Luis Miguel Guerra, historiador i escriptor, és veí de Nou Barris des de fa 50 anys. LUIS MIGUEL GUERRA, escriptor “Nací en Gracia y a los dos añitos mis papás se vinieron a vivir aquí y no me he cambiado en ningún momento. He vivido aquí toda la vida, me casé, seguimos viviendo aquí y además profesionalmente me dedico a la educación y tengo la suerte de tener el colegio en el mismo distrito.” Guerra ha trobat en la novel·la històrica una manera d’ampliar alguns continguts que a les aules es queden curts. LUIS MIGUEL GUERRA, escriptor “La novela histórica tiene esto, que lo que son dos líneas aquí te permite ir día a día y explicando estas cosas... a ver, de gente que era exactamente igual que nosotros lo que pasa que se vieron en circunstancias muy diferentes.” Al darrer llibre, ‘Annual, un cementerio sin tumbas', l’escriptor reviu una de les derrotes més tràgiques de la història d’Espanya en el marc de la guerra del Rif. L’any 1921 milers de soldats espanyols van ser massacrats pels combatents rifenys que es revoltaven contra les autoritats colonials. LUIS MIGUEL GUERRA, escriptor “Es una historia tremenda. Allí fueron masacrados del orden de 14.000 soldados en quince días con episodios terribles. Impresiona mucho las historias de los supervivientes, cómo encontraron cuando se recuperó el terreno perdido al cabo de seis meses... aún estaban los cadáveres sin enterrar. Evidentemente en aquellas condiciones, al sol de África.” Per Sant Jordi trobareu a Guerra signant els seus llibres a les parades de via Júlia i Virrei Amat. Aquest cop sortirà del barri, fet estrany per a ell, per signar també a la Rambla.

Luis Miguel Guerra va arribar a Nou Barris amb dos anys. Des de llavors la seva vida s’ha desenvolupat plenament al barri de Vilapicina i la Torre Llobeta. Fins i tot, té la sort de poder anar caminant a l’institut on fa classes, situat al mateix districte.

La seva faceta com a escriptor va començar com a afició fins que va publicar la seva primera novel·la històrica ‘La peste negra’, ambientada en el segle XIV. A partir d’aquest moment, va començar a escriure de manera habitual i ja té publicats tres treballs més. El 2008 va publicar ‘La ruta perdida: la historia secreta del descubrimiento de América’ i més endavant un assaig sobre la Segona República titulat ‘El nieto del Rojo’. El seu darrer llibre ‘Annual, un cementerio sin tumbas’ entrellaça la derrota espanyola contra els rifenys -comandats per Abd el-Krim a prop d’Annual en 15 dies l’estiu de 1921, amb 14.000 soldats espanyols morts- amb la corrupció i els interessos ocults i personals.

Aquesta novel·la serà un dels 73 llibres que s’amagaran arreu de la ciutat aquest Sant Jordi en el joc Barri&Llibre.