Aquesta és la nova tapa dels contenidors de brossa orgànica instal·lats a la Maternitat i Sant Ramon. CARLES VÁZQUEZ, cap de Gestió de Residus de l'Ajuntament "Les boques dels contenidors fracció orgànica eren de boca gran, amb palanca, pedal etc. i llavors s'hi podien tirar molts impropis. En realitat la fracció orgànica és poc voluminosa i amb la boca petita aconseguim que no hi entri tot." Aquesta proposta ja es va posar en pràctica fa un any al barri de les Corts a través d'una prova pilot. Després d'analitzar-ne els resultats es va arribar a la conclusió que amb el canvi de tapa s'havien reduït els impropis entre el 10 i el 18%. Alhora, però, es va recollir un 50% menys de matèria. Fruit d'un procés participatiu, s'han pres noves mesures per millorar aquest percentatge. JOSEP PUGA, gerent de les Corts "El que hem plantejat és traslladar l'experiència a la superilla de la Maternitat i Sant Ramon i a més ser més pedagògics amb els ciutadans." És per això que durant dues setmanes vuit informadors han explicat als veïns de les Corts els canvis i com reciclar. ROGER HERRERA, informador ambiental "Preguntem si estan sensibilitzats amb el tema del reciclatge, si fan bé la selecció, i els expliquem el canvi de tapa. Perquè tenim més cultura de reciclar envasos, però l'orgànica costa més i per això aprofitem per donar-los eines i engrescar-los." MONTSERRAT GIL "M'han explicat que han canviat la tapa perquè la gent hi tira fusta i coses que no són matèria orgànica. Em sembla molt bé, perquè així ens conscienciem." SÒNIA BIERGE "Jo reciclo envasos i vidres però orgànica no. Està molt bé que hi hagi informadors perquè no reciclem i que ens ho diguin està molt bé." En total s'han instal·lat 32 contenidors nous. Si millora la recollida de fracció orgànica, s'ampliarà el model a altres zones de Barcelona.

Fins ara, la tapa dels contenidors marrons s’aixecava amb una palanca i s’hi podia llançar brossa de qualsevol mida. Però en realitat la fracció orgànica és molt poc voluminosa, així que des de l’Ajuntament volen reduir la quantitat de residus “impropis” que s’hi dipositen instal·lant-hi tapes fixes amb uns forats rodons pels quals s’hi tira la brossa.

Aquesta proposta ja es va posar en pràctica fa dos anys al barri de les Corts a través d’una prova pilot. Després d’analitzar-ne els resultats, es va arribar a la conclusió que amb el canvi de tapa s’havien reduït entre el 10 i el 18%. Alhora, però, es va recollir un 50% menys de residus orgànics.

Fruit d’aquell procés participatiu, s’han pres noves mesures per millorar aquest percentatge. Ara que el canvi s’ha estès al barri de la Maternitat i Sant Ramon, el districte ha volgut ser “més pedagògic” amb els ciutadans i, durant dues setmanes, vuit informadors han explicat als veïns aquests canvis i com reciclar. “Preguntem si estan sensibilitzats amb el tema del reciclatge, si fan bé la selecció, i els expliquem el canvi de tapa. Perquè tenim més cultura de reciclar envasos, però l’orgànica costa més i per això aprofitem per donar-los eines i engrescar-los”, explica l’informador ambiental Roger Herrera.

En total s’han instal·lat 32 contenidors nous. Si millora la recollida de fracció orgànica, s’ampliarà el model a altres zones de Barcelona.