El Sol que impacta al cementiri de les Corts s'ha convertit en una font de molta utilitat. Més de 200 plaques solars esteses a les cobertes dels nínxols permeten recollir suficient energia per tenir la instal·lació pràcticament desconnectada de la xarxa i funcionar de manera autònoma. Les plaques abasteixen el 90% de la demanda d'aigua calenta als edificis d'aquest cementiri modernista. També fan funcionar la il·luminació, que s'ha canviat per llums LED per reduir-ne el consum. Tot el que es capta s'aprofita i el que sobra s'emmagatzema en aquestes bateries, que garanteixen tenir reserves suficients per un dia si no hi ha el Sol necessari. L'Ajuntament i Cementiris de Barcelona hi han invertit 310.000 euros en una actuació que el govern no vol limitar només aquí. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Volem que els edificis de Barcelona d'aquí 30-40 anys funcionin com funciona el cementiri de les Corts des del punt de vista energètic. Això ens permetrà distribuir l'energia desconnectats dels grans centres de producció. És un camí que no té marxa enrere." L'actuació al cementiri de les Corts s'emmarca en un pla d'autosuficiència energètica que ja s'ha començat a desplegar amb accions, per exemple, al Parc de les Aigües, al Baix Guinardó. S'hi han instal·lat lluminàries que funcionen amb plaques solars, que es volen estendre a altres punts de la ciutat. I un altre cas, aquesta nova paret mitgera del Poblenou subministra energia elèctrica a l'edifici municipal contigu. L'Ajuntament preveu fer autosuficients energèticament també dues noves biblioteques que estan en projecte.

Obert al públic el 1897, el cementiri de les Corts té una extensió de més de 34.000 metres quadrats. En vuit cobertes de nínxols s’hi ha col·locat una instal·lació fotovoltaica de més de 200 plaques que permet garantir el 90% de la cobertura energètica. La inversió de l’Ajuntament i Cementiris de Barcelona és de 310.000 euros. Les plaques fotovoltaiques redueixen en un 90% la importació d’energia elèctrica de la xarxa. Per reduir encara més el consum, s’ha canviat el sistema d’il·luminació, amb llums LED. Les plaques solars tèrmiques permeten cobrir gran part de la demanda d’aigua calenta sanitària dels edificis de la brigada i administració. A més, s’ha renovat el sistema de climatització per reduir en un 40% la despesa energètica.

Tot el que es capta amb la instal·lació fotovoltaica i solar s’emmagatzema en un seguit de bateries que garanteixen tenir reserves suficients si algun dia no fa sol. En el cas que la demanda d’electricitat sigui superior a la que genera la instal·lació, està previst poder commutar-la amb la xarxa elèctrica. El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha destacat que projectes com el del cementiri de les Corts formen part d'”un camí que no té marxa enrere”. “Volem que els edificis de Barcelona d’aquí a 30-40 anys funcionin com funcionin així des del punt de vista energètic. Això ens permetrà distribuir l’energia desconnectats dels grans centres de producció”, ha dit. L’actuació al cementiri de les Corts s’emmarca en el Pla d’autosuficiència energètica, del qual ja s’han desplegat accions en diversos punts de la ciutat, com ara lluminàries que funcionen amb plaques fotovoltaiques o bé parets mitgeres amb sistemes de recollida d’aigües pluvials i fotovoltaics.

Comparteix a: