Els edificis noucentistes de l'Escola Ramon Llull són béns locals importants i estan catalogats per l'Ajuntament. Els va projectar i construir l'arquitecte Josep Goday. Avui, un dels néts de l'arquitecte ha tornat a fer lluir el que eren aquestes escoles. MARC CUIXART, arquitecte "De moment hem recuperat tot el que són les cobertes i tot el que són les façanes, que estaven pintades amb pintura plàstica sobre uns estucs magnífics, amb uns esgrafiats magnífics, que eren obra d'en Goday, l'arquitecte, amb el seu íntim amic, en Canyelles, que és el que feia tots aquests dibuixos interiors i aquestes fonts." Les escoles es van fer els anys 20 i es van inaugurar l'any 1931. Llavors aquesta era una part limítrofa de la ciutat, era una zona amb fàbriques. L'esclat de color de les façanes, els dibuixos amb motius infantils i els esgrafiats, eren una motivació per als nens de condició humil que accedien a l'educació pública. El projecte educatiu d'aquell moment va ser molt avançat, una herència que es vol preservar. GERARD ARDANUY, regidor de l'Eixample "La ciutat de Barcelona té uns equipaments escolars històrics, que vénen dels anys 30. Equipaments que, per altra banda, es van dissenyar amb una visió absolutament innovadora i moderna en aquell moment i avui per avui són encara vigents." MARC CUIXART, arquitecte "El que va fer l'Ajuntament de Barcelona entre la Mancomunitat i la República amb educació és digne de lloança." A finals de mes es trauran les bastides i estarà enllestida la rehabilitació de façanes i cobertes, que haurà costat al voltant de 1700.000 euros. Quedarà encara per fer tot el que són els tancaments, com fusteria o aïllament de vidres, i s'actuarà als patis. Es tecnificarà tota l'escola i a l'interior s'hi faran només alguns retocs, ja que està molt ben conservat.

L‘Escola Ramon Llull és un llegat de la política escolar de l’Ajuntament de Barcelona de començaments del segle XX. L’any 1916 es va crear una comissió de cultura per construir un model d’educació catalana, popular i de qualitat. L’encarregat de dissenyar els espais que havien d’acollir aquells grups escolars va ser l’arquitecte Josep Goday ( 1882-1936), que va plantejar un disseny d’esperit noucentista. Des de 1917, es van aixecar diversos grups escolars.

El Ramon Llull es va edificar tocant l’avinguda Diagonal, a l’entrada de Barcelona, llavors en el límit de la ciutat. Es tracta d’una construcció amb molta llum, oberta als quatre vents, com corresponia a l’ideal l’escola bella, com a superació de l’escola estatal d’aquells temps. Es tractava de fer un palau, un temple per a l’ensenyament, fos quina fos la condició social dels alumnes. Els dos edificis simètrics, decorats amb esgrafiats, es van inaugurar el dia 29 de març de 1931, poc abans de la proclamació de la República. Eren com un símbol de l’escola nova, amb capacitat per a més d’un miler d’infants.

Els primers directors van ser Frederic Doreste per a la secció de nens i Anna Rubiés per a la secció de nenes. Rubiés va aplicar el mètode d’Ovide Decroly, que havia estudiat a Brussel·les, basat en l’observació, l’experimentació i el contacte amb la natura. La Guerra Civil va posar fi a aquest projecte educatiu. Actualment aquestes escoles formen part del llegat pedagògic i d’arquitectura escolar d’aquells temps. És per això que l’Ajuntament ha emprès una rehabilitació integral de l’escola. El cost ha estat d’uns 1.700.000 euros perquè s’ha hagut de retirar tota la pintura plàstica que s’havia aplicat a la façana en successives reformes fins a arribar a l’actuació original. S’ha treballat en les façanes i les cobertes. Ara cal fer algunes intervencions als patis i a l’interior i tecnificar el centre.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a