El 1908 els avis de l'Eduard Crespo, el Manuel i la Blasa, van fundar la Fleca Balmes a Gràcia. El 1912 van decidir instal·lar el negoci en els baixos del carrer de Balmes, 156, on encara continua funcionant l'obrador. EDUARD CRESPO, flequer "Quan jo entro a treballar, a partir del meu pare, intento copiar tot el sistema d'elaboració de pa. Nosaltres ens creem els nostres llevats, aconseguim més sabors, més aromes i més llarga duració del pa amb llargues fermentacions. O sigui, que fem el pa i no el coem fins l'endemà. Les peces estan de 18 a 20 hores de fermentació lenta." Professionals com l'Eduard estan recuperant l'ofici de fer pa. L'elaboració artesanal d'aquest producte s'estava perdent perquè demana temps i molta dedicació. EDUARD CRESPO, flequer "Molts forners estem posant il·lusió perquè la gent vegi la recuperació del pa envers al que hi ha en el mercat. El pa porta una elaboració llarga i si es fa amb 'carinyo', com nosaltres, lògicament hi ha d'haver una diferència entre aquest pa i el pa." La continuïtat de la fleca, i també de l'ofici, sembla garantit amb la incorporació de la quarta generació de la família Crespo. EDUARD CRESPO, flequer "La meva filla continua i n'està aprenent més que jo. Ho ha agafat amb molta il·lusió. Li veig futur perquè la gent està retornant al pa i la gent ara es desplaça per comprar bon pa."

La Fleca Balmes va ser fundada pel Manuel i la Blasa a Gràcia el 1908 i, al cap de quatre anys, el 1912, es va traslladar a l’emplaçament actual, al carrer de Balmes, 156. Actualment el propietari és l’Eduard Crespo, nét del fundador i criat en l’ambient de l’obrador, que es va fer càrrec de la fleca el 1972. A partir de l’ofici que va aprendre del seu pare, hi va incorporar noves fórmules amb tot tipus de cereals i sabors sense perdre mai la tradició familiar ni les bases artesanes.

El seu treball diari i l’equilibri entre l’ofici i la creativitat l’han fet destacar com una de les millors fleques de la ciutat. Ha obtingut molts premis i guardons de reconeixement internacional. La seva filla Georgina treballa amb ell a l’obrador i és la quarta generació d’una família dedicada a elaborar pa. Treballen sense pressa, amb fermentacions llargues i a partir de la massa mare que fan ells mateixos.