El periodista i historiador Antonio Baños ha repassat al betevé directe alguns “apunyalaments històrics de Barcelona, perquè aquí també apunyalem a base de bé”. Baños detalla la història de Jeroni Tarrés al segle XIX, “un lladre que es va escapar de la presó de Tarragona, va fugir cap a Barcelona i va ingressar a la policia de l’època”. Integrada per altres criminals, es va formar la ronda d’en Tarrés, “un grup creat per castigar amb bastons i punyals polítics i liberals i que va acabar assassinant el dirigent republicà Francesc de Paula Cuello“.

Una altra ganivetada, en aquest cas simbòlica, és la història darrere del nom del restaurant La Puñalada, ubicat a l’Eixample i que va tancar l’any 1998. Baños explica que una versió sobre el nom és que “hi van apunyalar un client”, mentre que altres interpretacions l’associen als preus del restaurant, que eren molts alts, i quan sortia la gent deia: “Quina punyalada!”.

La font del Trinxa

Trinxeraires i pispes

Un altre grup que utilitzava navalles i punyals era la banda dels Trinxeraires, recorda Antonio Baños: “Una colla de nanos delinqüents que robaven carteres i que usaven un argot propi per referir-se a la policia, a la qual anomenaven espardenyes o guindilles”. El periodista també recorda els pispes dels anys 80 del segle passat, uns lladres amb navalla que les pel·lícules del barceloní José Antonio de la Loma van retratar molt bé.

Comparteix a: