Els alumnes de sisè de primària de l’Escola Patronat Domènech estan treballant el dret al consum dins el projecte Desfem les desigualtats, de la Fundació Akwaba. S’han centrat en el consum responsable i el comerç just per conèixer com millorar aquest dret a través de diferents tallers participatius. ANNA FERNÁNDEZ, tallerista de la Fundació Akwaba “Han de saber ser responsables amb el seu entorn, no només comprar el més barat o el més fàcil d’anar al súper i agafar. I saber informar-se d’on vénen les coses i per què es fan les coses i com es fan.” Els alumnes han après quines són les entitats gracienques que treballen en aquesta línia, com per exemple la clínica dental Les 1001 dents o el Banc Expropiat. SARA VIU, alumna de 6è de l’Escola Patronat Domènech “Hem estat treballant les desigualtats i les entitats que ajuden a les desigualtats.” JOAN SERRADELL, alumne de 6è de l’Escola Patronat Domènech “Ara per exemple estem fent l’Oca i hem d’anar descrivint la causa i l’efecte de desigualtats i també hem d’anar agafant la gent que ens ajuda.” MARCELA PUIG, alumna de 6è de l’Escola Patronat Domènech “Molts mercats, tot el que els caduca ho llencen i hi ha gent que passa gana, llavors l’oca és la gent que ajuda i en aquest cas seria el banc d’aliments.” La setmana vinent coneixeran algunes de les entitats del barri. Més endavant hauran de redactar un document per sensibilitzar el seu entorn en el consum responsable a partir de l’aprenentatge d’aquests mesos.

Els alumnes de sisè de l’Escola Patronat Domènech han estat descobrint quines són les desigualtats que existeixen al seu entorn, dins el projecte de la Fundació Akwaba, que promou els drets humans entre infants de diferents centres educatius de la ciutat. Cada escola havia de centrar-se en un dret, els alumnes del Patronat estan treballant com desfer les desigualtats en el consum, a través del consum responsable i el comerç just.

Una de les activitats que han dut a terme amb la tallerista d’Akwaba, Anna Fernández, ha estat un mapa d’entitats i institucions del barri que fomenten el consum responsable. Com diu la tallerista, “han de saber ser responsables amb el seu entorn, no només comprar el més barat o el més fàcil d’anar al súper i agafar sinó que és bo que sàpiguen comprar unes altres coses i saber informar-se d’on vénen les coses i per què es fan les coses i com es fan.”

Després han fet un joc de l’oca adaptat, en què havien de pensar les causes i efectes de desigualtats existents en el consum, veure com es poden combatre i si hi ha entitats i organismes de l’entorn que hi ajuden.

L’objectiu va més enllà d’ensenyar-los a practicar un consum responsable i conèixer les entitats del seu entorn que les promouen. Al final del projecte, els alumnes del Patronat Domènech vetllaran per un consum responsable i un comerç just, sensibilitzant el barri i enviant cartes a administracions i entitats perquè ajudin en aquesta tasca.