plantejaments del cristianisme en la sexualitat”.

Los mitos de Cthulhu’, H. P. Lovecraft

[primera edició: 1921] Lovecraft va crear una mitologia amb la divinitat Cthulhu com a peça central. La seva obra és fonamental en el gènere de terror còsmic.

Pitu Abril: Vaig descobrir aquest autor després d’Edgar Allan Poe. Durant moltes nits em va enganxar aquest recull de contes terrorífics de l’escriptor nord-americà, el creador del terror còsmic, sobrenatural, més enllà del món conegut”.

El paciente’, Juan Gómez-Jurado

[primera edició: 2014] El neurocirurgià David Evans ha de decidir si salvar la vida del seu pròxim pacient, el president dels Estats Units, o salvar la vida de la seva filla Júlia.

Pitu Abril: És una de les meves lectures més recents. Un thriller que no pots parar de llegir fins que arribes al final. Novel·la d’intriga del, per mi, millor autor espanyol d’aquest gènere”.

Llibres recomanats per…

Sandor Martín – boxejador

(Barcelona, 1993) Amb 21 anys es va convertir en el campió d’Espanya de boxa del pes superlleuger més jove. Entrena i imparteix classes al KO Verdun de Nou Barris.

Rimas y leyendas’, Gustavo Adolfo Bécquer

[primera edició: 1871] El poeta més representatiu del Romanticisme espanyol tracta l’amor, el desengany i la fantasia en aquest recull.

Sandor Martín: Pel seu caràcter fantàstic i místic a través de la poesia”.

El lazarillo de Tormes’, anònim

[primera edició: 1554] En Llàtzer és un nen pobre que ha de treballar al servei de diversos amos. Es valdrà de l’enginy per sobreviure a les diverses etapes de la seva vida.

Sandor Martín: Pel seu anonimat i picaresca, a més de la seva transcendència literària. Em va fer interessar molt per la literatura espanyola.

El capitán Alatriste’, Arturo i Carlota Pérez-Reverte

[primera edició: 1996] Arturo Pérez-Reverte i la seva filla Carlota narren les aventures de Diego Alatriste en el Madrid del Segle d’Or.

Sandor Martín: Per reflectir en una gran obra, plena d’aventures i anècdotes, la grandesa i pobresa d’un país”.

Llibres recomanats per…

Edu Castro – entrenador d’hoquei patins

(Vigo, 1966) Va créixer a l’Hospitalet i va després d’entrenar el Vilafranca i ser tècnic al Noia, va entrar al Barça l’any 2005. Des del 2017, entrena el primer equip d’hoquei patins del FC Barcelona.

'4321'4321′Paul Auster

[primera edició: 2017] Auster traça quatre vides diferents per al mateix personatge, en Ferguson.

Edu Castro: Sempre he estat fidel a la literatura de Paul Auster. És un llibre que parla de les possibilitats que et pot donar la vida, que no només hi ha una vida i lineal, sinó que poden passar moltes coses. L’especial d’aquest llibre és que el protagonista té quatre vides diferents dins de la mateixa persona, i això et descol·loca molt. És un gran llibre”.

'Llengua abolida'Llengua abolida’, Maria Mercè Marçal

[primera edició: 2017] Recull complet de l’obra poètica de Maria Mercè Marçal.

Edu Castro: He descobert fa poc la seva visió com a dona i com a catalana. Hi ha certs poemes meravellosos que no s’haurien d’oblidar, com la llengua que probablement vol ser abolida. Hi ha una frase que diu que ‘una dona sense un home és com un peix sense bicicleta’. Em sembla molt representatiu perquè un peix sense bicicleta és el més normal i, a vegades, ens fan creure que diverses coses són necessàries.

'Doctor Pasavento'Doctor Pasavento’, Enrique Vila-Matas

[primera edició: 2005] El reconegut escriptor Andrés Pasavento decideix canviar d’identitat per tornar a passar desapercebut.

Edu Castro: És el meu escriptor de referència. Sé que no em decebrà mai en cap llibre. S’entra en un univers de metaliteratura, amb referències constants a altres autors. Parla d’un neguit que té ell molt interessant, que és la possibilitat de desaparèixer i que no el trobi a faltar ningú. Pot ser anguniós, però també pot ser un objectiu a la vida”.