L’Ajuntament de Barcelona ha inaugurat un faristol commemoratiu que recorda les dones de l’antic safareig de les Cases del Governador, al barri de Verdum. D’aquest espai, els vídeos i les fotografies són els únics testimonis que es conserven. Les dones i nenes rentaven la roba amb la resta de veïnes i aquesta pràctica va cohesionar-les i va enfortir la lluita feminista al barri.
Des de fa anys, l’Associació de Veïns de Verdum i l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris ha reivindicat el valor dels safareigs com a patrimoni intangible del barri. Al 2019 van tirar pel dret i van instal·lar una placa commemorativa per recordar el passat d’aquest espai desaparegut. Ara s’ha fet un pas endavant i s’ha oficialitzat aquest reconeixement.
Els safareigs eren de gran servei per als veïns que vivien en uns habitatges en condicions precàries. Fins aquell moment, l’única aigua de què disposaven els era subministrada per un camió, i no tenien espai on rentar la roba ni dutxa, tan sols una petita pica a la cuina i una altra al lavabo. Els safareigs, avui desapareguts, consistien en un porxo tancat amb quatre grans basses d’aigua, dues per ensabonar i dues per esbandir.
El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha assistit a l’acte d’aquest dissabte al matí i que forma part del programa ‘Memòries de les lluites per l’habitatge’. És el primer programa de memòria de ciutat elaborat conjuntament amb les Taules de Memòria dels districtes i neix per estudiar, difondre i reivindicar els moviments i les persones que han desenvolupat estratègies col·lectives per la defensa del dret de l’habitatge a la ciutat.