“A la Barceloneta, els veïns estan en perill d’extinció”

, ha alertat aquest divendres al matí Pepa Picas, de l’AV l’Òstia. Aquesta entitat, juntament amb l’AV de la Barceloneta i la del Casc Antic, entre d’altres, formen part de la Taula de Bon Veïnatge de la Barceloneta, una iniciativa que es va endegar fa uns mesos per unificar lluites. De fet, s’han creat tres comissions, una de les quals treballa específicament temes d’habitatge, perquè diuen que la situació al barri en aquest àmbit s’ha agreujat. Tant és així que cada últim dijous de mes, persones que podrien perdre casa seva, ser desnonades o que pateixen casos d’assetjament immobiliari es reuneixen per buscar possibles vies de sortida a la situació que viuen.

Amb tot, la Taula ha elaborat un manifest que ja ha entregat al consistori, i ha reclamat també una reunió amb la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, per abordar aquest problema, que no és nou. Maria Mas, de l’AV del Cas Antic, afirma que “el nou Pla d’usos empitjora la situació, i fa que els veïns tinguin por de no poder conservar casa seva i haver de marxar del barri”. L’entitat denuncia que el fet que l’Ajuntament hagi aprovat una nova normativa segons la qual els apartaments turístics han d’agrupar-se en edificis, ha desembocat en casos d’assetjament immobiliari, sobretot entre gent gran. El pitjor, segons Maria José López de l’AV de la Barceloneta, és que “la gent gran se sent molt amenaçada i per por de perdre el seu habitatge no volen denunciar ni aparèixer als mitjans de comunicació”. Casos d’aquest tipus els arriben en la trobada mensual d’afectats, un espai on es reuneixen per posar en comú els seus problemes i rebre assessorament legal.

Des de la FAVB donen suport al manifest i Joan Balanyach es queixa que “hi ha denúncies dels veïns constantment, però això topa “amb la inoperància de l’Ajuntament: fa normatives, però l’especulació és molt més ràpida i llesta”. Els membres de la Taula de Bon Veïnatge de la Barceloneta alerten d’una nova pràctica per fer fora els habitants de pisos tant de renda nova com d’antiga: “ara els propietaris no cobren el lloguer a l’inquilí. Aquest pensa que ha estat un oblit i, al cap d’un parell de mesos, rep directament una carta del jutjat”, denuncia Balanyach.

Aquesta situació ha fet que els veïns i afectats, representats per la Taula, reclamin amb urgència solucions a l’Administració municipal. Entre les demandes hi ha que es garanteixi que cap veí o veïna del barri no es quedi sense habitatge, que augmenti el nombre de pisos protegits per a veïns del barri en règim de lloguer social o que es lluiti contra els pisos turístics que no tenen llicència. La Taula proposa que l’Administració es comprometi a sancionar els immobles desocupats que són propietat de les entitats financeres o de grups immobiliaris, una mesura que el consistori es va comprometre a aplicar però que de moment es desconeix si ha tirat endavant. També suggereixen que es remodelin edificis ja existents que es troben en desús, com els edificis dels números 11 i 44 del passeig de Joan de Borbó.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a