Trepitgen després de molt temps l'escola on van estudiar durant els anys cinquanta i seixanta. Els reben els alumnes de l'actuall’ Institut Cristòfol Colom. Tot i la diferència generacional, molts d'ells coneixen les cançons d'aquest trio d'artistes del Bon Pastor. PERE CAPDEVILA, cantant de Rumba Tres "Quan sortíem aquí al pati ja cantàvem. I me'n recordo de que tots els nens es quedaven sentint‐nos. Imitàvem a Joselito, a cantants mexicans com Miguel Acebes Mejía iy Antonio Machín. Però ho fèiem a ritme de rumba." Els germans Capdevila van créixer en una caseta baixa del carrer de Bellmunt. L'immoble es va enderrocar i, en el seu lloc, s'hi està construint ara un dels blocs de pisos de la tercera fase de la remodelació del barri. JOAN CAPDEVILA, guitarra i veu de Rumba Tres "Potser, si que es perdrà una mica el que era el tema familiar que hi havia entre veïns que els dies de festa treien les taules al carrer. Aquí hi havia molta immigració d'andalusos, extremenys... i la música es palpava la carrer." Fins al 1970 els Rumba Tres es van dir Los Espontáneos. El primer concert junts el van fer amb només deu anys. Va ser aquí. Ara és el CAP Bon Pastor, però durant molts anys va ser el centre parroquial. JOSÉ SARDAÑA, guitarrista de Rumba Tres "Era del ‘"padre Botella’", de Mon monseñor Cortines i esto ayudó mucho a mucha gente porqué se hacían obras de teatro, actuaciones de todo tipo, cosas para los niños. También películas. Yo me acuerdo de que veníamos a ver las películas de ‘"El Gordo gordo y el Flacoflaco’". Els Rumba Tres van marxar del barri als anys vuitanta, però encara hi conserven família i molts amics.

Els germans Pere i Joan Capdevila, integrants del grup Rumba Tres, coneixen bé les Cases Barates del Bon Pastor. Van néixer a la filera d’habitatges del carrer de Bellmunt que avui en dia ja no existeixen perquè és on s’està construint un edifici de pisos inclòs en la remodelació d’aquesta zona. Tots dos van anar a l’escola Cristòfol Colom, al passeig de Mollerussa i avui institut, en la qual van conèixer José Sardaña, tercer artista de Rumba Tres.

D’aquells inicis als anys 50 recorden com als amics i professors els agradava escoltar-los a l’hora del pati. Imitaven els artistes de l’època com ara Joselito o Antonio Machín. El primer concert el van fer al centre parroquial del Bon Pastor, on actualment es troba el CAP del barri. Sota el nom de Los Espontáneos van fer les primeres actuacions a les emissores de ràdio de la ciutat. A finals dels 70 és quan es va publicar el primer disc i van canviar el nom del grup a Rumba Tres. El 1974 va començar la seva projecció europea amb l’edició de diferents discos a Alemanya, Bèlgica i França. Rumba Tres té 19 àlbums i una quarantena de singles.

Premi per a un documental sobre la seva història

El documental ‘Rumba Tres – De ida y vuelta’, dirigit per Joan Capdevila i David Casademunt, fa un repàs d’aquest grup, que va assolir la fama als anys 70 i s’ha alçat amb dos premis del festival In-Edit: el premi a la millor obra nacional i el premi del públic. El documental arribarà a les sales de cinema durant la primavera.