Les busques del rellotge de Canyelles es van aturar a les set i quaranta fa més de sis anys. Des d’aleshores els veïns no han deixat de reclamar la reparació. MANUEL SÁNCHEZ, AV CANYELLES “Representa el faro de la gente, toda la gente que pasaba siempre se fijaba en el reloj, a ver si llegaba tarde a coger el metro o el autobús.” “Los vecinos están cansados ya de mandar cartas a metro y al Ayuntamiento. En principio nos decían, el uno por el otro la casa por barrer, que le pertenecía a uno, que le pertenecía a otro.” Segons TMB, el rellotge és només un element ornamental i, ara per ara, no és prioritari ni el seu manteniment ni la reparació. Però per als veïns simbolitza l’arribada del metro al barri. MIQUEL ABDÓN, AV CANYELLES “Quan es va fer el metro això va ser un dels símbols que van demanar, un símbol identificatiu amb el barri. Un símbol que la gent tingués de referència no sols d’on està la parada, sinó del temps que va passant. I quan la gent circula tothom es fixa en aquest rellotge. Els dies que ha estat funcionant, tothom en parla i ara tothom en parla de per què no funciona.” Els veïns asseguren que el problema no és el cost de la reparació. Creuen que altres solucions, com pot ser un patrocini, permetrien tornar a posar en funcionament el rellotge. De moment, i mentre esperen, no perden el sentit de l’humor.

El rellotge està situat a dalt de l’ascensor de la sortida de metro de Canyelles i la comunica amb el Parc de Serra Martí. A banda d’una referència horària, el rellotge va ser construït com a símbol de la lluita del barri per aconseguir l’arribada del metro. Es pot veure des del parc però també des de la Guineueta i la sortida de la ronda de Dalt.

Es va construir fa 15 anys, però a l’hora de la veritat, només n’ha estat la meitat en funcionament. El rellotge ja no batega però els veïns no es rendeixen i continuen reclamant-ne la reparació. Creuen que si el rellotge estigués situat en una altra zona de Barcelona sí que s’hauria actuat amb celeritat. Però fins ara només s’han trobat com a resposta el debat sobre a qui pertany el rellotge: a la Generalitat, que va construir l’estació i l’ascensor, o a l’Ajuntament, a través de TMB.

TMB es defensa dient que el rellotge és dins d’una torre construïda en el seu moment per la Generalitat al mateix temps que l’estació. El fet és que, com a element ornamental de l’exterior de la xarxa, per a TMB no pot ser una qüestió prioritària i no pot destinar recursos a fer-ne el manteniment, tal com fa amb el funcionament de l’ascensor, pel fet de ser un element indispensable per a l’accessibilitat de l’estació. Per la seva banda, l’Ajuntament ha iniciat converses amb TMB per tal de trobar una solució al funcionament d’aquest símbol del barri de Canyelles.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a