La Manuela va ser una de les pacients de l’antic Institut Mental de la Santa Creu. Nascuda l’any 1931, hi ingressa com a pacient en règim diürn poc abans de complir els quaranta anys. Va deixar escrita la seva història en tovallons de paper que ara l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris ha transformat en el tercer llibre de vida que publica.
Testimoni de la vida que es feia al Mental
La Mercedes Hidalgo, extreballadora del Mental, la va animar a deixar el seu testimoni, que ara custodia l’arxiu. “A la Manuela li agradava molt escriure. Escoltava programes de ràdio i sempre apuntava les frases i coses que no volia oblidar —recorda la Mercedes. Sempre comprava paquets enormes de tovallons de paper per escriure-hi coses, i un dia li vaig dir: perquè no escrius la teva història?”
Guardeu bé tot això, perquè serà la meva història quan em mori
Als 37 anys la vida de la Manuela es trastorna. L’acomiaden de la fàbrica tèxtil després de patir un accident amb una de les màquines. “Com que vivia al barri de Can Peguera, molt a prop del Mental, la ingressen només en règim de dia i marxava a dormir a casa”, explica la Mercedes. “Als escrits que ens va deixar parla de molt de les dificultats que tenia, sobretot amb el tema d’aconseguir menjar. Ella era una gran cuinera, sempre ens portava plats fets per ella i ens cuidava molt“.
Dibuixos de cinc pacients interns
L’arxiu ha fet coincidir la publicació de les memòries de la Manuela amb la inauguració a l’Espai Via Facència d’una exposició de dibuixos fets a la dècada dels seixanta per cinc pacients del Mental. “És un material que es va rescatar, perquè el van llençar quan van desmantellar el centre —lamenta la Mercedes. La manca d’ètica i les presses van fer que es perdessin els historials dels pacients i les seves pertinences. Tot això es conserva gràcies al fet que un treballador va recollir-ho i ha quedat guardat a l’arxiu”.
Els dibuixos, de caire realista i amb un toc de comicitat, juntament amb els escrits de la Manuela són avui dia un valuós testimoni de la vida que hi havia darrere els murs de l’antic Institut Mental de la Santa Creu.