Kinnarodden. Aquest és el punt geogràfic situat més al nord de l’Europa continental. Situat per damunt del cercle polar àrtic, a 71 º de latitud nord, és el primer lloc continental on arribarà, diumenge, la nit polar. Des d’aquest 20 de novembre i fins al 22 de gener del 2018, 63 dies consecutius sense veure el sol i amb una gran foscor, aquest indret ens deixa unes dades molt curioses.

Us imagineu perdre una hora de llum solar en només un dia? Us imagineu guanyar quatre hores de sol en només 10 dies? Doncs bé, tot això, a Kinnarodden, passa.

Amb la proximitat del solstici d’hivern (21 de desembre) els dies es van escurçant de forma irremeiable. El solstici d’hivern és el moment de l’any en què el sol té el seu punt més baix respecte de l’horitzó. En el cas de Barcelona, el 21 de desembre, al migdia solar, el sol només s’aixecarà 25,2 º respecte de l’horitzó. A Kinnarodden, avui entraran ja en angle negatiu, és a dir, el sol quedarà per sota de l’horitzó fins a arribar al seu punt mínim, el dia del solstici, quan el sol, en el seu punt més àlgid, quedarà gairebé 5 º per sota de l’horitzó.

I és precisament aquesta proximitat a l’horitzó la que fa que petites variacions suposin un gran augment o disminució de les hores de sol en un dia determinat.

D’aquesta manera, aquest 19 de novembre, a Kinnarodden, el sol sortirà per última vegada enguany a les 10.23 h i es pondrà a les 11.25 h, una mica més d’una hora de sol en el darrer dia anual de sol d’aquest punt situat al nord de Noruega. I sí, efectivament, en només un dia, hauran perdut més d’una hora de llum solar mentre que a Barcelona n’haurem perdut en el mateix interval de temps “només” un minut i 54 segons o a Tarifa (el punt més meridional de l’Europa continental) només un minut i 32 segons.

Al gener, fenomen invers. De l’absència total de sol del 21 de gener als gairebé 41 minuts de sol del dia 22 o a les més de quatre hores d’insolació del dia 31 de gener. En només 10 dies, hauran guanyat quatre hores de llum solar. Això sí, amb un sol molt baix que amb prou feines s’enfilarà 2 º respecte de l’horitzó, però, al cap i a la fi, sol.

Superar l’horitzó, per poc que sigui, fa passar de la nit al dia en pocs dies.

Cal remarcar, però, que en aquest punt no s’arriba mai al punt de foscor absoluta les 24 hores del dia. Fins i tot en el moment del solstici d’hivern Kinnarodden gaudeix d’unes hores de “crepuscle civil”, moment en què tot i no haver-hi sol, la seva refracció, malgrat estar per sota de l’horitzó, permet realitzar activitats normals quotidianes en el que seria un equivalent a un vespre barceloní, minuts després de la posta de sol.