Foto: ETSEIB, UPC

El 22 de febrer del 1923, Albert Einstein va arribar a Barcelona procedent de Toló, França, després de finalitzar la seva famosa gira pel Japó i de fer una petita estada a Palestina. Ho va fer en tren, a l’Estació de França, convidat pel científic català Esteve Terradas. Durant l’estada, que es va perllongar fins a l’1 de març, va visitar Barcelona, Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Poblet i l’Escola de Francolí, a Tarragona.

Una estada a Barcelona plena de visites culturals i xerrades científiques

A Barcelona és on el científic va passar més temps, del 22 al 28 de febrer. Va fer tres conferències a l’Institut d’Estudis Catalans i una altra a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, que es van omplir d’assistents per escoltar el Premi Nobel de Física.

Einstein també va visitar la universitat, l’Escola del Mar i l’Ajuntament de Barcelona. L’alcalde accidental de la ciutat, Enric Maynés, el va rebre a la sala del Consell de Cent en una recepció solemne en què el va declarar científic hoste il·lustre. Maynés va destacar la figura científica així com el compromís ètic i pacifista d’Einstein. Per la seva part, Einstein va aprofitar l’acte per reivindicar la comunitat científica en el seu conjunt.

Foto: J. M. Sagarra (Arxiu Fotogràfic de Barcelona)

El darrer dia de la seva estada a Barcelona, Einstein el va passar a l’Escola Industrial de Barcelona. El científic alemany va ser obsequiat amb dos discos de música popular catalana, després d’assistir a les actuacions de la cobla sardanista Barcelona i la Penya de la Dansa de l’Associació d’Estudiants de la Universitat Nova.

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació commemora el centenari

L’FCRI commemora el centenari de la visita del científic a Catalunya amb el portal Einstein a Catalunya, que permet reviure el dia a dia d’Einstein durant la visita i detalla l’itinerari del Premi Nobel a través d’un mapa interactiu.