Ara l'Òptica Gantzer és a peu de carrer, però quan va obrir, el 1910, era en un pis. Tres generacions després, aquest espai encara es conserva intacte i entrar-hi és donar una ullada al passat. LLÚCIA PUJOL, copropietària de l'Òptica Gantzer "Sants era un poble i no hi havia òptiques." Fins fa poc els hereus de Jean Gantzer no eren conscients del tresor que amagaven els calaixos de l'antiga òptica. LLÚCIA PUJOL, copropietària de l'Òptica Gantzer "Hi havia més coses de les que pensàvem. Pensàvem que hi hauria uns quants aparells i unes quantes muntures i va resultar que hi havia un parell d'armaris que un no obre gairebé mai d'on van començar a sortir coses." Per això ara han decidit fer un museu amb una part de les 300 ulleres que s'han conservat. Tenen molt d'interès perquè són models que mai no es van estrenar i n'hi ha de tan especials com aquestes ulleres dels anys 50 amb ràdio incorporada. LLÚCIA PUJOL, copropietària de l'Òptica Gantzer "Considero que és maco veure la trajectòria des d'antic. Molta gent la desconeix." Per poder fer un museu primer cal datar les muntures i això no és una feina fàcil. LLÚCIA PUJOL, copropietària de l'Òptica Gantzer "Hi ha models que ens és difícil datar perquè potser en 20 o 30 anys les ulleres eren exactament iguals." Però l'exposició no només tindrà ulleres. LLÚCIA PUJOL, copropietària de l'Òptica Gantzer "Afortunadament hi ha alguns aparells en força bon estat. Si convingués jo crec que es podrien fer funcionar i són antiquíssims." L'antiga Òptica Gantzer tornarà a centrar totes les mirades, aquesta vegada transformada en museu, abans que acabi l'any.

Quan Jean Gantzer va arribar a Sants, no hi havia cap òptica, però sí gent amb problemes de visió i possibilitats de solucionar-los. Per a això hi va fundar un institut oftalmològic que, a més de fabricar muntures i tot tipus de vidres òptics, va patentar aparells tan innovadors per l’època com ara un refractòmetre.

Tres generacions d’òptics han continuat la feina de Jean Gantzer i han anat acumulant tota mena d’ulleres i aparells. Fins fa poc, els hereus no eren conscients del tresor que amagaven els calaixos de l’antiga òptica. Hi havia dos armaris que no havien obert gairebé mai i, en mirar-los amb calma, s’han adonat que hi tenen una col·lecció tan espectacular que val la pena convertir-la en museu. Al web de l’establiment ja es poden veure algunes de les peces més curioses que conserven.

Quan el museu s’obri al públic, hi exposaran una part de les més de 300 ulleres que hi han trobat, un cop acabin de datar-les i classificar-les. No és feina fàcil, perquè hi ha models que es van mantenir pràcticament iguals durant dècades. Moltes de les ulleres no es van arribar ni a estrenar. També s’hi guarden algunes modalitats ben curioses, com ara unes ulleres dels anys 50 amb ràdio incorporada. O protectors oculars que feien servir els paletes i picapedrers perquè no els saltés res als ulls.

Però l’exposició no només tindrà ulleres, també hi ha diversos aparells òptics prou ben conservats. Llúcia Pujol, copropietària de l’Òptica Gantzer, confia que “si convingués, jo crec que es podrien fer funcionar i són antiquíssims”. De fet, alguns d’aquests aparells són de molt abans que Gantzer obrís l’òptica a Sants.

Amb tot plegat, el nou museu permetrà fer un recorregut per la història de l’òptica sense moure’s d’aquest espai. L’antiga Òptica Gantzer tornarà a centrar totes les mirades, aquesta vegada transformada en museu, abans que acabi l’any.