L’arbre de Judes o arbre de l’amor (Cercis siliquastrum) és un dels arbres més bonics que tenim als carrers de Barcelona quan floreix.  Aquesta espècie, originària de la regió mediterrània oriental, que tolera molt bé la pol·lució i la sequera de l’estiu, es vesteix de gala a principis de primavera. La floració s’esdevé a Barcelona habitualment a principis d’abril, per bé que fluctua lleugerament en funció de les temperatures. Les seves flors, de color porpra intens, no passen desapercebudes, tot i l’aspecte més aviat modest d’aquest arbre la resta de l’any.

El que no és habitual, però, és veure florir aquest arbre a mitjan tardor. Això és el que està passant aquests dies de forma aïllada en alguns punts de la ciutat. Ho posen de manifest, per exemple, els exemplars que hi ha plantats al Parc de Diagonal Mar que, tot i conservar les fulles verdes de l’estiu,  aquests dies tornen a florir. Cal destacar que la floració de moment és només puntual en alguns exemplars de Barcelona, la majoria no ho estan fent. A part dels individus de Diagonal Mar també s’observen flors disperses en alguns peus d’aquest arbre plantats al carrer de la Marina, o per exemple als que hi ha al cantó de mar de la plaça del Doctor Letamendi.

La causa d’aquestes flors fora d’època pot tenir a veure, possiblement, amb el comportament atípic de les temperatures a principis de tardor a Barcelona. La bonança tèrmica, combinada amb pluges regulars i abundants, han afavorit l’esclat de les flors. Els mapes del temps anuncien una nova pujada de les temperatures a partir de dilluns.