Un conveni signat el 2013 entre l’Ajuntament i la UB per ubicar un campus del disseny i la imatge a Can Ricart s’ha començat a materialitzar un any i mig després amb la cessió efectiva a la universitat de bona part d’aquest recinte fabril. A l’acord, amb una vigència de 50 anys, s’hi ha incorporat també Can Jaumandreu, l’antiga fàbrica tèxtil rehabilitada i tancada des que en va marxar Barcelona Activa.

Els 3.170 m2 de Can Jaumandreu acolliran ja abans de Setmana Santa les oficines de la direcció i l’administració del Parc de les Humanitats i les Ciències Socials, fins ara provisionalment ubicades a l’edifici històric de la plaça de la Universitat. Després hi anirà també el Centre de Digitalització de la UB (CEDI), que ara mateix està situat al carrer de Còrsega. La funció del CEDI és passar a suport digital el fons patrimonial de la Universitat de Barcelona i posar-los a l’abast dels usuaris a través de la Biblioteca Patrimonial Digital (BiPaDi). Però també trepitjaran Can Jaumandreu els alumnes d’arts, humanitats i comunicació de la UB que hagin de fer servir els platós, laboratoris multimèdia i sales d’innovació que s’hi ubicaran durant els propers mesos.

Dos anys d’obres

L’obertura dels nous equipaments universitaris a Can Ricart trigarà una mica més, perquè els edificis s’han de rehabilitar. Les obres es licitaran a partir del juny i es calcula que tardaran un any i mig a acabar-se. La UB n’assumeix el cost dins del campus d’excel·lència internacional HUBc, des del qual es va aprovar el finançament del projecte. Però l’Ajuntament s’encarregarà de dur a terme la urbanització i adequació dels espais exteriors de tot el recinte, on també s’ha d’ubicar, per exemple, el Casal de Joves del Poblenou.

La UB ocuparà diversos mòduls de Can Ricart que sumen gairebé 6.800 m2. En una primera fase, s’hi ubicaran, a més de material històric de la universitat, els arxius audiovisuals i serveis tècnics i de restauració de llibres i documents. Per més endavant quedarà el desembarcament de serveis especialitzats en so i imatge i la conversió de diferents espais en sales de reunions i de treball per a la recerca.

Amb aquesta cessió a la UB, Can Ricart posa fi a anys d’incerteses sobre el seu futur d’ençà que el 2013 l’Ajuntament va recuperar la titularitat dels terrenys, cedits prèviament al consorci que havia de fer possible un dels projectes estrella del tripartit de Pasqual Maragall: la Casa de les Llengües.

Comparteix a: