L’historiador i periodista Antonio Baños ha recordat en el betevé directe algunes de les votacions o consultes organitzades a Barcelona que van acabar amb polèmica o van tenir un final inesperat. Baños s’ha referit en primer lloc al referèndum independentista de l’1 d’octubre, que “va acabar fatal”. “La gent va anar a votar i això no va agradar a algunes persones”, conclou.
Del 1713 fins al 2017
De manera cronològica, l’historiador s’ha referit a la votació que l’any 1713 va decidir entre continuar la guerra de Successió o rendir-se. Finalment, els poders catalans van votar a favor de continuar amb la guerra, que un any després es va perdre contra les tropes borbòniques.
Imposició del pla Cerdà de l’Eixample
L’ampliació de la ciutat de Barcelona que va acabar en la construcció de l’Eixample també va ser per una decisió a Madrid en contra d’una votació a Barcelona. El projecte guanyador del concurs de Rovira i Trias “era el que volia la burgesia barcelonina, un model amb grans bulevards per viure la gent rica”, explica l’Antonio Baños. Finalment, el Govern espanyol va decidir urbanitzar el projecte d’Ildefons Cerdà, gràcies al fet que “Cerdà tenia molts amics a Madrid”.
La votació de l’Estatut de Núria del 1932, el referèndum “no vinculant” sobre la pertinença a l’OTAN del 1986 o la consulta de la Diagonal del 2010 són altres exemples que posa Baños. El periodista recorda sobre el plebiscit de l’avinguda que “hi havien tres opcions, la proposta bulevard, la proposta rambla i la de no volem la proposta“. Va guanyar aquesta última, encara que Baños postil·la que “el 80 % de la gent no volia el tramvia, però s’ha acabat fent” per la Diagonal.