La reurbanització del turó, prevista des del gener, té com a objectiu adequar un espai que ha guanyat popularitat en els últims anys, tant pel que fa al turisme com als mateixos barcelonins. De fet, Francina Vila assegura que actualment el turó de la Rovira ja “és un museu a l’aire lliure”. La reurbanització preveu la reforma dels accessos amb baranes, bancs i l’enjardinament de la zona. Segons Vila, actualment s’està produint la fase zero de les expropiacions, s’ofereix “reallotjament i assistència personal” als veïns, alguns en situació “bastant precària”.

A més, se’n millorarà l’enllumenat i s’instal·larà una parada d’autobús al cim del turó, als carrers de Labèrnia i de Marià Labèrnia, i es reurbanitzarà el carrer del Panorama. La reurbanització de la balconada està pressupostada en 1.480.000 euros i ja està en marxa. La millora dels accessos i del carrer del Panorama està en fase de tramitació i costarà uns 2.361.000 euros.

El valor històric del lloc i les vistes sobre tota la ciutat han portat l’Ajuntament a treballar amb el Museu d’Història de Barcelona per convertir el turó en un espai museïtzat on s’expliqui “per què val la pena pujar-hi”. L’espai incorporarà tres espais coberts d’accés gratuït i gestionats pel MUHBA: la Sala d’Oficials, que introduirà el visitant en el context històric del turó; la Sala dels Soldats, centrada en la Guerra Civil i el paper de les bateries antiaèries del turó durant el conflicte, i un tercer espai dedicat al passat barraquista del turó de la Rovira.

Aquest procés s’engloba dins la segona fase de la restauració de la zona. La primera, inaugurada el 2011, va guanyar el Premi Europeu de l’Espai Urbà. L’objectiu de l’Ajuntament és que, una vegada finalitzada la museïtzació de l’espai, el turó de la Rovira es converteixi en un nexe important en la ruta que uneix dues de les icones més grans del Modernisme barceloní: l’Hospital de Sant Pau i el Parc Güell.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a