L'Alberto i el Joan han sortit al seu barri, la Prosperitat, càmera i paper en mà. En aquest recorregut, han fet un inventari de totes les cases que s'amaguen entre els blocs d'habitatges. ALBERTO SANAGUSTÍN, veí "Unes 500 fotos que hem fet de cases, de detalls, de tot això, per intentar recuperar la memòria del barri i, a més a més, donar a conèixer totes aquestes cases que a vegades les mirem però no les veiem, passem cada dia al costat i no ens fixem en el que tenim. Algunes no estan en bones condicions, algunes de tancades, algunes en venda, algunes així estil modernista, algunes amb trencadís, coses curioses… hi ha una mica de tot. " Una selecció d'aquestes fotos es mostra ara al Casal de Barri de la Prosperitat. En total han comptat unes 50 cases de planta baixa, un centenar de dues plantes i una quarantena de cases de pisos, o cases amb tres o més plantes. Totes es van construir per iniciativa privada o per cooperatives obreres a partir dels anys 20 en un territori tan verge que no tenia ni nom. Era conegut com a Verdum o les Roquetes. JOAN CATAFAL, veí "Fa 100 anys no hi havia res, hi havia una sola casa de pagès que era Can Dragó Vell. Lligat a la industrialització, lligat que es construeix el Mental, lligat que es fa la via del ferrocarril del nors i es fan els tallers de Can Dragó que ocupen moltíssima gent, i que a Sant Andreu en uns anys passa de 125 cases a 18.000. No hi ha terreny a Sant Andreu o el que hi ha és molt car i al voltant de Sant Andreu es comencen a construir cases. La majoria tenien casetes amb hort o un espai enjardinat. No hi havia clavegueram ni pla urbanístic." L'ampliació de les famílies i l'arribada de nous veïns a partir dels 60 va fer que moltes casetes es convertissin en blocs de pisos. Ara, les prop de 200 que es conserven ho han fet en part per la crisi econòmica i pel final de l'especulació immobiliària.
Dos veïns de la Prosperitat es van adonar fa un temps de la quantitat de cases de planta baixa que encara es conserven al barri. I van decidir indagar en l’origen, fent una mica d’arqueologia arquitectònica de la història de la Prosperitat. Van dissenyar unes fitxes per catalogar-les i les van inventariar amb fotografies ben detallades. Després de recórrer els carrers del barri tres i quatre vegades, han comptabilitzat prop de 200 habitatges de planta baixa o de dues o més plantes aixecades coincidint amb l’expansió de Sant Andreu i amb la iniciativa majoritàriament cooperativista que pretenia construir cases amb hort per a la classe treballadora. Una mena de ciutat jardí saludable i solidària que va acabar fracassant en conviure amb les barraques que es van construir al mateix temps.
El Casal de Barri de la Prosperitat mostra aquest mes el resultat de tot aquest treball d’investigació, amb una selecció de fotografies dels tipus de cases més freqüents o curioses de la zona.